Château Petrus is de wereldberoemde wijngaard in de Bordeaux Regio van Frankrijk

Petrus is een van 'swerelds meest prestigieuze en exclusieve wijnen en wordt geproduceerd in de Bordeaux regio van Frankrijk. Het is een rode wijn van de Merlot druif en wordt beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld. De wijn wordt geproduceerd door Château Pétrus, een wijngaard gelegen in de gemeente Pomerol, in het departement Gironde, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Bordeaux.

Petrus werd voor het eerst gemaakt in het begin van de 19e eeuw, en de wijngaard was in handen van de familie Arnaud tot het begin van de 20e eeuw. In 1925 werd het landgoed gekocht door de familie Loubat en zij hebben het tot een wereldberoemd merk gemaakt. In 1964 werd het landgoed gekocht door de familie Moueix, die het nog steeds bezit en beheert.

Petrus heeft een unieke stijl en smaakprofiel, met een intens aroma van zwarte kersen, pruimen, truffels en cacao, en een volle, zijdezachte textuur met een lange afdronk. De wijn is zeer complex en heeft een uitstekend verouderingspotentieel, wat betekent dat de wijn met de jaren alleen maar beter wordt. De wijngaard heeft een oppervlakte van ongeveer 11,5 hectare en de jaarlijkse productie is zeer beperkt, met slechts ongeveer 30.000 flessen per jaar.

De prijs van Petrus is zeer hoog en het is een van de duurste wijnen ter wereld. Dit komt deels door de beperkte productie en de hoge kwaliteit van de wijn, maar ook door de exclusiviteit van het merk en de enorme vraag van verzamelaars en wijnliefhebbers over de hele wereld. Een fles van de meest recente jaargang van Petrus kan meer dan € 2.000 kosten, en oudere jaargangen kunnen nog veel duurder zijn.

De wijngaard van Château Pétrus heeft een unieke ligging op een plateau van kiezelstenen en klei, waardoor de druiven optimaal kunnen groeien. De wijngaard wordt volledig met de hand geoogst en de wijn wordt met grote zorg geproduceerd en gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. Het productieproces is zeer arbeidsintensief en er wordt veel aandacht besteed aan elk aspect van de wijnproductie om de hoogste kwaliteit te garanderen.

Petrus is een iconische wijn die door veel kenners en liefhebbers wordt beschouwd als de beste wijn ter wereld. Het is een symbool van luxe en exclusiviteit en blijft een van de meest begeerde wijnen ter wereld.

De wijnstokken op het terrein zijn ongeveer 40 jaar oud en worden gekweekt op een kleiachtige kiezelbodem. De wijnstokken van Petrus zijn geplant met een dichtheid van ongeveer 6.600 planten per hectare, wat ongebruikelijk dicht is. Dit zorgt voor een lage opbrengst per wijnstok, maar de druiven die geproduceerd worden zijn van hoge kwaliteit.

Petrus produceert uitsluitend rode wijnen en is voornamelijk gemaakt van Merlot-druiven (95%), aangevuld met Cabernet Franc (5%). De wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een intense, complexe geur van rijp fruit, zoals kersen, bessen en pruimen, met tonen van tabak, cederhout en leer. In de mond is Petrus vol, rijk en geconcentreerd, met zachte tannines en een lange, zijdeachtige afdronk. De wijn heeft de reputatie zeer goed te kunnen ouderen en wordt vaak beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld.

Petrus wordt geproduceerd in beperkte hoeveelheden en is erg gewild bij wijnliefhebbers en verzamelaars. De prijzen van de wijn zijn dan ook hoog en kunnen variëren afhankelijk van het jaartal en de kwaliteit. Petrus wordt beschouwd als een van de duurste wijnen ter wereld en de prijzen kunnen oplopen tot duizenden euro'sper fles.

Het Château Petrus is ook betrokken bij diverse liefdadigheidsactiviteiten en ondersteunt onder andere de gezondheidszorg, cultuur en onderwijs in de lokale gemeenschap.

Kortom, Petrus is een legendarische wijn die internationaal erkend wordt als een van de meest prestigieuze en gewilde wijnen ter wereld. De combinatie van een uniek terroir, traditionele wijnbereidingstechnieken en een toewijding aan kwaliteit heeft bijgedragen aan de uitzonderlijke reputatie van deze wijn.

