Goudprijsprognose - Kan goud de recordhoogtes overstijgen?

De goudprijs lijkt zich op een kruispunt te bevinden in het licht van de huidige economische onzekerheden. In mei bereikte de goudprijs bijna een historisch hoogtepunt en raakte de €1758,- mark voor het eerst sinds maart 2022. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door de onduidelijkheid rond de onderhandelingen over het schuldplafond van de Verenigde Staten.

Voorheen werd de goudprijs gesteund door de zorgen van investeerders over de bankensector, veroorzaakt door het faillissement van de Silicon Valley Bank en de daaropvolgende overname van Credit Suisse door UBS. Dit heeft het vertrouwen van investeerders in de bankensector flink aangetast.

De vraag is nu of de goudprijs zijn stijgende trend zal kunnen behouden naarmate het sentiment van investeerders verschuift naar een meer risicomijdende houding. Hier volgt een overzicht van de goudprijsvoorspelling voor 2023 en daarna.

Goud is een zeldzaam edelmetaal dat te vinden is in kwartsaders en grind in beken, in zijn pure vorm. Goud heeft een geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte en is een zeer invloedrijke grondstof in de wereldeconomie. De goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod, hoewel het metaal ook wordt gewaardeerd om zijn intrinsieke waarde. Sommige investeerders gebruiken goud als veilige haven in tijden van economische recessie of onzekerheid, of als bescherming tegen inflatie.

Traditioneel hebben periodes van hoge inflatie de goudprijs positief beïnvloed, omdat investeerders dan vaak vluchten uit fiatvaluta's naar het edelmetaal. Daarom is het monetair beleid van centrale banken om inflatie te beheersen essentieel voor de goudprijs. Als verhandelbare grondstof wordt goud in Amerikaanse dollars gewaardeerd, wat een omgekeerde relatie met de Amerikaanse munteenheid creëert. Als de dollar stijgt ten opzichte van andere valuta's, wordt goud duurder, wat de vraag vermindert. Als de dollar daalt, stimuleert dit de goudprijs omdat het metaal goedkoper wordt voor buitenlandse kopers.

Goud wordt ook gebruikt voor het maken van juwelen, wat vooral populair is in China en India, enkele van de grootste kopers ter wereld, voor festivals en bruiloften. De grootste importeurs van goud in 2021 waren Zwitserland, India, het VK en China.

Eind 2022 en in de eerste weken van 2023 zag het edelmetaal een ommekeer naar een stijgende trend, met een reeks van hogere hoogte- en dieptepunten. De goudprijs steeg met 14% van november 2022 tot begin februari 2023, gesteund door een minder strikt beleid. Bovendien gaf de heropening van de Chinese economie en daarmee de sterkere vraag naar juwelen de prijs een boost aan het begin van 2023.

Goud overschreed de €1700,- grens in maart te midden van de onrust in de bankensector na het instorten van de Silicon Valley Bank, waardoor investeerders op zoek gingen naar veilige activa. Het edelmetaal behield de opwaartse trend en bereikte op 4 mei een piek van €1761,- gedurende de handelsdag, toen de zorgen over het Amerikaanse schuldplafond gecombineerd met het signaleren van een pauze in de verstrakking de vraag naar goud aanwakkerden.

In mei 2023 ontstond er een impasse over de kwestie van het schuldplafond tussen de Democratische en Republikeinse partijen. De Republikeinen bepleitten een terugval van de uitgaven naar de niveaus van 2022 als een voorwaarde voor het verhogen van het schuldplafond. Aan de andere kant waren de Democraten voorstander van een "onbelemmerd wetsvoorstel", zonder voorwaarden. Ze waarschuwden dat de impasse over het schuldplafond heeft geleid tot een verhoging van de kosten van overheidsleningen. Ze gaf verder aan dat de VS zijn kasreserves al begin juni zouden kunnen uitputten.

Onderhandelingen over het schuldplafond zijn in een hogere versnelling gekomen, maar beide partijen zijn nog ver verwijderd van een akkoord. Met het mogelijke opraken van kasreserves van de Schatkist begin juni, nemen de kansen op een chaotische en schadelijke wanbetaling toe. Zelfs als een wanbetaling wordt afgewend, is de kans groot dat een uiteindelijke deal bezuinigingen op de federale uitgaven omvat, wat de economie zou belasten.

