Kikunoi Honten: harmonie van traditie, vernieuwing en drie Michelin sterren

Gelegen in het hart van Kyoto, in Higashiyama-ku op het adres 459 Shimokawaracho, is Kikunoi Honten een 3-sterren Michelin-restaurant, een oase van traditionele Japanse esthetiek. De eigenaar en chef-kok, Yoshihiro Murata, ziet zijn ryotei - een type luxe traditioneel Japans restaurant - als een kunstgalerie die de essentie van de Japanse esthetiek uitstraalt.

Het restaurant straalt elegantie en gratie uit, met een harmonieuze balans tussen het verfijnde interieur en de adembenemende tuin, allemaal diepgeworteld in een ongebroken traditie. Het menu van Kikunoi Honten belichaamt de kunst van "kirei sabi", een term die zich vertaalt naar een stijl van elegantie en eenvoud, met een mooie en charmante kant.

Niet bang om te innoveren, verwelkomt Murata westerse invloeden in zijn keuken. Door het incorporeren van elementen als foie gras en truffels in zijn gerechten, blaast hij een frisse wind door de gangen van de traditionele Japanse keuken. Zo wordt de geboorte van traditie gerealiseerd door innovatie.

Kikunoi Honten is meer dan een restaurant, het is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven van veel bewoners van Kyoto. Het speelt een rol bij talloze mijlpalen in het leven van de klant, van bezoeken aan de grootmoeder tot huwelijken en herdenkingen. De toewijding aan deze persoonlijke momenten is een kernwaarde van het restaurant.

Dit is een plek waar gewone mensen zich voor een dag speciaal kunnen voelen, waar ze kunnen genieten van een beetje luxe op belangrijke momenten in hun leven. Daarom streeft het team van Kikunoi Honten ernaar om met de beste ingrediënten, de hoogste technische vaardigheden en de beste inrichting hun gasten de meest oprechte gastvrijheid te bieden.

In hun voortdurende zoektocht naar vernieuwing, gaat Kikunoi Honten niet alleen over het voortzetten van tradities, maar ook over het creëren van nieuwe. Dit doen ze door te blijven innoveren en te bepalen wat wel en niet moet veranderen. Dit streven naar innovatie is niet beperkt tot de gerechten, maar strekt zich uit tot de service en de algehele sfeer van het restaurant.

Hun gastvrijheid is gekenmerkt door "een sereen en prachtig service" en "zorg zonder opdringerigheid". Bij Kikunoi Honten, zijn de klant en de gerechten de sterren van de show, terwijl de omgeving van het restaurant - het decor, de tuin, en zelfs de gastvrouw en het bedienend personeel - dienen als een subtiele achtergrond. Dit allemaal met het doel om ervoor te zorgen dat klanten zich op hun gemak voelen tijdens speciale gelegenheden en een heerlijke tijd kunnen doorbrengen.

Hoewel een ryotei soms als hoogdrempelig kan worden beschouwd, streeft Kikunoi Honten ernaar om een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt. Ze nodigen hun gasten uit om deel te nemen aan de viering van speciale momenten, ongeacht wie ze zijn. Elk bezoek wordt gezien als een unieke ontmoeting, een gelegenheid om uitstekende service te bieden en een onvergetelijke ervaring te creëren.

Kikunoi Honten heeft ook een sterke online aanwezigheid. Ze bieden informatie over het restaurant en de gerechten, doen aankondigingen en hebben een online winkel. Ze staan altijd open voor vragen en reserveringen, waardoor potentiële bezoekers gemakkelijk met hen kunnen communiceren.

Het concept van "kirei sabi", de schoonheid en de subtiliteit, vormt de kern van hun culinaire filosofie. Kikunoi Honten streeft naar gerechten die zowel esthetisch aantrekkelijk als heerlijk zijn, zonder te extravagant of te sober te zijn. De creaties zijn krachtig, maar niet overdreven. Ze vinden het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de schoonheid en de smaak van hun gerechten.

Als trotse bezitter van het copyright sinds 2016 en 2006 door respectievelijk KIKUNOI en Masashi Kuma, houdt Kikunoi Honten zich aan de hoogste normen van kwaliteit en innovatie in de Japanse culinaire wereld.

