Maandag - 30 Jan 2023

Aanmelden

Champagnehuis Dom Pérignon brengt Rosé Vintage 2008 uit

Champagnehuis Dom Pérignon brengt Rosé Vintage 2008 uit
Het Vintage-only Champagnehuis Dom Pérignon heeft zijn nieuwste rosé uitgebracht, gedragen uit de gerespecteerde zomer van 2008. Herinnerd om zijn grijze en bewolkte lente en zomer, gevolgd door een schitterende september, maakte dit archetypische Champagnejaar de weg vrij voor een bloeiende en uitgebalanceerde oogst die, na 12 jaar rijping, tot leven is gekomen.

De Dom Pérignon Rosé 2008 onderscheidt zich van recente uitingen vanwege de lage hoeveelheid rode Pinot Noir wijn. Traditioneel ongeveer 20-30% bevat de Rosé 2008 slechts 10% de exacte verhoudingen zijn 55% Chardonnay en 45% Pinot Noir.

Dat lagere percentage is te danken aan de kracht van de druiven die beschikbaar zijn voor chef de cave Vincent Chaperon. Door de koelere klimatologische omstandigheden kon hij warmere dorpen gebruiken die meestal rijke en zware Pinot Noir-druiven produceren. Dom Pérignon zelf vergelijkt 2008 met de legendarische vintage 1966, evenals de recentere 2002 en 2006. Ze worden allemaal herinnerd voor het produceren van een frisheid en zuurgraad die het beste uit een rosémix haalt.

De extra jaren van rijping die deze rosé kreeg, sluiten aan bij de manier waarop Dom Pérignon en Chaperon zijn gegaan. De recente Plentitude 2 en 3 waren respectievelijk 14 en 25 jaar oud en brachten een nieuwe dimensie aan vintage champagne. Plentitude 2 en 3 werden, net als 2008, gedragen door lichtere jaargangen. Door de extra tijd kan de wijn intensiteit en kracht opbouwen.

Het resultaat is spectaculair. Deze extra jaren in de kelders van Dom Pérignon creëren een rosé 2008 die tegelijkertijd krachtig en delicaat, rijk en licht kan zijn. Het heeft de complexiteit om nu te drinken en het lichaam om nog vele jaren in band te verouderen.

Bezoek Website