Een andere katalysator die de vraag naar het edelmetaal in 2023 ondersteunde, was de instorting van de Silicon Valley Bank, de meest prominente bankfalen sinds de financiële crisis van 2008. De worstelende bank was zwaar belegd in Amerikaanse overheidsobligaties, die in waarde zijn gedaald te midden van stijgende rentetarieven. Om aan klantopnames te voldoen, moest de Silicon Valley Bank de obligaties verkopen, wat leidde tot liquiditeitsproblemen, naarmate meer en meer klanten hun fondsen opnamen uit zorgen over liquiditeit.

De problemen in de bankensector bleven voortduren toen Credit Suisse "materiële zwakheden" in zijn boeking erkende, wat leidde tot de reddingsovername door rivaal UBS, een bod dat resulteerde in €14,5 miljard aan Credit Suisse-obligaties die waardeloos werden. Dit heeft verder alarm geslagen op de markten en het vertrouwen van investeerders in bankaandelen beschadigd.

Om het sentiment te herstellen, hebben verschillende centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE), gezamenlijk actie ondernomen om dollarliquiditeit in de markten te injecteren, vergelijkbaar met de stappen die zijn genomen tijdens de financiële crisis van 2008 en de uitbraak van Covid-19.

Naast de bankensector en het Amerikaanse schuldplafond, wordt de goudmarkt gedreven door de contrasterende effecten van aanhoudend hoge inflatie en centrale banken, met name de Amerikaanse Fed, die de rente verhoogt om stijgende consumentenprijzen te bestrijden.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente in 2022 zeven keer verhoogd en tot nu toe drie keer in 2023, waardoor de rente tussen de 5% en 5,25% ligt, het hoogste niveau in 16 jaar. Maar tijdens de vergadering in mei signaleerde de Fed een duifachtige kanteling, wat erop wijst dat de verstrakkingscyclus ten einde zou kunnen komen.

De huidige macro-economische ontwikkelingen blijven een bullish achtergrond bieden voor de goudmarkt. Met de Amerikaanse Fed die het einde van haar renteverhogingscyclus nadert, kunnen zorgen over het Amerikaanse economische vooruitzicht de vraag naar veilige havens stimuleren. Bovendien is de goudprijs in grote mate beïnvloed door de Amerikaanse dollar, die profiteerde van monetaire verstrakking. De Dollar Index (DXY), die de prestaties van de dollar meet tegen een mandje van andere valuta's, piekte eind september 2022 op 114,68, maar is sindsdien met meer dan 10% gedaald, per mei 2023.

Voor de goudprijsprognose voor 2023 en daarna speculeren analisten vanwege de aanhoudende marktvolatiliteit alleen tot 2024.

Op 13 mei 2023 heeft de belangrijkse goud-researcher zijn goudprijsprognose verhoogd, wijzend op problemen in de Amerikaanse bankensector, hoge rentetarieven en onzekerheid rond het schuldplafond als de belangrijkste aanjagers van de vraag naar veilige havens. Daarnaast vermeldde de researcher de goudaankopen van centrale banken, die in het eerste kwartaal van 2023 in totaal 228 ton bedroegen, en het moessonseizoen in India, dat de goudaankoop in de tweede helft van het jaar zou kunnen stimuleren.

De researcher verwachtte dat het edelmetaal eind 2023 op €1791,- zou handelen, versnellend naar €1877,- tegen september 2024. Men gaf geen goudprijsprognose voor 2025.

Een goudprijsprognose van een gekend trading-forum op 16 mei 2023 verwachtte dat het edelmetaal tegen het einde van het huidige kwartaal op €1742,- zou handelen. De macro-modellen van de website en de verwachtingen van analisten zagen de prijs van het edelmetaal stijgen tot €1809,- in 12 maanden tijd.

Ondanks deze positieve voorspellingen is het belangrijk om te onthouden dat voorspellingen niet perfect zijn en dat de goudprijs wordt beïnvloed door vele factoren die snel kunnen veranderen. Beleggers moeten altijd grondig onderzoek doen en hun eigen risicotolerantie in overweging nemen bij het maken van beleggingsbeslissingen.

