De fascinerende waarde van Japanse Koi - van bescheiden bedragen tot recordbrekende miljoenen

Het is een fascinerend feit dat de prijs van een Japanse Koi kan variëren van een bescheiden bedrag tot duizenden euro's per vis. De duurste Koi ooit verkocht bracht maar liefst 1,5 miljoen euro op, terwijl de op één na duurste vis op de veiling ging voor 302.500 euro. Het is niet verrassend dat Koi vaak worden aangeduid als 'zwemmende juwelen', gezien de aanzienlijke bedragen die ze kunnen opleveren.

In de wereld van Koi-hobbyisten zijn er talloze verhalen over vissen die voor verbazingwekkende bedragen worden verkocht. Het komt vaak voor dat mensen beweren dat ze enkele honderdduizenden, zo niet miljoenen, hebben betaald voor deze vissen. De prijs van een Koi kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren. De duurste Koi worden meestal op veilingen bij de beste kwekers in Japan verhandeld voor aanzienlijke bedragen.

Een opmerkelijk voorbeeld is de Sakai Sanke Neo Universe bloodline Koi, die een indrukwekkende 101 cm groot is. Deze vis werd in het najaar van 2018 geveild voor een recordbedrag van 203.000.000 Yen, wat op het moment van veilen neerkomt op 1.600.000 euro. Hoewel de veiling van de Sakai Fish Farm in voorgaande jaren al vaker recordbedragen heeft opgeleverd, werd er nooit eerder een bedrag dat vijf keer hoger was dan het voorgaande jaar betaald.

Een ander voorbeeld is de Maruten Sanke "Cat's Eye", die in oktober 2015 voor maar liefst 41.000.000 Yen werd geveild. Dit bedrag komt neer op ruim 302.500 euro. Deze Koi werd gekocht tijdens de veiling van Sakai Fish Farm en had op dat moment een lengte van 71 centimeter, ondanks dat hij slechts drie jaar oud was. Koi zoals deze worden bijzonder gewaardeerd vanwege hun snelle groei op jonge leeftijd, wat hun potentiële waarde voor de komende jaren verhoogt.

De prijzen van deze Japanse Koi kunnen astronomisch hoog zijn, en de belangrijkste reden hiervoor is de zeldzaamheid van een perfect exemplaar. Koi kweken namelijk zeer onzuiver, wat betekent dat de locatie van hun kleurenpatronen niet genetisch bepaald is. Het is dus uiterst zeldzaam om een Koi te vinden met een goed geplaatst en evenwichtig patroon. Bovendien moet, zelfs als het patroon perfect is, de lichaamsbouw en huidkwaliteit van de Koi ook superieur zijn. Met honderdduizenden jonge Koi die jaarlijks per kweker worden geboren, en slechts een handvol die uitgroeien tot de kwaliteit van de hierboven genoemde exemplaren, is het duidelijk dat het kweken en selecteren van Koi karper van hoge kwaliteit een zeer nauwgezette en tijdrovende taak is. Maar wat maakt deze vissen nou zo speciaal? Het antwoord ligt in hun unieke kenmerken en eigenschappen.

Ten eerste is de grootte van een Koi karper belangrijk. De grootste Koi kan uitgroeien tot meer dan een meter lang. Dit is zeer indrukwekkend voor een zoetwatervis en draagt bij aan hun status als zeer gewilde siervissen.

Ten tweede is de kleur en het patroon van een Koi karper van groot belang. Er zijn vele variëteiten, elk met hun eigen unieke kleurencombinaties en patronen. De beste Koi hebben heldere, intense kleuren en duidelijk gedefinieerde patronen. Het vergt veel vaardigheid en ervaring om te beoordelen welke jonge Koi de potentie hebben om uit te groeien tot een vis van topkwaliteit.

Ten derde is de gezondheid en vitaliteit van een Koi karper van essentieel belang. Een gezonde Koi is actief, eet goed en vertoont geen tekenen van ziekte of stress. De kwaliteit van het water waarin ze worden gehouden, evenals de verzorging en voeding die ze ontvangen, spelen een grote rol in hun algemene gezondheid en welzijn.

Ten slotte speelt de genetica een belangrijke rol in de kwaliteit van een Koi karper. Hoogwaardige Koi komen vaak uit een lange lijn van kwaliteitsvissen en hebben een bewezen erfelijke achtergrond. De beste kwekers besteden veel tijd aan het selecteren en kweken van ouderparen om de beste kwaliteiten door te geven aan de volgende generatie.

Dus, hoewel er veel jonge Koi worden geboren, zijn er slechts een paar die deze speciale combinatie van eigenschappen bezitten en de potentie hebben om uit te groeien tot een vis van topkwaliteit. En het is de taak van de kweker om deze zeldzame exemplaren te vinden en te koesteren.

Nishikigoi

Koi-vissen, ook wel bekend als Nishikigoi, zijn een kleurrijke variëteit van de gewone karper die oorspronkelijk uit Japan komt. Ze worden voornamelijk gekweekt voor decoratieve doeleinden in koi-vijvers en watertuinen. Koi zijn geliefd om hun levendige kleuren en patronen en worden vaak gezien als symbolen van liefde en vriendschap.

Er zijn veel verschillende variëteiten van koi die worden geclassificeerd op basis van hun kleuren, patronen en schubben. De variëteiten omvatten onder andere Kohaku, Taisho Sanke, Showa Sanshoku, Asagi, Shusui, Bekko, Utsurimono, Goshiki, Koromo, Hikari-Moyomono, Hikari-Utsurimono, Kin Gin Rin, Kawarimono, en nog vele anderen.

Koi-vissen kunnen aanzienlijk groot worden, soms langer dan een meter, en ze hebben een indrukwekkende levensduur. Met de juiste zorg kunnen ze meer dan 50 jaar leven, en er zijn gevallen gemeld van koi die meer dan 100 jaar oud zijn geworden.

Het houden van koi vereist een aanzienlijke inzet qua tijd en middelen. Ze hebben een grote, goed gefilterde vijver nodig met voldoende schuilplaatsen en diep genoeg zodat ze kunnen overwinteren. Koi zijn omnivoren en hebben een gebalanceerd dieet nodig van speciaal koivoer, aangevuld met fruit, groenten en zelfs kleine insecten.

Koi zijn ook bekend om hun tamheid en intelligentie. Ze kunnen leren om voedsel uit de hand van hun verzorger te nemen, en sommige koi-eigenaren beweren dat hun vissen ze herkennen en naar hen toe komen als ze bij de vijver komen.

In Japan en andere delen van de wereld zijn er koi-shows waar kwekers hun beste vissen presenteren. De vissen worden beoordeeld op basis van een aantal criteria, waaronder hun kleur, patroon, grootte, lichaamsvorm en algehele kwaliteit. De allerbeste koi kunnen bij deze shows voor aanzienlijke bedragen verkocht worden.