Dit zijn waarschijnlijk de 5 beste champagnes voor 2023

Terwijl de laatste uren van 2022 wegtikken en we onszelf voorbereiden om het nieuwe jaar in te luiden, is er geen betere manier om dat te doen dan met een flonkerend glas champagne. Champagne, de eeuwige belichaming van feest en luxe, kent vele namen en merken, maar slechts enkele daarvan verdienen het predikaat 'beste' als we richting 2023 kijken. Onze redactie heeft met zorg en uit persoonlijke ervaring een selectie samengesteld die elke fijnproever zou moeten bekoren.

Champagne Laurent-Perrier, opgericht in 1812, is een ware klassieker onder de champagnehuizen. Met hun kenmerkende frisse en bloemige smaakprofiel en tonen van perzik, heldere citrus en peer, staan ze garant voor een sprankelende start van elk evenement. Maar deze champagne is meer dan enkel een aperitief. Dankzij de romige, geroosterde afdronk vormt het ook een prachtige begeleider bij gerechten zoals delicate witvis, romige kipgerechten en zelfs veganistische kazen – een veelzijdigheid die getuigt van zijn kwaliteit.

Bollinger, een naam die synoniem staat voor verfijning - mede dankzij de associatie met de wereldberoemde spion James Bond -, biedt een champagne die minstens vijf jaar op eikenhout rijpt. Het resultaat is een boterachtige rondheid die perfect samenvalt met de frisheid van groene appels en peren. Bollinger is de ideale keuze voor elk gedenkwaardig moment, of het nu een intieme viering betreft of een grootse gelegenheid. En voor de liefhebbers van maritieme delicatessen: deze champagne vormt de perfecte combinatie met zeevruchten en vis.

Milesima, bekend om zijn uitgebreide collectie champagnes, waaronder gelimiteerde edities, verdient ook een plek op deze lijst. Neem bijvoorbeeld de Louis Roederer: Cristal 2008, een champagne die hoog staat aangeschreven bij kenners. Naast verkoopvolume worden ranglijsten zorgvuldig opgesteld op basis van smaaknuances en de kwaliteit van de druiven. Voor wie op zoek is naar de beste champagne, is het advies om niet alleen te letten op het etiket, maar ook op hoe goed de champagne combineert met culinaire hoogstandjes, of het nu binnen een cocktail is of naast een gastronomisch gerecht.

Champagne Telmont heeft een verbintenis met de Hollywoodster Leonardo DiCaprio en legt een sterke nadruk op duurzaamheid. Met een doelstelling om tegen 2025 volledig biologisch te zijn, werkt Telmont niet alleen aan de kwaliteit van haar producten, maar ook aan de impact ervan op de aarde. Hun champagne, een samensmelting van zeven oogsten, illustreert hun toewijding met zijn complexe aroma's van vers geperste citroen en gebakken brioche, afgewogen tegen een perfecte mineraliteit in de mond. Wie iets heel bijzonders wil proeven, combineert de Telmont-champagne met truffels, voor een ervaring die net zo rijk is als duurzaam.

Tot slot is er Taittinger, een naam die doorgaans gekoppeld wordt aan mode en opulentie. Met een blend van voornamelijk chardonnay en pinot noir, biedt deze champagne een subtiele balans van witte bloesem, grapefruit en kaneel, en staat hij bekend om zijn minerale kwaliteit en levendige bubbels. Taittinger is meer dan een drank, het is een statement op elke prestigieuze gebeurtenis.

In de aanloop naar 2023, terwijl we reflecteren op onze goede voornemens en het oude jaar vaarwel zeggen, laten we ons verwennen door de finesse van deze schitterende champagnes. Of je nu een kenner bent of simpelweg wilt genieten van een uitzonderlijk glas bubbels, deze vijf champagnes beloven elk speciaal moment in het nieuwe jaar te verrijken. Proost op 2023!


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...