Apple en Goldman Sachs schudden de bankwereld op met spaarrekening met hoge rente

Apple biedt een indrukwekkende rente van 4,15%. Het wereldberoemde techbedrijf uit Cupertino, heeft onlangs een nieuwe sprong gemaakt in de financiële sector. Samen met de bekende internationale bank Goldman Sachs, lanceerde het bedrijf een spaarrekening met een opmerkelijk hoog rendement van 4,15 procent, een rente die meer dan tien keer hoger is dan het Amerikaanse gemiddelde. Deze rente wordt vooralsnog alleen aangeboden aan Amerikaanse Apple Card-houders.

De Apple Card, een kredietkaart ontwikkeld door Apple, is specifiek ontworpen om samen te werken met Apple Pay op Apples apparaten, zoals de iPhone en Apple Watch. Deze innovatieve spaarrekening wordt geactiveerd via de Wallet-app en is verbonden met de Apple Card. Er zijn geen minimumvereisten voor het openen van de rekening, maar er is wel een plafond van ongeveer €217.000 (oorspronkelijk $250.000).

Apple'saanbod van 4,15 procent is aanzienlijk hoger dan het rentepercentage dat wordt aangeboden door concurrenten zoals American Express (3,75%) en zelfs Goldman Sachs zelf (3,9%). Deze stap van Apple en Goldman Sachs geeft de banksector stof tot nadenken. Met een gemiddelde Amerikaanse spaarrente van ongeveer 0,37 procent, zou Apple'shogere rente een grote aantrekkingskracht kunnen hebben voor spaarders, wat mogelijk leidt tot een grotere leegloop bij andere banken.

Naast het bieden van een aantrekkelijk rentetarief, kunnen Apple Pay-gebruikers in de Verenigde Staten ook gebruik maken van een 'koop nu, betaal later'-optie. Dit is een formule waarmee aankopen in termijnen kunnen worden betaald zonder extra kosten. Deze dienst toont aan dat Apple steeds meer financiële diensten aanbiedt en zo hun positie in de financiële wereld probeert te versterken.

Naast de hoge rentevoet en het gemak van het beheer van de rekening via Apple'sWallet-app, biedt Apple'sspaarrekening andere voordelen zoals geen kosten, geen minimale stortingen en geen minimumsaldovereisten. Ook is de spaarrekening verzekerd door de Federal Deposit Insurance Corporation. Al deze factoren maken de Apple spaarrekening een aantrekkelijk alternatief voor traditionele banken.

Het spaarrekening-initiatief van Apple en Goldman Sachs komt op een moment dat centrale banken wereldwijd hun beleidsrente verhogen om de ontspoorde inflatie te beteugelen. Dit heeft geleid tot een toenemende druk op banken om hogere depositorente aan te bieden. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times hebben spaarders sinds maart vorig jaar al ongeveer €694 miljard (oorspronkelijk $800 miljard) weggehaald van hun rekeningen bij commerciële banken in de VS. De introductie van een spaarrekening met een aantrekkelijke rente zou de dynamiek kunnen veranderen en mogelijk klanten kunnen aantrekken die op zoek zijn naar betere rendementen.

Een senior industrie-analist  suggereert zelfs dat Apple'saanbod van een spaarrekening met hoge rente de klantloyaliteit kan verbeteren en mensen kan stimuleren om geld te verplaatsen van de grote banken naar het Apple-ecosysteem. Dit zou niet alleen goed nieuws zijn voor Apple, maar ook voor klanten die op zoek zijn naar hogere rendementen.

Er valt echter op te merken dat Apple'sspaarrekening op de 11e plaats staat in de lijst van beste rentetarieven. UFB Direct biedt een spaarrekening met meer dan 5% jaarlijkse rente, terwijl Vio Bank en CIT Bank respectievelijk 4,77% en 4,75% rente bieden. Echter, het merk en de reputatie van Apple kan ervoor zorgen dat hun spaarrekening populair wordt bij het grote publiek.

Apple'sbeweging naar de financiële sector komt niet uit de lucht vallen. De techgigant heeft in de afgelopen maanden verschillende stappen ondernomen om zijn financiële diensten uit te breiden. Enkele weken geleden kondigde Apple bijvoorbeeld aan dat het de populaire 'buy now, pay later'-industrie zou betreden met Apple Pay Later. Deze dienst stelt klanten in staat om hun aankopen in vier termijnen over zes weken te betalen.

Deze ontwikkelingen suggereren dat Apple'sbetrokkenheid in de financiële sector steeds prominenter wordt. Het bedrijf lijkt vastbesloten om zijn klanten een uitgebreid scala aan financiële diensten aan te bieden, waarmee het niet alleen de concurrentie met andere techbedrijven aangaat, maar ook met gevestigde financiële instellingen. Het valt nog te bezien hoe dit de banksector zal beïnvloeden en welke andere innovaties Apple in de toekomst zal introduceren.

Apple Card is jammer genoeg nog steeds niet beschikbaar in België of Nederland. Sterker nog: de betaalfunctie is alleen geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het is echter nog onduidelijk of Apple plannen heeft om uit te breiden naar andere landen. Hoewel CEO Tim Cook heeft aangegeven dat hij van plan is om de Apple Card in meer landen uit te brengen. Desondanks blijft de vraag of Apple een eigen bank wil oprichten open. Gezien hun huidige inspanningen in de financiële sector, is het geen verre gedachte meer.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.