Alles wat je moet weten over het kopen en proeven van kaviaar

Alles wat je moet weten over het kopen van de decadente gezouten steurkuit die veel gerechten in restaurants met Michelin-ster serveert. Kaviaar, de luxe gezouten steurkuit, is een van de meest gewaardeerde eetdelicatessen en is een populaire garnering die vele voortreffelijke gerechten siert in restaurants met Michelinsterren over de hele wereld.

De loutere aanblik van glinsterende ronde blikken waarin een bed van glinsterende zwarte parels is voldoende om fijnproevers te laten piepen terwijl ze kijken hoe koks hopen van de gewilde ree uitroeien opscheppen. Kaviaar zijn kralenachtige eieren van steuren, die behoren tot een van de vroegste families van benige vissen die afkomstig zijn van subtropische, gematigde en subarctische rivieren.

Traditioneel worden steuren gevonden in de Kaspische Zee die wordt begrensd door landen als Rusland en Iran. In het afgelopen decennium is China uitgegroeid tot de toonaangevende producent, goed voor 60% van de productie van kaviaar in de wereld.

Bij het kopen van kaviaar is het belangrijk om op de kwaliteit te letten. Dit wordt bepaald door de grootte van de eieren, de kleur en de smaak. Kaviaar met grote eieren is over het algemeen duurder en wordt als van hogere kwaliteit beschouwd. De kleur van de eieren varieert van lichtgrijs tot donkerzwart, afhankelijk van de soort steur. Donkerder gekleurde kaviaar wordt vaak als smaakvoller beschouwd. Wat betreft smaak, heeft kaviaar een subtiele en delicate smaak die kan variëren van mild tot rijk en boterachtig, afhankelijk van de soort steur en de rijpingstijd.

Bij het serveren van kaviaar is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren en te serveren. Kaviaar moet gekoeld worden bewaard, bij voorkeur in de koelkast, maar niet ingevroren worden. Bij het serveren wordt het vaak geserveerd op een bedje van ijs of gekoeld marmer, om de temperatuur te behouden en de kaviaar op zijn best te laten smaken.

Het kopen van kaviaar kan prijzig zijn, met prijzen variërend van enkele honderden tot duizenden euro'sper kilo. Bij het kopen van kaviaar is het belangrijk om te controleren of het afkomstig is van een duurzame en ethische bron en om de kwaliteit te controleren aan de hand van de CITES-code en de uiterlijke kenmerken van de kaviaar. Een hoogwaardige kaviaar is een traktatie die het beste kan worden genoten als onderdeel van een elegante en uitgebalanceerde maaltijd.

De MICHELIN Guide Digital kreeg een speciale gelegenheid om een kaviaarproeverij van kaviaarproducent Royal Belgian Caviar bij te wonen in het hedendaagse Europese restaurant Saint Pierre met één Michelin-ster. De Belgische producent, die zijn eigen steuren kweekt, produceert jaarlijks ongeveer 5.000 kg kaviaar. We gingen samen met Cedric Paquet, merkambassadeur van Royal Belgian Caviar, om meer te weten te komen over de fijnere punten van het genieten van deze heerlijke bollen zwart goud. In de wereld van de kaviaarproductie is de beste manier om de herkomst van de gezouten steurkuit te ontcijferen door te kijken naar de CITES-code die op de achterkant van het kaviaarblik staat afgedrukt.

CITES is een acroniem voor de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, een internationale overeenkomst tussen landen om ervoor te zorgen dat de handel in wilde dieren en planten hun voortbestaan niet in gevaar brengt. Steuren, die voornamelijk afkomstig zijn van rivieren op het noordelijk halfrond, zijn al lang het slachtoffer van overbevissing en stroperij vanwege de winstgevende steuropfokactiviteiten. CITES regelt de internationale handel van alle steursoorten sinds 1998 en introduceerde een gestandaardiseerd etiketteringssysteem voor de wereldwijde export van kaviaar.

De lange code begint met (in deze volgorde) een drieletterige soortencode (afgeleid van de naam van de soort in het Latijn), hoe de kaviaar wordt gekweekt (W voor in het wild gevangen of C voor in gevangenschap gefokt), land van herkomst, oogstjaar, officiële registratiecode van de verwerkingsfaciliteit en identificatienummer voor elke productie-batch.

