Restaurant Blueness is een onvergetelijke ervaring van Franse keuken met Oosterse touch

Als je op zoekt bent naar een onvergetelijke eetgelegenheid in de Antwerpse modewijk, of het nu voor een lunch of een diner is dan moet je zeker eens langsgaan bij Blueness, een warm ingericht restaurant met een eigentijdse uitstraling en een ingetogen klasse; een uniek concept van Sergio Herman in samenwerking met de prestigieuze mode-famile Dheedene. Het restaurant, gevestigd in de kledingwinkel van Verso, net om de hoek van de boetieks van Louis Vuitton en Rimowa, heeft een uniek concept uitgewerkt door moderne Franse gerechten te combineren met Japanse accenten.

Vanuit de visie dat Verso Antwerp zich altijd moet blijven manifesteren in de Antwerpse fashion scène, heeft de Verso-familie gezamenlijk beslist om Sergio Hermans Blueness-concept de plaats te laten innemen van Verso Café, vertelt Miguel Dheedene, mede-eigenaar van Fashion Club 70.

De drang om voortdurend de grenzen te willen verleggen is geen ongekend fenomeen van Sergio Herman of de familie Dheedene. Daar waar Sergio zijn passie voor Zeeuwse producten wenst te bevorderen, complimenteert de familie Dheedene met haar diepgaande kennis van fashion en mode de gasten met een prachtig intiem decor op basis van ingetogen en mystieke kleuren in een 17de -eeuws pand.

Je merkt onmiddellijk de positieve energie en atmosferische vibe dat het pand uitstraalt. Bij het plaatsnemen aan één van de cozy tafeltjes word je als gast omringt door warme kleurtinten die een beetje doen denken aan het kleuren pallet van Loro Piana zoals het gekende diaspro rood, paprika oranje en het sitatunga goud. Nadien vernemen we dat veel van het interieur door verschillende top merken zijn ontworpen, van de loafer eetkamerstoelen door &Tradition bekleed met zandkleurig canvas tot de hoge barkrukken door Frederica.

Je merkt dat ze het 17de -eeuwse pand en haar renaissancestijl hebben geüpgraded door deze te combineren met een moderne Scandinavische esthetiek. De prachtige zuilen werden mooi gerenoveerd en de graveringen werden geaccentueerd. Het gewaagde Scandinavische design is naar onze mening alvast gelukt. Het legt de nadruk op het heldere, de lichte en open ruimtes, met voldoende ruimte om te bewegen en te ademen, zonder een gevoel van enige drukte wanneer het restaurant volzet is. De visuele elementen zoals de strakke lijnen van bogen in de zuilen in combinatie met de kleuren en ruimte roepen een gevoel van rust en capaciteit op.

Je merkt dat hier duidelijk goed is over nagedacht en het ontwerpproces moet enorm uitdagend geweest zijn. Dat kan ook niet anders, immers meerdere kunstenaars namen deel aan het Blueness project om deze tot leven te brengen. Neem hierbij het voorbeeld van de eetkamer, waarbij het licht geleverd via de kroonluchters van kunstenaar Valentin Loellmann in messing zijn gegoten om het licht nog beter te weerkaatsen. Centraal staat dan de onmisbare prachtige in renaissancestijl gebouwde schouw waar enkele gasten genieten van de net toegekomen aperitiefhapjes.
Als je een zitplaatsje hebt aan één van de vensters van het restaurant, dan valt onmiddellijk de op maat gemaakte Tatami gordijnen van kunstenares Mae Engelgeer in het oog, dit na je rond de op maat gemaakte bar van walnoothout met zachte rondingen in zilver accent hebt gewandeld en plaatsgenomen.

We zijn aangenaam verrast door de creatieve, diepgaande keuzes en decor combinaties dat de familie Dheedene samen met Sergio Herman heeft gekozen, het zorgt alvast dat de gast onmiddellijk in de juiste mood aan tafel gaat zitten. Het restaurant omschrijft zichzelf ook als modern Frans met Japanse accenten en is onzes inziens zonder twijfel gedreven door prachtige design en decor van het artistieke pand. Dat belooft voor unieke gerechten in het Antwerpse food-and-fashionlandschap!