Château Petrus op restaurant

In België wordt Petrus wijn geserveerd in tal van restaurants, voornamelijk in de grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Enkele bekende restaurants waar de wijn op de kaart staat zijn onder andere The Jane in Antwerpen, Hof Van Cleve in Kruishoutem, Comme chez Soi in Brussel, Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe en Sea Grill in Brussel.

Veel van deze restaurants hebben een uitgebreide wijnkaart waarop niet alleen Petrus te vinden is, maar ook andere wijnen uit Bordeaux en de rest van de wereld. Sommige restaurants bieden zelfs speciale wijn-spijs combinaties aan waarbij de gerechten op de kaart worden afgestemd op de wijnen die worden geserveerd.

Petrus is niet alleen geliefd bij restaurantbezoekers, maar ook bij restauranteigenaren zelf. Veel van hen beschouwen het als een eer om deze bijzondere wijn op de kaart te hebben staan en doen er alles aan om deze op de juiste manier te serveren en te bewaren. Vaak wordt de wijn op de juiste temperatuur gehouden in speciale wijnkelders en worden er soms zelfs speciale glazen gebruikt om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen.

Château Petrus kopen in België?

In België zijn er verschillende wijnhandelaars en -winkels die deze wijn verkopen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Wijnhuis Vanden Bussche is gevestigd op Steenweg Deinze 74 in Nazareth. Dit wijnhuis biedt verschillende soorten wijnen aan en heeft een ruim assortiment aan wijnaccessoires en geschenken. Daarnaast organiseren ze regelmatig proeverijen en workshops voor hun klanten. Via hun website www.vandenbussche-wines.be kan je het assortiment bekijken en online bestellingen plaatsen - Telefoon: +32 9 384 10 51
  • Wijnhandel De Kok is gelegen aan de Hoogstraat 49 in Antwerpen. Deze wijnhandel biedt een breed scala aan wijnen uit verschillende landen en regio'saan. Daarnaast bieden ze ook advies en ondersteuning bij het selecteren van de juiste wijn voor elk evenement. Via hun website www.dekokwijnen.be kan je meer informatie vinden en bestellingen plaatsen - Telefoon: +32 3 234 05 04
  • Wijnhuis Douchy is gelegen op Kerkstraat 37 in Damme. Dit wijnhuis heeft een selectie van voornamelijk Franse wijnen, maar biedt ook wijnen uit andere landen aan. Daarnaast organiseren ze regelmatig proeverijen en evenementen. Via hun website www.douchy-vin.be kan je meer informatie vinden en online bestellingen plaatsen - Telefoon: +32 50 50 21 78
  • Wijnhuis Christiaens is gevestigd op Hoveniersberg 24 in Gent. Dit wijnhuis biedt een breed scala aan kwaliteitswijnen uit verschillende landen en regio s. Ze bieden ook wijnaccessoires en geschenken aan. Daarnaast organiseren ze proeverijen en evenementen. Meer informatie over hun aanbod en evenementen kan je vinden op hun website www.christiaens-wijnhuis.be - Telefoon: +32 9 233 03 43
  • Filip Verheyden is gevestigd op Ommegangstraat 14 in Aalter en biedt wijnadvies en -diensten aan. Hij heeft een passie voor wijnen en biedt onder andere diensten aan voor wijnproeverijen, wijnselecties voor evenementen en wijnopleidingen. Meer informatie over zijn diensten en contactgegevens kan je vinden op zijn website www.filipverheyden.be - Telefoon: +32 9 372 73 00
  • Sepideh Sedaghatnia is gelegen op Tiensestraat 32 in Leuven. Ze biedt wijnadvies en -diensten aan voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Haar expertise ligt bij de Iraanse wijn en haar assortiment omvat een aantal unieke wijnen uit deze regio. Meer informatie over haar diensten en contactgegevens kan je vinden op haar website www.winewise.be - Telefoon: +32 16 50 31 38
  • Kris Lismont is gevestigd op Kleine Hoolstraat 5 in Sint-Truiden en biedt consultancydiensten aan voor wijnbouw en wijnproductie. Hij biedt ondersteuning en advies aan wijnboeren en -producenten om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de productie te optimaliseren. Meer informatie over zijn diensten en contactgegevens kan je vinden op zijn website www.lismontwineconsulting.be - Telefoon: +32 475 24 35 40


Het is altijd raadzaam om van tevoren contact op te nemen met de wijnhandelaar om te controleren of ze Château Petrus op voorraad hebben en om prijzen en andere details te bespreken.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...