Chef kok Vicky Lau opent nieuw restaurant in Hong Kong

Vicky Lau, de winnaar van Azië's beste vrouwelijke chef-kok 2015 en chef-eigenaar van TATE Dining Room met 2 Michelin-sterren, opent medio januari 2022 een nieuw restaurant, MORA, in Hong Kong's iconische Upper Lascar Row Sheung Wan. MORA, een Frans-Chinees restaurant, zal zich concentreren op SOJA-producten, een studie van dit hoofdbestanddeel presenteren en een licht werpen op de diverse culinaire toepassingen.

Medio januari 2022 onthult oprichter en chef-kok Vicky Lau van Two TATE Dining Room and Date met een Michelin-ster van TATE, samen met mede-oprichter Romain Hertebreau en chef-kok Percy Ho haar nieuwste restaurant, MORA (), een intiem Frans-Chinees restaurant met 28 zitplaatsen in de historische straat van Upper Lascar Row (), Sheung Wan. Deze iconische locatie verbindt MORA met de fascinerende geschiedenis van Hong Kong en bovendien met het Chinese karakter, dat „textuur” vertegenwoordigt, wat de rode draad zal zijn van het op textuur geïnspireerde menu dat geworteld is in een van de oudste culinaire tradities van Hong Kong: SOJA FOOD.

Het restaurant is een eerbetoon aan de culinaire betekenis van de bescheiden en veelzijdige soja, een ingrediënt dat wordt beschouwd als een pijler van Aziatische keukens en culturen. Soja speelt niet alleen een belangrijke rol in Aziatische diëten, maar is ook een drijvende kracht achter erfgoed, traditie en mindfulness. De kwetsbaarheid in de keuken kan tijd en temperatuur verdragen, terwijl het ook vluchtig en subtiel is. In combinatie met andere ingrediënten bij het koken, zijn de mogelijkheden met sojavoedsel verrassend omdat ze er in overvloed zijn. De talloze voedzame vormen waarin soja voorkomt in voedselculturen in Azië zijn verbazingwekkend en symbolisch, en chef-kok Vicky heeft geprobeerd alle grenzen te verleggen via een menu dat is afgeleid van volledig sojaproducten.
De meeste sojaproducten op het menu worden gemaakt in de eigen fabriek van MORA, die gebruikmaakt van een nieuwe technologie voor het extraheren van sojamelk met een dikkere textuur en intensere smaken. MORA streeft ernaar om de historische en culturele betekenis van delicatessen op basis van soja te introduceren en te behouden, met gerechten geïnspireerd op de Franse x Chinese kookwortels van chef-kok Vicky Lau.

Er bestaat een wereld van kansen met het ingrediënt soja - met zijn vermogen om een eindeloze verscheidenheid aan vormen, smaken, aroma's en texturen aan te nemen. Verre van een plantaardig, vegetarisch of veganistisch restaurant, probeert MORA de manier waarop we soja bekijken en consumeren te moderniseren - als een heerlijk, voedzaam en verheven alternatief voor andere, minder duurzame ingrediënten en kookmethoden. „Tofu, bonencurd en andere voedingsmiddelen afgeleid van soja zijn altijd zo'n integraal onderdeel geweest van mijn dieet en opvoeding. Als chef-kok, hoe meer ik leer over soja, hoe meer ik er verliefd op word. Mijn verkenning van soja begon in TATE Dining Room vanaf ons lunchmenu, Ode to Tofu in juni 2020, toen ik relaties kon smeden met enkele van Hongkong's meest bekwame lokale ambachtslieden en ambachtslieden van sojaproducten.

Bij MORA wil ik een geheel nieuw genre van soja-gebaseerde gerechten creëren uit al mijn lessen in en uit de keuken, waarbij ik emoties en herinneringen overbrugt met bistro-geïnspireerde kooktechnieken. ” zegt chef-kok Vicky Lau. De vaste menu's van Mora worden vanaf 15 januari 2022 geserveerd voor lunch en diner en vanaf 1 maart 2022 is er een volledig à-la-cartemenu beschikbaar, met gerechten gecategoriseerd op texturen op het menu. MORA'S chef-eigenaar Vicky Lau is een vrouw van weinig woorden, maar door te koken drukt ze haar diepste emoties, nieuwsgierigheid en wildste verbeelding uit.

Vanuit een creatieve achtergrond werd ze op weg naar de keuken geleid en besefte ze dat het bord een canvas was voor haar artistieke intuïtie. Gedreven door het streven naar perfectie in alle aspecten van haar werk, is ze op een permanente zoektocht om nieuwe smaken en texturen te ontdekken en opnieuw te bedenken die resulteren in smaakopenbaring. In korte tijd vestigde Vicky zich als een leidende figuur in de branche, met name het verdienen van Azië's beste vrouwelijke chef-kok 2015 gestemd door's werelds 50 beste restaurants, met behoud van 1 Michelin-ster in TATE Dining Room sinds de opening in 2012 en steeg tot twee Michelin-sterren in 2021, terwijl hij ook lid was van de eigendommen Relais & Châteaux en bestuurslid van Feeding Hong Kong. Dit jaar ontving ze onlangs Visionary Women Award 2021 door Harper's Bazaar Hong Kong, Women of Power 2021 van Prestige Hong Kong en opgenomen als onderdeel van Azië's Most Influential List door Hong Kong Tatler.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...