Top gerenommeerde wijnhuizen in Bourgogne

Bourgogne is een prestigieuze wijnregio gelegen in het oosten van Frankrijk. Het staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen en heeft een rijke geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de Romeinse tijd. De regio is vooral beroemd om zijn rode wijnen gemaakt van Pinot Noir-druiven en witte wijnen gemaakt van Chardonnay-druiven.

De Bourgogne-regio is onderverdeeld in vijf subregio's, die elk hun eigen unieke kenmerken en terroir hebben:

 • Chablis: Gelegen in het noorden van Bourgogne, staat Chablis bekend om zijn frisse, minerale witte wijnen gemaakt van Chardonnay-druiven. Deze wijnen worden vaak omschreven als knapperig en elegant, met tonen van groene appel, citrus en krijtachtige mineraliteit.

 • Côte de Nuits: Dit gebied is het hart van de Bourgogne en staat vooral bekend om zijn hoogwaardige rode wijnen gemaakt van Pinot Noir. De Côte de Nuits herbergt enkele van de beroemdste Grand Cru-wijngaarden, zoals Romanée-Conti en La Tâche.

 • Côte de Beaune: Ten zuiden van de Côte de Nuits ligt de Côte de Beaune, die bekend staat om zowel rode als witte wijnen. De regio produceert enkele van de meest gewaardeerde witte wijnen, zoals Montrachet en Corton-Charlemagne, evenals gerespecteerde rode wijnen zoals Pommard en Volnay.

 • Côte Chalonnaise: Deze regio, gelegen ten zuiden van de Côte de Beaune, staat bekend om zijn toegankelijkere en meer betaalbare wijnen. De Côte Chalonnaise produceert zowel rode als witte wijnen, met appellaties zoals Mercurey, Givry en Rully.

 • Mâconnais: Het zuidelijkste deel van Bourgogne, de Mâconnais, staat bekend om zijn fruitige en toegankelijke witte wijnen gemaakt van Chardonnay. Bekende appellaties in dit gebied zijn Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.

De Bourgogne-regio staat bekend om zijn complexe classificatiesysteem, waarbij wijnen worden ingedeeld op basis van de kwaliteit van het terroir. Dit systeem is verdeeld in vier hoofdcategorieën: Grand Cru, Premier Cru, Village en Regional. Grand Cru-wijnen worden als de beste beschouwd en worden geproduceerd op specifieke wijngaarden met uitzonderlijke kwaliteit.

Bourgogne wijnen zijn zeer gewild en gewaardeerd door wijnliefhebbers vanwege hun verfijning, complexiteit en unieke expressie van terroir. Het verkennen van de verschillende subregio's en producenten in Bourgogne is een fascinerende en lonende ervaring voor elke wijnliefhebber.

Hier zijn enkele van de meest bekende Bourgogne wijnhuizen:

Domaine de la Romanée-Conti (DRC)
Domaine de la Romanée-Conti wordt algemeen beschouwd als het meest prestigieuze wijnhuis in Bourgogne en produceert enkele van de meest gewilde en duurste wijnen ter wereld. De wijngaarden van DRC omvatten enkele van de meest begeerde Grand Cru-percelen, zoals La Romanée-Conti, La Tâche en Richebourg. Domaine de la Romanée-Conti (DRC) is gevestigd in de Bourgogne-regio van Frankrijk, in het dorp Vosne-Romanée. Het wijnhuis is opgericht in de 13e eeuw en heeft sindsdien een legendarische status verworven in de wijnwereld. Het staat synoniem voor topkwaliteit, zeldzaamheid en exclusiviteit, en de wijnen zijn enkele van de meest gewilde en kostbare ter wereld. Het domein beslaat ongeveer 25 hectare en omvat enkele van de meest prestigieuze Grand Cru-wijngaarden in de Côte de Nuits, zoals:

