Laurent-Perrier creëert het perfecte jaar met Grand Siècle

Om de ultieme prestige cuvées te produceren, beheerst Laurent-Perrier de kunst van het assembleren. In de wereld van champagne vertegenwoordigen prestigieuze cuvées het beste dat een bepaald huis te bieden heeft. De term vintage draagt ​​een zekere gravitas met zich mee in het prestige cuvée-rijk, maar excellente champagne is veel meer dan vintage alleen. Laurent-Perrier gelooft inderdaad dat focussen op één uitstekend jaar nooit genoeg zal zijn in de zoektocht naar perfectie. Met Grand Siècle focust Laurent-Perrier op iteraties in plaats van op losse jaren.

Bernard de Nonancourt was een van de grote vernieuwers van champagne. Meer dan 70 jaar geleden was hij moedig bereid om lang bestaande traditionele methodes te veranderen, suggererend dat er niet zoiets bestaat als "het perfecte jaar". In plaats van te wachten tot de oenologische sterren op één lijn kwamen, geloofde hij dat de beste champagne in plaats daarvan moest worden gemaakt door de kunst van het assembleren, waarbij drie verschillende door Laurent-Perrier verklaarde jaargangen werden gemengd. Dit concept leidde tot Grand Siècle. Het is een mentaliteit en aanpak die Laurent-Perrier tot op de dag van vandaag handhaaft. Nadat hij in oktober 1948 tot voorzitter en algemeen directeur van Laurent-Perrier was benoemd, ging Bernard snel aan de slag met Grand Siècle, waarvan de eerste iteratie meer dan tien jaar later, in 1959, werd uitgebracht. Perfectie kost natuurlijk tijd.

In 1911 werd het Échelle des Crus-systeem gevormd als een manier om de prijs van druiven uit bepaalde dorpen en wijngaarden aan te duiden. Hoewel dit systeem niet langer wordt gebruikt om de prijs te bepalen, wordt het nog steeds gebruikt als een teken van wijngaardkwaliteit. Grand Siècle wordt uitsluitend geproduceerd met druiven die afkomstig zijn uit gebieden met het hoogste kwaliteitsniveau, gedefinieerd als "Grand Cru".

Grand Siècle, de gelijknamige 17e eeuw in Frankrijk, was een tijdperk van grote innovatie, kunstzinnigheid en weelde. De periode culmineerde in de bouw van het paleis van Versailles, waarvan de tuinen werden ontworpen door de meestertuinier André Le Nôtre. Zijn doel was om een ​​tuin te creëren die zo perfect was dat het onmogelijk alleen het werk van de natuur kon zijn. Laurent-Perrier heeft Grand Siècle geproduceerd met dezelfde mentaliteit, om een ​​champagne te creëren die de natuur niet kon. Laurent-Perrier blijft streven naar het recreëren van het perfecte jaar en heeft 25 iteraties van Grand Siècle uitgebracht in verschillende formaten.

Voorafgaand aan 2019 heeft Laurent-Perrier de assemblage of de exacte iteraties niet onthuld. De releases van iteraties N°24 in 750 ml en N°22 in magnum waren de eersten die hun iteratienummer op de hals van de fles vermeldden en de jaargangen in de assemblage specificeerden, waardoor Grand Siècle verder werd gecementeerd als een prestige cuvée voor echte verzamelaars. De nieuwste toevoegingen aan het legendarische verhaal in de geschiedenis van Grand Siècle zijn de releases van iteratie nr. 25 in 750 ml en nr. 23 in magnum. Alle Grand Siècle iteraties zijn samengesteld uit drie uitstekende jaargangen, en iteratie N°25 is niet anders. De verzameling van N°25 bestaat voor 65% uit 2008, 25% uit 2007 en 10% uit 2006.

Elke vintage draagt ​​bij aan verschillende kenmerken; 2008 staat bekend om zijn structuur met Chardonnay en Pinot Noir van uitstekende kwaliteit die een ongelooflijke aromatische rijkdom bieden. De vintage uit 2007 staat bekend om zijn frisheid, de Chardonnay voegt complexe aroma's van wit fruit en citrus toe, terwijl de Pinot Noir open en fruitig is met een dominantie van geel fruit. Ten slotte staat de vintage uit 2006 hoog aangeschreven vanwege zijn finesse die rijke complexe Chardonnay en Pinot Noir toevoegt met aroma's van rood fruit. De verdeling tussen deze twee druivensoorten is 60/40 tussen Chardonnay en Pinot Noir.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...