Na de warme ontvangst door een leuke dame aan de receptie worden we begeleid naar een modern ogend beige tafeltje. De aanwezigheid van de kenmerkende Hashi of Otemoto en het toeschuiven van een fijn bordje met een heerlijk lekker warm zuurdesem Miso broodje met sesamzaadjes en Umeboshi boter legt opnieuw de nadruk waar het restaurant voor staat, modern frans met Japans accent. Enkele warme handdoekjes om de handen te verfrissen bieden alvast comfort aan en stelt de verwachtingen op hoog niveau.

Jaclyn Kong, dé chef bij Blueness, is er alvast gerust in, samen met Maître Dorine van den Eynde zijn beide rotsvast gebeten in het concept om de fantastische uitdaging op Sergio’s passie voor Zeeuwse producten in de gerechten te verwerken.

Als aperitief worden we de Champagne Cuvee Sergio Herman Reserve Brut aanbevolen waar we dan ook op ingaan. Deze Champagne met een levendige en romige smaak, vervaardigd uit een blend van de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay heeft uitgesproken aroma’s van onder andere lindebloesem, brooddeeg en toast, laat een blijvende indruk na. Een toegankelijke champagne die rijk en vol van frisse smaak met fijne aroma'smooi in balans is.

Als voorgerecht genieten we van enkele willekeurige hapjes van het menu: de Japanse Wafel met tonijn Tartaar, pikante vis-kuit en Daikon gevolgd door een Zeeuwse Tartaar van Hamachi is meteen een voltreffer. De langoustine valt in het oog en we geven ook deze een kans. Een aangename verrassing is dat de langoustine gecombineerd is met avocado, kersenbloem en voor de liefhebbers met kaviaar.

We bestellen bijkomend fingerfood: we kiezen traditioneel voor de Zeeuwse mosselen met Yuzu Chili boter, Shisho, Mousseline en Zalm eitjes. Bam, wat een voltreffer. Het idee om Yuzu Chili Boter te combineren met mosselen is op z’n minst vernieuwend gezien de smaak van de typische Japanse citrusvrucht wordt versterkt door een vleugje chili en gember. Het valt op dat chef Kong hier en daar speelt en verrast met Japanse Spice zoals bij de Tepanyaki Gyoza of Pikante Soja boter voor de Yakitori.

Ja, het eten voelt Oosters aan, de menu klinkt alvast Oosters. Echter telkens wanneer onze smaakpapillen richten naar het oosten, brengt chef Kong de sereniteit van de moderne Franse keuken weer naar boven door enkele typische Franse principes terug te brengen. Denk hierbij aan de Wagyu met truffel en aardpeer, bijzonder goed trouwens voor mensen met diabetes. Deze knol is vooral in Frankrijk zeer populair in verschillende culinaire gerechten. Chef Kong brengt ons op deze manier terug naar de Franse-cuisine en laat ons alvast uitkijken naar het volgende gerecht.
Op gebied van smaken is chef Kong duidelijk rijkelijk te werk gegaan waardoor je misschien denkt dat de topproducten soms overheersen, vooral wanneer je exclusief rundvlees combineert met knollen en zwammen uit Frankrijk. Maar niets is minder waar, de zuren, smaken en combines laten een aangename verrassing na en géén enkele van de gerechten vragen om meer duidelijkheid, je proeft wat je eet! Je merkt duidelijk dat de Chef en haar team dit hebben onderzocht en ermee succesvol hebben geëxperimenteerd.

Terwijl we genieten van onze voorgerechten en van de rustige hippe achtergrondmuziek, loopt, wat initieel begon als een middag lunch rustig, uit in een vroeg diner. De gerechten zijn subliem gecombineerd en het feit dat je perfect willekeurig kan kiezen tussen voorgerechten, tussen- gerechten en hoofdgerechten zorgt ervoor dat onze hele culinaire ervaring erg gezellig doorzet.
Op gebied van bediening kunnen we niets opmerken, er wordt regelmatig gecontroleerd op voldoende water en de wijn wordt regelmatig correct en professioneel volgens de regels van etiquette geschonken in elk glas. Er wordt regelmatig aan tafel gevraagd of er bijkomende gerechten gewenst zijn en bij elk gerecht worden we duidelijk geïnformeerd over de ingrediënten en samenstellingen. Top bediening dus! Ook de keuken volgt in goed tempo en de netheid in de open keuken valt ook onmiddellijk op.