 • Romanée-Conti: De kroonjuweel van het domein, deze kleine wijngaard van ongeveer 1,8 hectare produceert de meest iconische en zeldzame wijn van DRC. De wijn staat bekend om zijn ongeëvenaarde complexiteit, finesse en ongelooflijke verouderingspotentieel.
 • La Tâche: Een grotere wijngaard van ongeveer 6 hectare, La Tâche produceert een wijn die vaak wordt beschouwd als bijna net zo uitzonderlijk als de Romanée-Conti. De wijn staat bekend om zijn diepte, kracht en complexiteit, met een indrukwekkend verouderingspotentieel.
 • Richebourg: Een andere zeer gewaardeerde wijngaard, Richebourg staat bekend om zijn rijke, krachtige en geconcentreerde wijnen met een uitstekende structuur en verouderingspotentieel.
 • Grands Échézeaux en Échézeaux: Deze twee aangrenzende wijngaarden produceren wijnen die vaak worden omschreven als eleganter en toegankelijker in hun jeugd, maar met voldoende diepte en complexiteit om te verouderen.
 • Romanée-St-Vivant, Corton en Montrachet: DRC bezit ook percelen in deze prestigieuze Grand Cru-wijngaarden, waar ze respectievelijk rode en witte wijnen produceren.


Domaine de la Romanée-Conti staat bekend om zijn compromisloze toewijding aan kwaliteit. De wijnen worden geproduceerd met behulp van biodynamische wijnbouwpraktijken, wat betekent dat er geen chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden worden gebruikt. De oogst gebeurt met de hand en de opbrengsten worden bewust laag gehouden om de concentratie en complexiteit van de wijnen te maximaliseren. De wijnen van DRC worden gekenmerkt door hun buitengewone finesse, complexiteit en diepte. Ze worden vaak omschreven als een ultieme expressie van terroir, en hun zeldzaamheid en prestige maken ze tot een must-have voor serieuze wijnverzamelaars en liefhebbers. - www.romanee-conti.fr

 

Domaine Leroy Domaine Leroy
Domaine Leroy Domaine Leroy, opgericht door Lalou Bize-Leroy, is een ander toonaangevend wijnhuis in Bourgogne. Het staat bekend om zijn biodynamische wijnbouwpraktijken en produceert enkele van de meest gewaardeerde wijnen uit prestigieuze appellaties zoals Musigny, Clos de Vougeot en Corton-Charlemagne. Domaine Leroy, opgericht in 1988 door Lalou Bize-Leroy, is gevestigd in de gemeente Vosne-Romanée, in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Lalou Bize-Leroy, die ook mede-eigenaar was van het beroemde Domaine de la Romanée-Conti tot 1992, heeft Domaine Leroy getransformeerd tot een van de meest gerespecteerde en gewilde wijnhuizen in de Bourgogne. Domaine Leroy heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende prestigieuze appellaties in de Côte de Nuits en Côte de Beaune, waaronder:

 • Musigny: Een van de meest prestigieuze Grand Cru-wijngaarden in de Bourgogne, Musigny staat bekend om zijn elegante, verfijnde en complexe rode wijnen gemaakt van Pinot Noir.
 • Clos de Vougeot: Deze historische ommuurde wijngaard is een van de grootste Grand Cru-percelen in de Bourgogne. Domaine Leroy bezit een klein deel van deze wijngaard en produceert een rijke, krachtige en geconcentreerde wijn met uitstekend verouderingspotentieel.
 • Corton-Charlemagne: Dit is een van de meest gewaardeerde Grand Cru-wijngaarden voor witte wijnen in de Bourgogne. Domaine Leroy produceert hier een indrukwekkende Chardonnay met tonen van citrus, appel, mineraliteit en een lange, complexe afdronk.


