Le Louis XV-Alain Ducasse: de gouden glans van Monaco's gastronomie

Het Louis XV - Alain Ducasse, gelegen in het befaamde Hôtel de Paris Monte-Carlo, vertegenwoordigt de inspirerende mix van Riviera-sfeer en levensgenot in het meest prestigieuze restaurant van Monaco. Met zijn drie Michelin-sterren blijft het restaurant onder leiding van chefs Alain Ducasse, Emmanuel Pilon en patissier Sandro Micheli, constant verbazen door de moderniteit en dynamiek die uit de keuken voortkomt.

Het restaurant eert het unieke terroir van de Riviera, waar gepassioneerde boeren, vissers en veehouders onvergelijkbare producten leveren. Deze natuurlijke schatten geven de chefs onbegrensde vrijheid om continu nieuwe smaken en aroma's te creëren. Het restaurant viert de Mediterrane keuken en biedt een moderne, lichte en energieke versie, geïnspireerd door de lokale producten en recepten.

Hoofd sommelier Maxime Pastor put uit de immense rijkdom van een van 's werelds mooiste wijnkelders om de meest harmonieuze wijn-spijs combinaties te suggereren. Claire Sonnet, de maître d'hôtel, zorgt voor een warme en attente ontvangst. Een uitzonderlijke ervaring die gedeeld kan worden met geliefden, dankzij hun cadeaubonnen.

Interessant genoeg kreeg Alain Ducasse zijn derde Michelin-ster toen hij slechts 33 jaar oud was en Le Louis XV – Alain Ducasse pas drieëndertig maanden open was. Dit was een unieke prestatie, want het was het eerste hotelrestaurant dat deze eer ontving.

Chef Emmanuel Pilon heeft zijn vaardigheden opgedaan in Lyon, bij de prestigieuze chefs Christian Têtedoie en Davy Tissot, voordat hij zich bij de Ducasse-groep voegde. In 2009 kwam hij als jonge chef bij Le Louis XV in Monaco en werkte hij samen met Franck Cerutti en Dominique Lory. Later verhuisde hij naar Parijs, waar hij acht jaar lang samenwerkte met Romain Meder in het Alain Ducasse restaurant in het Plaza Athénée.

Als adjunct-chef was hij een belangrijk onderdeel van de overgang naar de 'natuurlijke keuken'. Hij was ook betrokken bij de opzet van het pop-up restaurant ADMO (Adrià Ducasse Meder aux Ombres), een samenwerking tussen Romain Meder en Albert Adrià.

Sinds mei 2022 blaast een nieuwe chef, Emmanuel Pilon, leven in de keuken van Le Louis XV - Alain Ducasse in het Hôtel de Paris. Op slechts 35-jarige leeftijd voegt hij een nieuwe dimensie toe aan het concept van François Blanc, de oprichter van de Monte-Carlo Société des Bains de Mer: "Verander alles, zodat niets verandert."

De lunchmenu's zijn een eerbetoon aan de producten en kleuren van de Riviera. Met zorgvuldige orkestratie creëert chef Emmanuel Pilon een smaakvol kunstwerk, waarbij de essentie wordt benadrukt. Afhankelijk van de inspiratie van de chef, ontdek je lokaal gevangen vis, uitzonderlijk vlees en groenten uit het binnenland, begeleid door de beste wijnen die zorgvuldig zijn geselecteerd door onze Chef Sommelier Maxime Pastor.

Sinds mei 2022 heeft een nieuwe chef zijn talent en nieuwsgierigheid ingebracht in de keuken van Le Louis XV - Alain Ducasse in het Hôtel de Paris, één van de restaurants van ons resort. Met passie en nieuwsgierigheid, en respect voor kwaliteitsproducten, verkent Emmanuel Pilon de duizend facetten van de Middellandse Zee. Op slechts 35-jarige leeftijd geeft hij een nieuwe weerklank aan de uitspraak van François Blanc, de oprichter van de Monte-Carlo Société des Bains de Mer: "Verander alles zodat niets verandert".

Emmanuel, geboren in Lyon, waar zijn vader een restauranthouder was, kreeg het koken met de paplepel ingegoten. Hoewel hij aanvankelijk niet van plan was in zijn vaders voetsporen te treden, werd hij door ervaring en ontmoetingen met tijd steeds gepassioneerder over het vak.

