Het hoogtepunt van elegante champagne - Dom Pérignon Plénitude P2 2004

Dom Pérignon, een naam die synoniem staat met uitzonderlijke champagne, heeft de kenmerkende Plénitude P2 2004 onthuld. Deze vintage, die na bijna 15 jaar in de kelder een piek van essentiële, stralende vitaliteit heeft bereikt, markeert een nieuw hoogtepunt van expressie, wat de makers treffend Plénitude 2 noemen. Met zijn opmerkelijke elegantie zingt de unieke aard van Dom Pérignon nu helderder en luider dan ooit tevoren.

Dit vintage jaar 2004 werd gekenmerkt door een gevoel van wedergeboorte en kalmte na de onregelmatige ritmes van 2003. De bijna perfecte omstandigheden van het wijnjaar 2004 maakten het uniek in de geschiedenis van Dom Pérignon. Elk seizoen volgde het andere op met een vloeiende continuïteit, vrij van verstoringen of extremen. Na een relatief koele augustusmaand, werden de druiven tot rijping gebracht door een paar weken van droge hitte, waardoor het vintage jaar werd gemaakt. De oogst begon op 24 september, wat resulteerde in uitstekend rijpe druiven.

Deze vintage champagne heeft een precieze mineraliteit die door de extra tijd op de gist tot uiting komt. De fruitige tonen van roze grapefruit en bloedsinaasappels maken zachtjes plaats voor vijgen, terwijl noten van cacao, mokka, geroosterde noten, brioche en honing aanwezig blijven. Het geheel resulteert in een wijn die balanceert tussen spanning en gewichtloosheid, met een diepe, beeldhouwkunstige precisie. De sensaties komen samen in een aanhoudende en elegante afdronk, onderstreept door sappige, zoethoutachtige tonen.

Dom Pérignon Plénitude P2 2004 biedt aantrekkelijke combinaties met voedsel, duikt in concepten, ingrediënten en stijlen om verschillende recepten te verkennen. De levendige eigenschappen van de wijn kunnen worden onthuld door kreeft, molé verde en kardemom. De combinatie van kalfsvlees, dashi-bouillon en spirulina zal het paradoxale facet van de wijn naar voren brengen, terwijl duif, pistache en kalamanci baklava zijn lichtheid zullen benadrukken. Het tactiele karakter van de wijn wordt versterkt door een sorbet van groene tomaat, die zijn zijdezachte, romige eigenschap zal versterken. Dankzij geroosterde ananas, gekonfijte citrusschillen en anijs kan de gebalanceerde spanning van de wijn worden verkend.

Het huis van Champagne Dom Pérignon dankt zijn naam aan de beroemde monnik en procureur van de Abdij van Hautvillers in 1668, Pierre Pérignon, ook wel Dom Pérignon genoemd. Volgens de legende ontdekte Pierre Pérignon wat we nu de champagnemethode noemen. Sinds 1 januari 2019 heeft Vincent Chaperon Richard Geoffroy opgevolgd als keldermeester van Dom Pérignon.

Elke vintage van Dom Pérignon is een creatie die zowel het karakter van het jaar als het karakter van Dom Pérignon uitdrukt. Na minstens acht jaar rijpen op de gist in de kelders, treedt de wijn zijn eerste fase van belangstelling binnen, de Plenitude 1. Het handelsmerk van Dom Pérignon is dat "vleugje rokerig" karakter, een resultaat van de reducerende wijnbereiding waarbij ze tot het uiterste gaan om elke stap van het wijnbereidingsproces vrij van zuurstof te houden.

Het Plénitude-concept is jarenlang in ontwikkeling geweest bij Dom Pérignon. Na het bestuderen van het natuurlijke verloop van het ouder worden dat vintage champagne lijkt te ondergaan, vond het wijnbereidingsteam dat het zich ontwikkelt en rijpt door drie gedefinieerde stadia in zijn leven. De tweede fase (P2) duurt ongeveer 15 jaar, waarin de cuvée een diepe sprong maakt naar een nieuw kwaliteitsniveau waar het vele jaren zal blijven verbeteren.

Dom Pérignon Plénitude P2 2004 is een weelderige en onvergetelijke champagne, een schitterend voorbeeld van het vakmanschap en de toewijding aan uitmuntendheid die dit wereldberoemde huis kenmerken.

Dom Pérignon Plénitude P2 2004 weerspiegelt de rijpingsfasen van champagne en hoe deze fasen de aroma's, smaken en textuur van de wijn transformeren. De transformatie die plaatsvindt tijdens de tweede plénitude (P2) is uiterst bijzonder en zeldzaam, wat het drinken van deze champagne tot een exclusieve en gedenkwaardige ervaring maakt.

Het drinken van Dom Pérignon Plénitude P2 2004 is een complete sensorische ervaring. Van het zicht op de heldere gouden kleur en de geur van complexe en gelaagde aroma's, tot het proeven van de rijpe smaken en het voelen van de sprankelende en fluweelachtige textuur op de tong, is elke fase van het drinken van deze champagne een genot.

In de mond is Dom Pérignon Plénitude P2 2004 vol en vlezig, met een uitgesproken rijpheid. De aanzet is onmiddellijk, soepel en rond. Dan verschijnen de bittere tonen en het strakke fruit. De sensaties versmelten, breiden uit, worden dieper en nemen toe tot ze resoneren met elkaar: de tannines hebben een krijtachtig gevoel, de mineralen zijn krachtig en de textuur is dicht. Het is alsof de wijn nooit ophoudt en een oneindigheid van bloemen en fruit biedt.

Het wordt aanbevolen om de fles voorzichtig te openen om de delicate bubbels te behouden, en de champagne te serveren op een temperatuur van 10-12 °C om alle aroma's en smaken te onthullen. Een fluitvormig glas zal het behoud van de bubbels helpen en het zicht op de champagne versterken.

Dom Pérignon Plénitude P2 2004 is niet alleen een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden, maar ook een ideale geschenk voor liefhebbers van fijne wijnen. Het is een hoogtepunt van elegantie en raffinement, een symbool van de uitzonderlijke kwaliteit die de naam Dom Pérignon belichaamt. Het is een champagne die respect afdwingt en bewondering oproept, een ultieme uiting van de kunst van het wijnmaken.

De Dom Pérignon Plénitude P2 2004 is een viering van de tijd, vakmanschap en de natuur. Het is een levendige herinnering aan het vermogen van wijn om ons te verrassen en te ontroeren, en het belichaamt de essentie van wat Dom Pérignon zo bijzonder maakt.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...