Naast deze Grand Cru-wijngaarden bezit Domaine Leroy ook percelen in andere prestigieuze appellaties, zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny en Meursault. Domaine Leroy hanteert strikte biodynamische wijnbouwpraktijken, wat betekent dat ze geen chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden gebruiken. Deze benadering is gericht op het bevorderen van de gezondheid van de wijngaard en het creëren van een evenwichtige en levendige bodem. De oogst gebeurt met de hand en de opbrengsten worden laag gehouden om de kwaliteit van de druiven te waarborgen. De wijnen van Domaine Leroy staan bekend om hun buitengewone concentratie, complexiteit en diepte. Ze worden vaak geprezen om hun expressie van terroir en hun vermogen om de unieke kenmerken van elke wijngaard en jaargang vast te leggen. Dankzij hun zeldzaamheid, kwaliteit en de reputatie van Lalou Bize-Leroy zijn de wijnen van Domaine Leroy zeer gewild bij wijnliefhebbers en -verzamelaars over de hele wereld. - www.domaine-leroy.com

 

Domaine Leflaive Domaine Leflaive
Domaine Leflaive Domaine Leflaive is een gerenommeerd wijnhuis dat zich voornamelijk richt op witte wijnen gemaakt van Chardonnay-druiven. Het domein is vooral bekend om zijn uitstekende wijnen uit de appellatie Puligny-Montrachet, zoals Le Montrachet en Bâtard-Montrachet. Domaine Leflaive, opgericht in 1717, is een toonaangevend wijnhuis gevestigd in de gemeente Puligny-Montrachet, in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Het wijnhuis is beroemd om zijn verfijnde en elegante witte wijnen gemaakt van Chardonnay-druiven, met een bijzondere focus op de appellatie Puligny-Montrachet. Domaine Leflaive wordt vaak beschouwd als een van de beste producenten van witte Bourgogne-wijnen. Het domein beslaat ongeveer 25 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende Grand Cru- en Premier Cru-percelen in Puligny-Montrachet en enkele omliggende dorpen. Enkele van de meest beroemde wijngaarden van Domaine Leflaive zijn:

 • Le Montrachet: Een van de meest prestigieuze Grand Cru-wijngaarden voor witte wijnen in de Bourgogne. Domaine Leflaive produceert hier een zeer gewilde wijn, gekenmerkt door zijn complexiteit, rijkdom en uitzonderlijke verouderingspotentieel.
 • Bâtard-Montrachet: Een andere belangrijke Grand Cru-wijngaard, Bâtard-Montrachet staat bekend om zijn krachtige, geconcentreerde en mineralige witte wijnen. De wijn van Domaine Leflaive uit deze wijngaard is zeer gewaardeerd en kan vele jaren rijpen.
 • Chevalier-Montrachet: Dit is een Grand Cru-wijngaard gelegen boven Le Montrachet en staat bekend om zijn elegante, verfijnde en complexe wijnen met een uitstekend verouderingspotentieel. Domaine Leflaive produceert hier een indrukwekkende wijn die vaak wordt geprezen om zijn finesse en balans.
 • Bienvenues-Bâtard-Montrachet: Deze Grand Cru-wijngaard, gelegen naast Bâtard-Montrachet, produceert wijnen die bekend staan om hun weelderige textuur, rijke fruitigheid en mineraliteit. Domaine Leflaive's wijn uit deze wijngaard is zeer gewaardeerd en heeft een opmerkelijk verouderingspotentieel.