Ondertussen tijdens het analyseren van de kaart voor het hoofdgerecht vraag ik de uitgebreide wijnkaart die mijn tafelgenoot - zelf fanatiek wijnliefhebber - een intiem ingetogen studie moment bezorgt. Gelet dat we meestal graag met wijn experimenteren kiezen we nu voor een witte Chardonay uit Spanje van de Conca de Barbera, een 2018 Familia Torres de Sons de Prades van de wijngaarden van Milmanda voor de voorgerechten. Deze wijn combineert goed de smaken van ananas, boter, mineralen en citrus die aanwezig zijn met een eiken hout/ananas geur als balans en dus een mooi glas is voor Spaanse Chardonay.

Op naar de hoofdgerechten.

Blueness maakt het extra aangenaam door gasten de mogelijkheid te geven om willekeurig van het menu te kiezen. Het hoeft immers niet altijd het klassieke voor en hoofdgerecht ervaring te zijn zoals in vele andere restaurants. Daarom sprint Blueness ook hier ‘out of de box’ omdat de kaart gerechten bevat die men op alle manieren kan combineren.

Wij kiezen voor buikspek van het Iberico varken wat ons richting Spanje brengt. We gaan ook voor de Robata Miso Kwartel op basis van Drunken Jus en Navarin van Seizoen groenten en bestellen bijkomend de Robata Gril Kip met Miso, Kaffir Limoen en Lente-ui. Meestal nemen we hier rode wijn bij echter volgen we de suggestie van de sommelier: een glas Champagne Charles Heidsieck, een schitterende Blanc de Blancs die mooi fris en strak is, met tonen van Citrusschil, groene appel, florale tonen en een frisse mineraliteit bevat. De smaak is vol en romig, met tonen van noten en eigenlijk nog een geslaagde combine tijdens de gerechten door.

De ‘Catch of the Day’ valt ons op. We bestellen de Tempura van inktvis. Ook hier komt de spicyness terug boven in het gerecht door dit te combineren met Chili Crème en geroosterde Zeewier Olie. Vreemd maar wél zeer lekker. Een krachtig gerecht, vol smaak en goed geaccentueerd en gekruid.

Terwijl de avond shift op gang komt trachten wij af te sluiten met een dessert van Sake sorbet op basis van Nectarine, gerookte amandel en ahornsiroop. De dames in ons gezelschap laten zich verleiden door de Blueness classic Matcha Dame Blanche van Matcha en vanille-ijs, chocolade feulletine en saus. Persoonlijk gaat mijn eigen voorkeur naar het lichtere dessert van sorbet echter beide zijn niet te ontkennen puur Franse keuken. De zuren en vruchtensap zitten juist, de verorbering gaat vlot en snel, toch nog even proeven van de chocolade, perfect… Ik kan misschien de chef overtuigen om de presentatie van de dame blanche te heroverwegen maar verlaat Blueness zonder twijfel met een brede glimlach en een geslaagde culinaire ervaring.

Kortom, Blueness Antwerpen is zonder twijfel een geslaagd concept. Ben je een liefhebber van de Franse moderne keuken en hou je van Oosterse smaken en accenten, dan is Blueness zeker een bezoek waard. De keuken is fijn en verzorgd, het personeel vriendelijk en alert. De setting is prachtig en warm ingericht. Onzes inziens zeker een aanrader voor fijnproevers die graag iets nieuws proberen en er een onvergetelijke smaak ervaring willen beleven. Kortom: voor mij is het Restaurant Blueness Antwerpen een synoniem voor verfijnde pure ingrediënten, verrassende smaken en topbediening.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...