Château Latour heeft zojuist meer flessen van zijn felbegeerde vintage uit 2010 uitgebracht

Dinsdag werden nieuwe flessen Château Latour 2010, algemeen beschouwd als een uitzonderlijk oogstjaar, uitgebracht uit de kelders van het wijndomein, meldde Decanter. De nieuwe voorraad wordt aangeboden tegen of dicht bij de prijs van de reeds bestaande voorraad, die ongeveer 1.200 euros per fles bedraagt. Er is geen twijfel dat er vraag naar deze vintage zal zijn, vooral voor verkopers tegen de huidige marktprijs zonder 'ex-château premium', zei de analistengroep Wine Lister.

Liv-ex, een wereldwijde marktplaats voor wijnen, vertelde ons dat Château Latour 2010 een van de duurste Bordeaux First Growth-wijnen van de 21e eeuw is. Maar dat weerhoudt geïnteresseerde partijen er niet van om naar de goede dingen te verlangen en genieten, en maakt het misschien nog aantrekkelijker voor hen. Internationale handelaren verkopen momenteel verpakkingen van 12 flessen voor ongeveer 14.500 tot 15.000 Euros, zei Liv-ex. Elders verkoopt Farr Vintners, de grootste groothandelaar in fijne wijn van Groot-Brittannië, 12 flessen voor ongeveer 14.600 Euros.

„Het is goed om een releaseprijs voor Latour 2010 te zien waarmee we de wijn op bijna het huidige marktniveau kunnen vermelden”, vertelde Thomas Parker. Deze inzet en bekendheid van het kasteel zullen ons in staat stellen de wijn met succes aan te bieden. Sommige wijnliefhebbers zijn misschien zelfs bereid om een premie te betalen voor de Latour 2010, maar Matthew O'Connell, de CEO van LiveTrade bij Bordeaux Index, zei dat er de afgelopen jaren een daling is geweest van de premies voor ex-chateâu, in ieder geval voor wijnen van minder dan 20 jaar oud. Bij LiveTrade kun je momenteel 12 flessen wijn kopen voor iets meer dan 14.500 Euros.

Hoewel we nog maar halverwege september zijn, is het een grote maand geweest voor wijnreleases en heruitgaven. Volgens Decanter zijn er vorige week nieuwe flessen Château d'Yquem 2016 uitgebracht, terwijl Joseph Phelps Insignia uit de Napa Valley 2019-vintage en Testamatta 2020 van Bibi Graetz beide op dinsdag werden uitgebracht. En op 22 september kunt u verwachten dat er nieuwe aandelen van Château Palmer 2012 op de markt komen.

Liber Pater: de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...