Naast het serveren van gasten in het restaurant, biedt Kikunoi Honten ook take-away en levering aan. Dit zorgt ervoor dat klanten de verfijnde smaak en esthetiek van Kikunoi Honten kunnen ervaren in het comfort van hun eigen huis.

Kikunoi Honten is een plaats waar traditie en innovatie samenkomen, waar elk bezoek een unieke ervaring is en waar gastvrijheid centraal staat. Het is een plek waar je de ware essentie van de Japanse esthetiek en keuken kunt ervaren.

Chef Yoshihiro Murata

Yoshihiro Murata, geboren in 1951, is de oudste zoon van de Kikunoi familie en een gevierd chef-kok wiens naam synoniem is met de Japanse gastronomie. Gedurende zijn universitaire studie aan de Ritsumeikan Universiteit in Kyoto, was hij lid van de golfclub - een sport die hij nog steeds adoreert, hoewel hij zichzelf niet toestaat om te spelen, uit vrees dat het zijn werk zou kunnen beïnvloeden.

In zijn universiteitsjaren reisde hij naar Frankrijk met de bedoeling om Franse culinaire kunsten te bestuderen, maar in plaats daarvan raakte hij diep ontroerd door de schoonheid van de Japanse keuken. Na zijn afstuderen trainde hij drie jaar bij het Japanse restaurant Kamome in Nagoya, alvorens terug te keren naar Kyoto in 1976 om zijn eigen restaurant te openen, het huidige Roan Kikunoi. Ondanks een rustige start, wist Murata binnen drie jaar zijn restaurant tot een succes te maken, waarbij reserveringen noodzakelijk werden om een plek te bemachtigen.

Sinds 1993 staat hij aan het roer van het hoofdrestaurant Kikunoi, als de derde generatie in zijn familie. Hier besteedt hij al zijn energie aan het verspreiden van de pracht van de Japanse keuken, door flexibele, vernieuwende ideeën in de traditionele keuken te brengen. In 2004 opende hij Akasaka Kikunoi en in 2017 werd het meest recente lid van de groep toegevoegd met de opening van het meer casual Mugesanbo of Salon de Muge, direct naast het originele Kikunoi.

In 2012 werd Murata door de Minister van Gezondheid, Arbeid en Welzijn geëerd als een "moderne ambachtsman" en in 2013 kende Kyoto Murata een onderscheiding toe voor zijn buitengewone bijdrage aan de cultuur. Daarnaast heeft hij talloze publicaties over de Japanse keuken en de cultuur van Kyoto op zijn naam staan en superviseert hij momenteel het inflight menu van Singapore Airlines, samen met de Britse chef-kok Gordon Ramsay.

Ondanks zijn drukke schema, met activiteiten die zich over de hele wereld uitstrekken, maakt Murata graag tijd voor televisieoptredens die verband houden met koken. Hij gelooft dat het belangrijker is om elke dag thuis Japanse gerechten te eten dan om Japanse restaurants te bezoeken, en hij zou graag de kookkunsten van zijn vrouw breder willen delen. Zijn eenvoudige, smaakvolle recepten ontvangen altijd veel positieve reacties.

Murata verdeelt zijn tijd gelijkmatig tussen Kyoto en Tokyo, met tussendoor enkele zakenreizen naar het buitenland. Ondanks zijn drukke schema hecht hij veel waarde aan zijn vriendschappen, in het bijzonder met de Franse chef-kok Alain Ducasse, die al vele malen heeft gedineerd in Kikunoi. Filmregisseur, actrice en ontwerper Sofia Coppola kijkt ook uit naar haar bezoeken aan Japan om te dineren bij Kikunoi en te ontmoeten met chef Murata.

Murata's visie en grootste drijfveer is het 'creëren van een culinaire cultuur'. Hij is onmisbaar in de wereld van de Japanse keuken en is een van de beste ambassadeurs ervan. Hij speelde een sleutelrol bij het erkennen van de traditionele Japanse keuken, washoku, als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO. Daarnaast is hij voorzitter van de Japanse Culinaire Academie en is hij vaak te vinden op presentaties, niet alleen in het Japans, maar ook in enkele buitenlandse talen.