Hoe te beleggen in goud: kopen en verkopen

In tijden van economische onzekerheid of financiële gebeurtenissen, zoals het instorten van de Silicon Valley Bank, zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud. Met hoge inflatie en een aandelenmarkt die ver onder zijn hoogtepunt handelt, zoeken sommige beleggers naar een veilige activa met een bewezen trackrecord van winsten, zoals goud.

Goud is geliefd bij beleggers om vele redenen en heeft eigenschappen die het een goed tegenwicht maken tegen traditionele effecten zoals aandelen en obligaties. Ze zien goud als een waardeopslag, zelfs als het een actief is dat geen kasstroom genereert. Sommigen beschouwen goud als een hedge tegen inflatie, gezien de acties van de Federal Reserve om de economie te stimuleren - zoals bijna nulrente - en overheidsuitgaven, die de inflatie sterk kunnen doen stijgen.

Hier zijn vijf verschillende manieren om goud te bezitten, met een blik op enkele van de risico's die elk met zich meebrengen.

Goudbaren: Een van de meest bevredigende manieren om goud te bezitten, is door het in baren of munten te kopen. Hoewel het de voldoening geeft om het te kunnen zien en aanraken, brengt het bezit van meer dan een klein beetje ernstige nadelen met zich mee. Een van de grootste nadelen is de noodzaak om fysiek goud te beveiligen en te verzekeren. Om winst te maken, zijn kopers van fysiek goud volledig afhankelijk van de prijsstijging van het product. Dit in tegenstelling tot eigenaren van een bedrijf (zoals een goudmijnbedrijf), waar het bedrijf meer goud en dus meer winst kan produceren, wat de investering in dat bedrijf hoger drijft. Je kunt goudbaren kopen op verschillende manieren: via een online dealer zoals APMEX of JM Bullion, of zelfs een lokale dealer of verzamelaar. Een pandjeshuis kan ook goud verkopen. Let op de spotprijs van goud - de prijs per ounce op dit moment op de markt - terwijl je koopt, zodat je een eerlijke deal kunt maken. Je wilt misschien in baren handelen in plaats van in munten, omdat je waarschijnlijk een prijs betaalt voor de verzamelwaarde van een munt in plaats van alleen de goudinhoud. Risico's: Het grootste risico is dat iemand het goud fysiek van je kan afnemen, als je je bezittingen niet beschermt. Het op één na grootste risico doet zich voor als je je goud moet verkopen. Het kan moeilijk zijn om de volledige marktwaarde voor je bezittingen te krijgen, vooral als ze munten zijn en je het geld snel nodig hebt. Dus je moet misschien genoegen nemen met het verkopen van je bezittingen voor veel minder dan ze anders op een nationale markt zouden kunnen opbrengen.

Goud futures: Goud futures zijn een goede manier om te speculeren op de prijs van goud die stijgt (of daalt), en je zou zelfs fysieke levering van goud kunnen nemen, als je dat wilt, hoewel fysieke levering niet is wat speculanten motiveert. Het grootste voordeel van het gebruik van futures om in goud te beleggen, is de immense hoeveelheid hefboomwerking die je kunt gebruiken. Met andere woorden, je kunt veel goud futures bezitten voor een relatief klein bedrag. Als goud futures bewegen in de richting die je denkt, kun je snel veel geld verdienen. Risico's: De hefboomwerking voor beleggers in futures contracten snijdt echter aan twee kanten. Als goud tegen je beweegt, word je gedwongen om grote sommen geld (genaamd marge) op te hoesten om het contract te behouden of de broker sluit de positie en je maakt verlies. Dus terwijl de futuresmarkt je in staat stelt om veel geld te verdienen, kun je het net zo snel verliezen. Over het algemeen is de futuresmarkt voor gesofisticeerde beleggers, en je hebt een broker nodig die futureshandel toestaat, en niet alle grote brokers bieden deze dienst aan.