Belgische kaviaar

Belgische kaviaar is een delicatessenproduct dat steeds meer erkenning krijgt in de wereld van haute cuisine. In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn de Belgische kaviaarproducenten niet begonnen met het kweken van steuren, maar met het opkweken van Siberische steuren. Dit is een soort die niet meer in het wild voorkomt en die zich daarom makkelijker laat kweken. Het duurt echter wel zo'n zeven jaar voordat een Siberische steur volgroeid is en geschikt is om kaviaar te produceren.

Royal Belgian Caviar is een van de meest bekende Belgische kaviaarproducenten en kweekt Siberische steuren in gevangenschap. Deze dieren worden behandeld met het grootste respect voor hun welzijn en de kwaliteit van de kaviaar die zij produceren. De kaviaar wordt geleverd aan toprestaurants over de hele wereld en kan ook door particulieren online worden besteld.

Belgische kaviaar is van uitstekende kwaliteit en wordt geproduceerd met respect voor het milieu en de steuren die erin voorkomen. Het heeft een unieke smaak en textuur die het proberen waard is voor fijnproevers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Bij het kopen van kaviaar is het belangrijk om te letten op de herkomst van de kuit en of deze op duurzame wijze wordt geproduceerd en verhandeld.

Belgische Kaviaar produceert kaviaar van de hoogste kwaliteit en wordt geprezen door fijnproevers en chef-koks van over de hele wereld. Het bedrijf kweekt hun eigen steuren en produceert jaarlijks ongeveer 5.000 kg kaviaar. Hun kaviaar wordt gekweekt in zuiver bronwater en wordt op ambachtelijke wijze met de hand geoogst en verwerkt. Belgische Kaviaar heeft zich ook geëngageerd om duurzaam te produceren en werkt nauw samen met lokale viskwekerijen om de impact op het milieu te minimaliseren.

Het bedrijf is ook gecertificeerd door het ASC, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de duurzame kweek van vis en zeevruchten. De kaviaar van Belgische Kaviaar wordt beschouwd als een van de beste ter wereld en wordt geserveerd in enkele van de meest gerenommeerde restaurants ter wereld. Het bedrijf heeft ook een breed scala aan kaviaarproducten beschikbaar voor thuisgebruik, inclusief verschillende soorten kaviaar, kaviaaraccessoires en geschenkverpakkingen.

Kaviaar producenten

  • Royal Belgian Caviar: Dit is een van de meest bekende Belgische kaviaarmerken. Het bedrijf is gevestigd in het Belgische Nevele en kweekt eigen steuren. Royal Belgian Caviar staat bekend om zijn duurzame productiemethoden en hoogwaardige kwaliteit kaviaar. De kaviaar van Royal Belgian Caviar wordt wereldwijd verkocht en is te vinden in toprestaurants en hotels. - www.royalbelgiancaviar.com

  • Kaviar House: Kaviar House is een toonaangevende producent van kaviaar en luxe voedingsmiddelen. Het bedrijf is gevestigd in Brussel en produceert al meer dan 40 jaar kaviaar van hoge kwaliteit. Kaviar House werkt samen met geselecteerde kwekers om de beste kwaliteit kaviaar te garanderen en heeft een uitgebreid assortiment producten. -  www.kaviarhouse.com

  • Kaviaar & Co: Kaviaar & Co is een Belgisch bedrijf dat kaviaar van topkwaliteit produceert en levert. Het bedrijf werkt samen met gerenommeerde kwekers uit verschillende delen van de wereld om de beste kwaliteit kaviaar te leveren. Naast kaviaar biedt Kaviaar & Co ook andere luxe voedingsmiddelen en delicatessen aan. - www.kaviaar.com

  • Imperial Heritage: Imperial Heritage is een Belgische producent van hoogwaardige kaviaar. Het bedrijf heeft een eigen kwekerij en gebruikt moderne technologieën om de kwaliteit van de kaviaar te waarborgen. Imperial Heritage is ISO-gecertificeerd en levert aan toprestaurants en hotels over de hele wereld. - www.imperial-heritage.be

  • Caviar de France: Hoewel het bedrijf niet gevestigd is in België, wordt de kaviaar van Caviar de France geproduceerd in samenwerking met Belgische kwekers. Het bedrijf produceert kaviaar van hoogwaardige kwaliteit en levert aan toprestaurants en hotels wereldwijd. Caviar de France heeft een uitgebreid assortiment producten en biedt ook andere luxe voedingsmiddelen aan. - www.caviardefrance.com


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...