Monteraponi - Een Biologische Boerderij die Wijnen van Topkwaliteit Produceert

Monteraponi is een familieboerderij in het centrum van het dorp Monteraponi die al honderden jaren bestaat. De eigenaar, Michele Braganti en zijn familie, runnen de boerderij sinds 1974, maar zijn pas begonnen met het bottelen van hun eigen wijn in 2003. De boerderij heeft een oppervlakte van 200 hectare, waarvan 12 hectare wijngaarden en olijfgaarden zijn. Het grootste deel van de boerderij is bedekt met eeuwenoude eiken- en kastanjebomen, waardoor het een natuurlijk amfitheater op het zuiden vormt.

De wijngaarden van Monteraponi zijn biologisch gecertificeerd en bevinden zich op een hoogte tussen de 450 en 570 meter. De wijnstokken zijn 15 jaar oud en de oogst vindt plaats aan het einde van oktober, met de hand geplukt. Bij de wijnmakerij worden de druiven zorgvuldig gesorteerd en ontsteeld voordat ze voorzichtig worden geperst om de huid zo heel of volledig mogelijk te houden.

De fermentatie van de druiven vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur worden gecontroleerd. Na een maceratie van minimaal 25 dagen rijpt de wijn gedurende 16 maanden in grote, gebruikte Franse en Slavische eikenhouten vaten. De wijn wordt vervolgens nog een maand in beton opgeslagen voordat hij wordt gebotteld. Er wordt geen filtratie of klaring toegepast bij het bottelen.

Monteraponi produceert een bleekrode wijn die intens en van hoge kwaliteit is. De wijn heeft bloemige tonen die overgaan in verse frambozen en rode bes met een vleugje groene hartige noot in de afdronk. Rozemarijn-tonen zijn door de hele wijn te proeven. De tannines zijn zijdezacht en de wijn heeft een perfecte balans tussen fruit en kruiden.

De Monteraponi Classico Riserva wordt beschouwd als een van de beste wijnen van de regio Chianti Classico. Het is een blend van 95% Sangiovese en 5% Canaiolo-druiven, afkomstig van biologisch gecertificeerde wijngaarden op een hoogte van 450-570 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden.

De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 16 maanden in grote Franse en Slavonische eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen.

De Monteraponi Classico Riserva heeft een bleekrode kleur met heerlijke aroma's van bloemen, frambozen en rode bessen. Op de achtergrond zijn kruidige tonen van rozemarijn en een lichte hartige noot waarneembaar. De tannines zijn zijdezacht en de wijn heeft een lange, elegante afdronk.

De Monteraponi Classico Riserva wordt verkocht voor ongeveer € 40-50 per fles en is verkrijgbaar bij geselecteerde wijnwinkels en restaurants. Het is een wijn die perfect past bij gegrild vlees, stoofschotels, pasta's met rode sauzen en rijpe kazen.

  • Monteraponi Classico Riserva - €40-50 per fles De Monteraponi Classico Riserva wordt beschouwd als een van de beste wijnen van de regio Chianti Classico. Het is een blend van 95% Sangiovese en 5% Canaiolo-druiven, afkomstig van biologisch gecertificeerde wijngaarden op een hoogte van 450-570 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden. De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 16 maanden in grote Franse en Slavonische eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen. De Monteraponi Classico Riserva heeft een bleekrode kleur met heerlijke aroma's van bloemen, frambozen en rode bessen. Op de achtergrond zijn kruidige tonen van rozemarijn en een lichte hartige noot waarneembaar. De tannines zijn zijdezacht en de wijn heeft een lange, elegante afdronk.

  • Monteraponi Chianti Classico - €25-35 per fles De Monteraponi Chianti Classico is een blend van Sangiovese en Canaiolo-druiven, afkomstig van biologisch gecertificeerde wijngaarden op een hoogte van 450-570 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden. De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 12 maanden in grote Franse en Slavonische eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen. De Monteraponi Chianti Classico heeft een diepe robijnrode kleur met heerlijke aroma's van rode bessen, kersen en bloemige tonen. In de mond zijn kruidige tonen en zijdezachte tannines waarneembaar, met een lange afdronk.