ETF's die goud bezitten: Als je niet de moeite wilt doen om fysiek goud te bezitten of om te gaan met het snelle tempo en de marge-eisen van de futuresmarkt, dan is een geweldig alternatief om een exchange-traded fund (ETF) te kopen dat het product volgt. Drie van de grootste ETF's zijn SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU) en abrdn Physical Gold Shares ETF (SGOL). Het doel van ETF's zoals deze is om de prijsprestatie van goud te evenaren minus de jaarlijkse kostenratio van de ETF. De kostenratio's op de bovenstaande fondsen zijn slechts 0,4 procent, 0,25 procent en 0,17 procent, respectievelijk, per maart 2023. Het andere grote voordeel van het bezitten van een ETF boven goudbaren is dat het gemakkelijker inwisselbaar is voor contant geld tegen de marktprijs. Je kunt het fonds verhandelen op elke dag dat de markt open is voor de heersende prijs, net zoals het verkopen van een aandeel. Dus goud ETF's zijn liquider dan fysiek goud, en je kunt ze verhandelen vanuit het comfort van je eigen huis. Risico's: ETF's geven je blootstelling aan de prijs van goud, dus als het stijgt of daalt, moet het fonds op dezelfde manier presteren, weer minus de kosten van het fonds zelf. Net als aandelen kan goud soms volatiel zijn, maar deze ETF's stellen je in staat om de grootste risico's van het bezit van het fysieke product te vermijden: het beschermen van je goud en het verkrijgen van de volledige waarde voor je bezittingen.

Mijnbouwaandelen: Een andere manier om te profiteren van stijgende goudprijzen is om de mijnbouwbedrijven te bezitten die het spul produceren. Dit kan het beste alternatief zijn voor beleggers, omdat ze op twee manieren kunnen profiteren van goud. Ten eerste, als de prijs van goud stijgt, stijgen de winsten van de mijnwerker ook. Ten tweede heeft de mijnwerker de mogelijkheid om de productie in de loop van de tijd te verhogen, wat een dubbel effect geeft. Risico's: Elke keer dat je in individuele aandelen belegt, moet je het bedrijf goed begrijpen. Er zijn een aantal enorm risicovolle mijnwerkers daarbuiten, dus je zult voorzichtig willen zijn bij het selecteren van een bewezen speler in de industrie. Het is waarschijnlijk het beste om kleine mijnwerkers en degenen die nog geen productiemijn hebben, te vermijden. Ten slotte kunnen, zoals alle aandelen, mijnbouwaandelen volatiel zijn.

ETF's die mijnbouwaandelen bezitten: Wil je niet te veel graven in individuele goudbedrijven? Dan kan het kopen van een ETF veel zin hebben. Goudmijnwerkers-ETF's geven je blootstelling aan de grootste goudmijnwerkers op de markt. Aangezien deze fondsen zijn gediversifieerd over de sector, word je niet veel getroffen door de onderprestatie van een enkele mijnwerker. De grotere fondsen in deze sector omvatten de VanEck Gold Miners ETF (GDX), VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) en iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING). De kostenratio's van deze fondsen zijn respectievelijk 0,51 procent, 0,52 procent en 0,39 procent per maart 2023. Deze fondsen bieden de voordelen van het bezitten van individuele mijnwerkers met de veiligheid van diversificatie. Risico's: Hoewel de gediversifieerde ETF je beschermt tegen een bedrijf dat het slecht doet, beschermt het je niet tegen iets dat de hele industrie beïnvloedt, zoals aanhoudend lage goudprijzen. En wees voorzichtig bij het selecteren van je fonds: niet alle fondsen zijn gelijk gemaakt. Sommige fondsen hebben gevestigde mijnwerkers, terwijl anderen junior mijnwerkers hebben, die riskanter zijn.

Beleggers houden van goud ondat het een bewezen track record voor rendementen heeft , liquiditeit en lage correlaties, waardoor het een zeer effectieve diversificatie is.

Deze kwaliteiten zijn vooral belangrijk voor beleggers:

Rendementen: Goud heeft aandelen en obligaties over bepaalde perioden overtroffen, hoewel het ze niet altijd verslaat. Liquiditeit: Als je bepaalde soorten goudgebaseerde activa koopt, kun je ze gemakkelijk omzetten in contant geld. Lage correlaties: Goud presteert soms goed als andere activa het niet goed doen, waardoor het een geweldige hedge kan zijn in je portfolio.

Conclusie Goud kan een aantrekkelijke investering zijn, vooral tijdens perioden van economische onzekerheid, inflatie of wanneer de aandelenmarkt onder zijn hoogtepunt handelt. Maar zoals altijd bij investeringen, is het belangrijk om je huiswerk te doen en een strategie te hebben. Vergeet niet dat, net als bij elke investering, er risico's zijn verbonden aan het investeren in goud. Het is belangrijk om deze risico's te begrijpen voordat je een investeringsbeslissing neemt.