Chandon ontkurkt nieuwe kijk op rosé uit Zuid-Frankrijk met mousserende wijn Chant des Cigales

Het zuiden van Frankrijk is nog nooit zo vol verrassing en inspiratie geweest. Chandon creëert een nieuwe bruisende wijn met een buitenbeentje blend en viert de diversiteit van zijn terroirs in een unieke mousserende roséwijn voor een uitgesproken levendige en aromatische smaakervaring.

De nieuwste druppel van Maison Chandon komt voort uit een visie van een plek die bekend staat om zijn ongelooflijk vruchtbare land en synoniem staat voor vermenging, zowel een geografische locatie als de belichaming van inspirerende geuren, kleuren en smaken. In Zuid-Frankrijk verkennen Chandon-wijnmakers een wereld aan mogelijkheden en openen ze een nieuw hoofdstuk in de globetrottende wijnavonturen van het Huis.

Chant Des Cigales is een regelbrekende ontmoeting tussen baanbrekende wijnmakers en een plek die wordt bepaald door een smeltkroes van innovatieve energie, mede gecreëerd door een drietal wijnmakers en chef-koks de cave die hun uitzonderlijke savoir-faire combineren: Audrey Bourgeois, de resident wizard en Chandons hoofd wijnmaken innovatie en technische coördinatie tussen de zes internationale Chandon Maisons; Richard Geoffroy, de visionair die halverwege de jaren tachtig zijn carrière als wijnmaker bij Chandon begon voordat hij de legendarische chef de cave van Dom Pérignon werd; Eric Lebel, een meester in precisie en chef de cave bij Maison Krug voor 22 jaar.

Alle drie deelden de wens om te werken met kenmerkende druivensoorten uit Zuid-Frankrijk, weg van de grenzen waar de druiven werden geoogst. Door een vin d'auteurs te creëren in plaats van een wijn uit een enkel terroir, hebben ze een unieke blend gemaakt die het rijk diverse karakter van Zuid-Frankrijk uitdrukt. De breakout-stijl van deze eigentijdse sprankelende rosé gaat over inclusiviteit, in plaats van exclusiviteit.

De wijn is frémissant, met een subtiele bruisendheid en een boeiende aromatische complexiteit. Het is een brut karakter dat zowel biologisch als veganistisch is, een primeur voor Chandon. Bekend om nog steeds meer dan mousserende wijnen, heeft Zuid-Frankrijk de neiging om wijnen voor te stellen die zijn gemaakt van slechts drie of vier druivensoorten. Vanaf het begin stelde het trio van Chandon zich een mousserende wijn voor die zou afwijken van de gebruikelijke praktijken en tradities op zijn kop zou zetten.

Hun idee was een precieze mix van acht verschillende druivensoorten geoogst over een brede strook, die zich uitstrekt van Perpignan tot Saint-Tropez. Met deze baanbrekende aanpak brengt de innovatieve assemblage van Chant des Cigales grenache, cinsault, syrah, rolle, cabernet sauvignon, mourvèdre, carignan en tibouren samen. Door gebruik te maken van een breed scala aan karakteristieke druivensoorten uit Zuid-Frankrijk, hebben de wijnmakers gebruik gemaakt van de rijke natuurlijke rijkdom van de regio.

Chant des Cigales legt de diversiteit van het zuiden vast en baant nieuwe paden om de regio te herontdekken. Sinds de oprichting in 1959 in de uitlopers van de Argentijnse Andes, wordt Chandon gekenmerkt door het delen en doorgeven van savoir-faire, geïnspireerd door de diversiteit van zijn mensen om uitzonderlijke mousserende wijnen te maken. Voor Chant des Cigales werkt het Huis samen met coöperaties en producenten die bekend staan om hun biologische wijngaarden, waar het trio de beste druivensoorten heeft gekocht, allemaal biologisch geteeld.

De makers werkten ook samen met de telers om de beste techniek te kiezen om de wijn te maken, waarbij ze keken naar zowel traditionele als innovatieve methoden. Audrey, Richard en Eric zijn het er volledig over eens dat de Charmat-methode moest worden gebruikt om het primaire fruitige karakter en de frisheid van de wijn te behouden. Gedurende meer dan twee jaar mengden en proefden ze honderden composities totdat ze de perfecte balans hadden.

Ze maakten gewaagde keuzes, zoals het toevoegen van druivenmost om de tweede gisting te starten, of het fermenteren van de wijn in druktanks tot 4 bars, waardoor Chant des Cigales zijn karakteristieke subtiele maar aanhoudende bruisen kreeg. Hun overkoepelende obsessie bleef het maken van een unieke brut nature mousserende wijn die de volledige complexiteit en diversiteit van de aroma's van vers fruit onthult, zonder enige toevoeging van suiker in de laatste fase. Chant des Cigales heeft een levendige maar delicate compositie, geserveerd samen of met een enkel ijsblokje dat het bruisen doet herleven.

De smaken verschuiven, waardoor een verkwikkende mineraliteit vrijkomt. Het intrigerende karakter en de aromatische complexiteit van Chant des Cigales zorgen voor een perfecte combinatie met een verleidelijke verscheidenheid aan gerechten. Chant des Cigales, zegt Richard Geoffroy, is vooral „een nieuwe smaakervaring, een rosé frémissant brut natuur, biologisch en veganistisch, die natuurlijke elegantie, veel vers fruit, een intrigerend bloemig karakter, zoutgehalte, een lichte tonische bitterheid en een delicate, uitnodigende bubbel toont die we noemen frémissant vanwege zijn subtiele bruisendheid.

”Met Chant des Cigales viert Chandon een gemeenschap van wijnmakers verenigd door nieuwsgierigheid en toewijding, door een onvermoeibaar verlangen om de grenzen van de savoir-faire te verleggen en tegelijkertijd trouw te blijven aan de missie van het Maison sinds 1959 om te innoveren met bruisende wijnen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...