  • Monteraponi Baron'Ugo - €55-65 per fles De Monteraponi Baron'Ugo is een blend van Sangiovese en Canaiolo-druiven, afkomstig van biologisch gecertificeerde wijngaarden op een hoogte van 450-570 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden. De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 18 maanden in grote Franse eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen. De Monteraponi Baron'Ugo heeft een diepe robijnrode kleur met heerlijke aroma's van rijp fruit, specerijen en een vleugje vanille. In de mond zijn krachtige en elegante tannines waarneembaar, met een lange afdronk.

  • Monteraponi Il Campitello - €30-40 per fles Monteraponi Il Campitello is een blend van Sangiovese en Merlot-druiven, afkomstig van biologisch gecertificeerde wijngaarden op een hoogte van 450-570 meter boven zeeniveau. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden. De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 12 maanden in grote Franse eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen. Monteraponi Il Campitello heeft een diepe robijnrode kleur met heerlijke aroma's van rijp rood fruit, kruiden en een vleugje vanille. In de mond zijn zachte tannines en een uitgebalanceerde zuurgraad waarneembaar, met een lange afdronk.

  • Monteraponi Chianti Classico Riserva Vigna Dall'Amico - €70-80 per fles De Monteraponi Chianti Classico Riserva Vigna Dall'Amico is een blend van Sangiovese en Canaiolo-druiven, afkomstig van een specifieke wijngaard genaamd Vigna Dall'Amico. Deze wijngaard ligt op een hoogte van 570 meter boven zeeniveau en is biologisch gecertificeerd. De druiven worden met de hand geplukt in de late herfst, ontsteeld en voorzichtig geperst om de huid zo heel mogelijk te houden. De fermentatie vindt spontaan plaats in kegelvormige betonnen vaten die op temperatuur gecontroleerd zijn. Na een maceratieperiode van minimaal 25 dagen rijpt de wijn 24 maanden in grote Franse eikenhouten vaten, gevolgd door nog een maand in beton. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard voor het bottelen. Monteraponi Chianti Classico Riserva Vigna Dall'Amico heeft een diepe robijnrode kleur met heerlijke aroma's van rijp rood fruit, kruiden en een vleugje vanille. In de mond zijn zijdezachte tannines en een uitgebalanceerde zuurgraad waarneembaar, met een lange afdronk.

  • Extra Virgin Olive Oil - €20-30 per fles Monteraponi Extra Virgin Olive Oil is gemaakt van handgeplukte olijven van de biologisch gecertificeerde olijfgaard van de boerderij. De olijven worden binnen 24 uur na de oogst koud geperst om de hoogste kwaliteit en smaak te behouden. De olie heeft een groenachtige kleur en heeft een delicate smaak met tonen van groene kruiden, artisjokken en amandelen. Het is perfect om te gebruiken in salades, pasta's en om te dippen met brood.

  • Monteraponi Vin Santo del Chianti Classico - €30-40 per fles Monteraponi Vin Santo del Chianti Classico is een dessertwijn gemaakt van biologisch gecertificeerde Malvasia en Trebbiano-druiven die na de oogst worden gedroogd. De druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt in kleine vaten van eikenhouten en kastanjehouten vaten gegoten om te fermenteren en te rijpen. De wijn heeft een rijke gouden kleur met aroma's van honing, gedroogd fruit en amandelen. In de mond zijn zoete smaken van rozijnen en gekonfijt fruit waarneembaar, met een lange afdronk.

  • Monteraponi Vinsanto del Chianti Classico Occhio di Pernice - €60-70 per fles Monteraponi Vinsanto del Chianti Classico Occhio di Pernice is een zeldzame, versterkte dessertwijn gemaakt van biologisch gecertificeerde Sangiovese-druiven die na de oogst worden gedroogd. De druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt in kleine vaten van eikenhouten en kastanjehouten vaten gegoten om te fermenteren en te rijpen. De wijn heeft een diepe amberkleur en aroma's van honing, gekonfijt fruit en noten. In de mond zijn zoete smaken van karamel, rozijnen en vijgen waarneembaar, met een lange afdronk.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...