Château Latour heeft zojuist meer flessen van zijn felbegeerde vintage uit 2010 uitgebracht

Liefhebbers van topwijnen en verzamelaars wereldwijd kunnen hun hart ophalen. De gerenommeerde Château Latour heeft naam gemaakt in de wijnwereld met een opmerkelijke aankondiging: een extra hoeveelheid van hun zeer begerenswaardige vintage uit het jaar 2010 wordt vrijgegeven. Deze prestigieuze wijnoogst is afkomstig uit de Pauillac-regio, een naam die klinkt als een klok in de Bordeaux en ver daarbuiten.

De reputatie van Château Latour reikt ver en de wijnen worden geroemd om hun onberispelijke kwaliteit. Het is algemeen bekend dat binnen hun assortiment de jaargang 2010 een speciale plaats inneemt. Critici en connaisseurs hebben deze wijn omarmd en de recente beslissing om meer flessen uit te brengen zorgt voor opschudding en enthousiasme. Zo bericht het tijdschrift Decanter, een autoriteit in de wereld van de wijnen, dat deze nieuwe beschikbaarheid van flessen direct uit de kelders van het château uniek is en harten sneller doet slaan.

Château Latour staat erom bekend dat hun wijnen niet alleen voor de smaakpupillen, maar ook voor de portemonnee topklasse betekenen. Echter, verrassend genoeg worden deze extra flessen aangeboden tegen prijzen die zoals verwacht mogen worden op de bestaande markt. Wanneer je hoort over een prijskaartje van rond de 1.200 euro per fles, is dit voor Château Latour-liefhebbers eerder een kans dan een obstakel. In het licht van de strategieën van andere wijndomeinen, die vaak hogere prijzen vragen voor hun nieuwe releases rechtstreeks uit de kelder, is dit een uitzonderlijke situatie.

Experts van Wine Lister en analisten hebben zich reeds uitgelaten over deze gebeurtenis, waarbij vooral de aantrekkelijkheid van de prijs zonder de veelvoorkomende ex-château premium veel lof oogst. Met de classificatie door Liv-ex als een van de duurste Bordeaux First Growth-wijnen van deze eeuw, versterkt dit de allure van de 2010 vintage van Château Latour.

Dit nieuws komt niet alleen. Farr Vintners, een grote Britse handelaar in fijne wijnen, volgt de trend met vergelijkbare prijzen. Dozen van 12 flessen wisselen daar de eigenaar voor bedragen tussen 14.500 en 15.000 euro. Handelaren zoals Thomas Parker spreken vol vreugde over de releaseprijs die hen in staat stelt deze prachtige wijn bijna gelijk aan het huidige marktniveau te verkopen. Dit toont een geloof in de waarde en de duurzaamheid van de Château Latour 2010.

Maar er is meer, want zelfs binnen de trend van ex-château wijnen wordt er een daling van premies gesignaleerd, vooral voor wijnen die jonger zijn dan twintig jaar. Hierdoor blijft de markt dynamisch en toegankelijk, ook voor de meer recente jaargangen.

De maand september lijkt ieder jaar weer een bijzondere maand te zijn voor wijnreleases. Niet alleen Château Latour maakt de tongen los met hun 2010 vintage, maar ook andere wereldberoemde namen zoals Château d Yquem met hun 2016 vintage en Amerikaanse giganten zoals Joseph Phelps Insignia van 2019 uit Napa Valley trekken de aandacht. En we mogen ons ook opmaken voor nieuwe voorraden van Château Palmer uit 2012.

Het is een tijd van rijkdom voor wijnverzamelaars en liefhebbers, waarin vintage wijnen van grote huizen zoals Château Latour niet alleen in de kelder, maar ook in het glas blijven schitteren. Het illustreert hoe een buitengewoon jaar als 2010 een lange nalatenschap kan hebben, versterkt door de faam en traditie van een huis als Château Latour. Het voelt alsof we getuige zijn van geschiedenis in wording, slok voor slok, terwijl deze legendarische vintage zijn weg terugvindt naar de crème de la crème van de wijnwereld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...