Naast deze Grand Cru-wijngaarden heeft Domaine Leflaive ook percelen in verschillende Premier Cru-wijngaarden in Puligny-Montrachet, zoals Les Pucelles, Les Combettes en Les Folatières. Domaine Leflaive heeft in 1990 de overstap gemaakt naar biodynamische wijnbouw, met als doel het bevorderen van de gezondheid van de wijngaard en het respecteren van het milieu. Deze benadering omvat het gebruik van natuurlijke preparaten, het volgen van de maankalender en het minimaliseren van interventies in de wijngaard en de wijnkelder. De wijnen van Domaine Leflaive zijn zeer gewild vanwege hun expressie van terroir, verfijning en complexiteit. Ze worden vaak omschreven als de belichaming van de essentie van de essentie van Puligny-Montrachet, met een perfecte balans tussen fruit, mineraliteit en zuurgraad. Dankzij hun uitzonderlijke kwaliteit en verouderingspotentieel zijn de wijnen van Domaine Leflaive zeer gewild bij wijnliefhebbers en verzamelaars wereldwijd. De huidige wijnmaker en manager van het domein is Brice de La Morandière, een achterkleinzoon van de oprichter Joseph Leflaive. Onder zijn leiding blijft Domaine Leflaive streven naar uitmuntendheid en innovatie, met behoud van de tradities en het erfgoed die het wijnhuis tot een van de meest gerespecteerde producenten van witte Bourgogne-wijnen hebben gemaakt. Naast de prestigieuze Grand Cru- en Premier Cru-wijnen produceert Domaine Leflaive ook enkele regionale Bourgogne-wijnen, zoals Bourgogne Blanc en Mâcon-Verzé. Deze wijnen bieden een toegankelijker en betaalbaarder alternatief voor de topwijnen van het domein, terwijl ze nog steeds de kenmerkende elegantie en finesse van Leflaive-wijnen behouden.  - www.leflaive.fr

 

Maison Louis Jadot Maison Louis Jadot
Maison Louis Jadot, opgericht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot, is een van de grootste en meest gerenommeerde wijnhuizen in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Dit wijnhuis produceert een breed scala aan wijnen uit verschillende appellaties in de regio, waaronder Chambertin, Clos de Bèze en Meursault.  Met meer dan 150 jaar ervaring en expertise in het maken van wijn, staat het wijnhuis bekend om zijn consistente kwaliteit en brede scala aan wijnen uit verschillende appellaties in zowel de Côte de Nuits als de Côte de Beaune. Maison Louis Jadot bezit meer dan 230 hectare aan wijngaarden, verdeeld over enkele van de meest prestigieuze percelen in de Bourgogne. Enkele van de bekendste wijngaarden en wijnen van Maison Louis Jadot zijn:

 • Chambertin: Chambertin is een Grand Cru-wijngaard in de Côte de Nuits die bekendstaat om zijn krachtige en complexe rode wijnen gemaakt van Pinot Noir. De Chambertin van Louis Jadot heeft een uitstekend verouderingspotentieel en wordt vaak geprezen om zijn diepte, structuur en finesse.
 • Clos de Bèze: Gelegen naast Chambertin, is Clos de Bèze een andere Grand Cru-wijngaard die enkele van de meest gewilde rode wijnen van de Bourgogne voortbrengt. De Clos de Bèze van Louis Jadot is een complexe en verfijnde wijn met een rijke textuur en een lange, elegante afdronk.
 • Meursault: Meursault is een beroemde appellatie in de Côte de Beaune die bekendstaat om zijn weelderige en volle witte wijnen gemaakt van Chardonnay. Maison Louis Jadot produceert verschillende Meursault-wijnen van zowel dorpsniveau als Premier Cru-percelen, zoals Les Charmes, Les Perrières en Les Genevrières.


Naast deze gerenommeerde wijngaarden heeft Maison Louis Jadot wijngaarden in tal van andere appellaties, waaronder Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet, Volnay, Pommard, Corton, Chassagne-Montrachet en Beaune, om er maar een paar te noemen. Maison Louis Jadot is toegewijd aan het produceren van wijnen die het terroir van de Bourgogne weerspiegelen en respecteren, met behulp van duurzame wijnbouwpraktijken en minimale interventie in de wijnkelder. Het wijnhuis produceert zowel rode als witte wijnen, variërend van regionale Bourgogne-wijnen tot enkele van de meest gewaardeerde Grand Cru-wijnen in de regio. Onder leiding van technisch directeur Frédéric Barnier streeft Maison Louis Jadot ernaar om wijnen te produceren die de authenticiteit en diversiteit van de Bourgogne vertegenwoordigen, met behoud van de kwaliteit en het vakmanschap waarvoor het wijnhuis bekendstaat. Het uitgebreide assortiment wijnen van Maison Louis Jadot biedt wijnliefhebbers de mogelijkheid om de vele facetten van de Bourgogne te ontdekken en te waarderen. - www.louisjadot.com