Emmanuel beschrijft de overgang van traditionele landelijke keuken naar natuurlijke keuken als een geleidelijk proces. Hij begon zijn culinaire carrière in Lyon bij Christian Têtedoie, waar hij de Franse traditionele keuken leerde kennen. Daarna verhuisde hij naar Villa Florentine, waar hij een meer technische aanpak leerde. Geadviseerd door chef Tissot, verhuisde hij naar Le Louis XV om te leren werken met hoogwaardige producten. Uiteindelijk belandde hij in Parijs, het kloppende hart van de Franse gastronomie, waar hij in 2015 deelnam aan het 'naturalité'-project bij Plaza Athénée. Hier was hij betrokken bij een opwindende ervaring: het creëren van een nieuwe culinaire filosofie vanaf een blanco canvas.

Voor Emmanuel staat 'naturalité' voor een filosofie en een denkwijze die iedereen zich eigen kan maken. Voor hem gaat het om het respecteren van het product, de seizoensgebondenheid en de producenten. Het gaat om het verheerlijken van het product door de kruiding te werken, minder zout en vet te gebruiken, meer plantaardige ingrediënten te introduceren en te zoeken naar een evenwichtige manier van koken.

Ondanks deze nadruk op natuurlijkheid en duurzaamheid, blijft er nog veel over van de traditionele Franse gastronomie in Emmanuel's keuken. Hij beschrijft hoe zijn ervaringen bij verschillende chefs hem hebben verrijkt en nu deel uitmaken van zijn culinaire DNA. Zo zorgt de traditionele Franse keuken voor de hartige elementen in zijn gerechten, terwijl zijn ervaring in de natuurlijke keuken voor frisse en heldere smaken zorgt.

Pilon is vastbesloten om zijn gasten mee te nemen op een culinaire reis waarin de smaken van de Middellandse Zee en de producten van het seizoen centraal staan. Het menu verandert regelmatig, waarbij verse seizoensproducten en regionale ingrediënten worden uitgelicht in zowel de voorgerechten als de hoofdgerechten. Elk gerecht wordt gepresenteerd als een klein kunstwerk, met een grote aandacht voor detail en een sterke focus op kleur en textuur.

Het menu bestaat uit een reeks gerechten die bedoeld zijn om te delen, zoals zeevruchtenplateaus en vleeswaren, evenals individuele gerechten zoals gestoomde vis, gegrilde groenten en slow-cooked vlees. Ook zijn er verrassende combinaties van smaken te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het zeebaarsfilet met een saus van venkel en sinaasappel of de duif met vijgen en foie gras.

Desserts zijn ook een belangrijk onderdeel van de ervaring. Ze zijn net zo kleurrijk en verleidelijk als de rest van het menu, met keuzes variërend van fruitige sorbets tot rijke chocoladetaarten. Pilon's versie van de traditionele Tarte Tatin, bijvoorbeeld, combineert gekarameliseerde appels met een vleugje vanille en een krokante bladerdeegkorst.

Maar Pilon's talent gaat verder dan alleen koken. Hij heeft een scherp oog voor detail en zorgt ervoor dat de hele eetervaring perfect is, van het ontwerp van de ruimte tot de presentatie van de gerechten. De eetzaal van Le Louis XV - Alain Ducasse in het Hôtel de Paris is een verlengstuk van zijn culinaire visie, met warme kleuren, comfortabele stoelen en een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee.

In Pilon's keuken wordt het eten niet alleen als een noodzaak beschouwd, maar als een plezier, een passie en een kunstvorm. Elke maaltijd is een viering van het leven en de vreugde van het delen van goed eten met dierbaren. Met zijn talent en toewijding zet Emmanuel Pilon de traditie voort van het creëren van buitengewone culinaire ervaringen in het hart van de Riviera.

Kort: Restaurant Le Louis XV - Alain Ducasse

Gelegen in het hart van Monaco, aan de sprankelende Place du Casino, nodigt het beroemde restaurant Le Louis XV - Alain Ducasse à l'Hôtel de Paris je uit om de echte smaak van de Riviera te ervaren. Onder leiding van de bekende chef-kok Alain Ducasse, biedt dit voortreffelijke etablissement een gastronomische ervaring die je niet snel zult vergeten. Of je nu in Monaco woont of een bezoek brengt aan deze sierlijke stad, zorg ervoor dat je de verbluffende culinaire creaties proeft in dit bijzondere restaurant. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer +377 98 06 88 64. Voor meer informatie over hun aanbod en om de verleidelijke menu's te bekijken, kun je een bezoek brengen aan hun website op www.montecarlosbm.com/fr/restaurant-monaco/le-louis-xv-alain-ducasse-hotel-de-paris.

Ontdek luxe duurzame Kaviaar bij Imperial Heritage In de kijker

Imperial Heritage Caviar in Antwerpen biedt de meest verfijnde kaviaar ter wereld, dankzij vakmanschap, traditionele methoden en passie voor het pr...