Op zijn initiatief werd in Kyoto een volledig Japans menu voor schoolmaaltijden ingevoerd, ervan overtuigd dat dit de beste basis vormt voor voedselonderwijs. Recentelijk is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van een beoordelingssysteem voor Japanse keuken, waardoor koks hun vaardigheden kunnen aantonen, zelfs als ze nooit in een bekend restaurant hebben gewerkt. Het doel is om een sterke groep chefs te verzekeren die de authentieke Japanse keuken kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Murata's keuken straalt een grote internationale flair uit, op elk moment bemand door vier tot vijf buitenlandse chefs uit landen als de VS, het VK, Korea, en andere. Het bedienend personeel spreekt uitstekend Engels en sommigen zijn ook vloeiend in het Chinees. Het is duidelijk dat Murata op vele verschillende manieren een stevige basis legt om de cultuur van de Japanse keuken over te dragen aan toekomstige Japanse generaties en aan mensen over de hele wereld.

Kaiseki keuken

Kaiseki, of voluit kaiseki-ryōri, is een traditioneel Japans diner dat bestaat uit meerdere gangen. Deze term omvat ook de verzameling aan vaardigheden en technieken die nodig zijn om deze maaltijden te bereiden, wat vergelijkbaar is met de Westerse haute cuisine. Er bestaan twee soorten traditionele Japanse maaltijdstijlen die kaiseki of kaiseki-ryōri worden genoemd.

De eerste stijl, waarbij kaiseki wordt geschreven als "会席" en kaiseki-ryōri als "会席料理", verwijst naar een vast menu van geselecteerde gerechten die op een individuele schaal worden geserveerd (aan elk lid van een bijeenkomst). De tweede stijl, aangeduid met "懐石" en "懐石料理", betreft de eenvoudige maaltijd die de gastheer van een chanoyu (theeceremonie) serveert aan de gasten voorafgaand aan de ceremonie. Deze stijl staat ook bekend als cha-kaiseki (茶懐石).

Het lijkt erop dat de ontwikkeling van de nouvelle cuisine waarschijnlijk is geïnspireerd door de principes van kaiseki. Tegenwoordig wordt kaiseki beschouwd als een soort kunstvorm die de smaak, textuur, verschijning en kleuren van het voedsel in evenwicht brengt. Om dit te bereiken worden uitsluitend verse seizoensingrediënten gebruikt, bereid op manieren die bedoeld zijn om hun smaak te versterken. Vaak worden ook lokale ingrediënten opgenomen in de maaltijden.

De afgewerkte gerechten worden zorgvuldig gepresenteerd op borden die speciaal zijn gekozen om zowel het uiterlijk als het seizoensthema van de maaltijd te versterken. De gerechten worden prachtig gearrangeerd en gegarneerd, vaak met echte bladeren en bloemen, evenals eetbare garneringen die bedoeld zijn om natuurlijke planten en dieren na te bootsen.

In de Higashiyama wijk

Het restaurant Kikunoi Honten, gelegen op de eerste verdieping van het pand op 459 Shimokawaracho in de wijk Higashiyama in Kyoto, is een parel van de Kaiseki-keuken. Onder leiding van chef-kok Yoshihiro Murata worden gerechten gecreëerd die de essentie van deze verfijnde Japanse culinaire stijl belichamen. Het restaurant verwelkomt zijn gasten tijdens twee verschillende services: de eerste begint om 12:00 en eindigt om 12:30, en de tweede start om 17:00 en duurt tot 19:30. Let op, het restaurant is gesloten op dinsdag. Mocht u verdere informatie nodig hebben of een reservering willen maken, kunt u bellen naar +81-75-561-0015.

Ontdek luxe duurzame Kaviaar bij Imperial Heritage In de kijker

Imperial Heritage Caviar in Antwerpen biedt de meest verfijnde kaviaar ter wereld, dankzij vakmanschap, traditionele methoden en passie voor het pr...