 

Domaine Faiveley Domaine Faiveley
Domaine Faiveley Domaine Faiveleyis een historisch wijnhuis met een lange traditie in Bourgogne. Domaine Faiveley, opgericht in 1825 door Pierre Faiveley, is een historisch en prestigieus wijnhuis gevestigd in Nuits-Saint-Georges, in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Het familiebedrijf heeft een lange traditie van wijnmaken en wordt momenteel geleid door de zevende generatie, Erwan Faiveley. Domaine Faiveley staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen afkomstig uit verschillende appellaties in de Côte de Nuits en Côte de Beaune. Met meer dan 120 hectare aan wijngaarden bezit Domaine Faiveley enkele van de meest prestigieuze percelen in de Bourgogne, waaronder Grand Cru- en Premier Cru-wijngaarden. Enkele van de bekendste wijngaarden en wijnen van Domaine Faiveley zijn:

 • Gevrey-Chambertin: Domaine Faiveley bezit verschillende percelen in Gevrey-Chambertin, waaronder de Grand Cru-wijngaarden Chambertin-Clos de Bèze en Mazis-Chambertin. Hun wijnen uit Gevrey-Chambertin staan bekend om hun kracht, complexiteit en uitstekende verouderingspotentieel.
 • Nuits-Saint-Georges: Het wijnhuis heeft een sterke aanwezigheid in zijn thuisbasis Nuits-Saint-Georges, met percelen in verschillende Premier Cru-wijngaarden, zoals Les Damodes en Les Porêts Saint-Georges. De wijnen uit Nuits-Saint-Georges zijn meestal gestructureerd, krachtig en hebben een groot verouderingspotentieel.
 • Côte de Beaune: Domaine Faiveley bezit ook wijngaarden in de Côte de Beaune, waaronder Corton-Charlemagne en Corton Clos des Cortons, waar zowel rode als witte wijnen worden geproduceerd. Hun wijnen uit de Côte de Beaune zijn vaak elegant, verfijnd en complex, met een goede balans tussen fruit en mineraliteit.


Domaine Faiveley staat bekend om zijn consistente kwaliteit en toewijding aan het produceren van wijnen die het terroir van de Bourgogne weerspiegelen. Het wijnhuis hanteert traditionele wijnbereidingsmethoden, zoals het gebruik van inheemse gisten, lange maceratie en rijping op eikenhouten vaten. Tegelijkertijd blijft het innoveren en investeren in moderne technologieën om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van de wijnbouwfilosofie van Domaine Faiveley. Het wijnhuis streeft ernaar om het milieu te beschermen en de biodiversiteit in de wijngaarden te bevorderen door het gebruik van duurzame landbouwpraktijken, zoals het beperken van chemische behandelingen en het onderhouden van een natuurlijk evenwicht in de wijngaard. Domaine Faiveley is een historisch en gerespecteerd wijnhuis in de Bourgogne, gewaardeerd om zijn hoogwaardige wijnen uit verschillende appellaties. - www.domaine-faiveley.com

 

Deze wijnhuizen zijn slechts een kleine selectie van de vele uitstekende producenten in de Bourgogne-regio. De reputatie van Bourgogne is gebaseerd op de kwaliteit en diversiteit van zijn wijnen, en het verkennen van deze wijnhuizen biedt een uitstekend inzicht in het beste dat de regio te bieden heeft.

Ontdek luxe duurzame Kaviaar bij Imperial Heritage In de kijker

Imperial Heritage Caviar in Antwerpen biedt de meest verfijnde kaviaar ter wereld, dankzij vakmanschap, traditionele methoden en passie voor het pr...