Woensdag - 08 Feb 2023

Aanmelden

Dom Ruinart 2010 is dé typische Blanc de Blancs

Dom Ruinart 2010 is dé typische Blanc de Blancs

Ruinart heeft Dom Ruinart 2010 uitgebracht, de typische Blanc de Blancs. De aromatische frisheid van chardonnay-druiven die zo kenmerkend zijn voor Ruinart krijgt nog meer diepte en complexiteit na meer dan 10 jaar zorgvuldig gecontroleerde rijping diep in de kalkachtige rotskelders van het Maison in Reims.

„Dit is een combinatie van een vintage met grote spanning en een belangrijk keerpunt in de wijnbereiding, met botteling gerijpt onder kurk”, zegt Ruinart Chef de Caves Frédéric Panaïotis, die de strakke focus van deze rijke en hartige wijn beschrijft.

De neus opent met poederachtige, bloemige tonen van iris, vergezeld van minerale tonen van natte rock, die het chypre-register oproepen in de wereld van geuren. Geroosterde en kruidige tonen domineren vervolgens met delicate en intense nootmuskaatfoelie, geroosterde hazelnoot en amandel, plus een vleugje koffie. In de mond vermengen aroma's van vijgenbladeren zich met tonen van zwarte thee en verse kruiden (Sil-Timur-bessen en Mahaleb). De wijn ontwikkelt zich met een frisse afdronk verheven door een elegante bitterheid.

Weinig suggereerde dat 2010 een geweldig jaar zou worden. Een zeer koude winter werd gevolgd door een droge lente en vroege zomer, daarna overvloedige regen in augustus, resulterend in rotting die in de herfst arriveerde. En toch resulteerde de kwetsbaarheid van de natuur in een champagne geboren uit onverwachte aromatische complexiteit.

Dom Ruinart 2010 is ook het resultaat van veeleisende inspanningen om de rijping van de wijn verder te stimuleren en een nog grotere omvang en complexiteit te laten uitdrukken. Voor deze uitzonderlijke cuvée besloot het wijnbereidingsteam terug te keren naar twee eens zo gebruikelijke traditionele praktijken: rijping onder kurk en handmatig degorgeren. In 2010 besloot Ruinart om metalen kroonkurken te vervangen door kurk voor Dom Ruinart en de periode waarin de flessen op de droesem werden bewaard, te verlengen. Proeverijen door de jaren heen hebben bewezen dat deze intuïtie zeer vooruitziend is.

De belichaming van een Blanc de Blancs-champagne, Dom Ruinart 2010 viert de uitzonderlijke savoir-faire van wijnmakers.