Wim Delvoye belgische kunst op z'n best

Wim Delvoye belgische kunst op z'n best

Wim Delvoye is een Belgische kunstenaar die bekend staat om zijn uitdagende en vaak controversiële kunstwerken. Hij werd geboren in Wervik, België in 1965 en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Het werk van Delvoye omvat verschillende media, waaronder beeldhouwkunst, installatie en performancekunst.

Delvoye werd internationaal bekend door zijn "Cloaca"-machines, volledig functionerende machines die het menselijke spijsverteringsstelsel simuleren en ontlasting produceren. Hij heeft ook complexe Gotische beeldhouwwerken gemaakt van laser-gesneden staal en levende varkens getatoeëerd en hun huiden als kunstwerken verkocht.

Het werk van Delvoye is wereldwijd tentoongesteld, waaronder in het Louvre Museum in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. Hij heeft talloze solotentoonstellingen gehad en verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze Ars Viva Prize in 1992.

Delvoye heeft ook verschillende grootschalige projecten opgezet, zoals de bouw van een gotische kathedraal in Ghana en de restauratie van een middeleeuws kasteel in China. Hij heeft deelgenomen aan verschillende internationale kunstfestivals, waaronder de Biënnale van Venetië en Documenta in Kassel.

Delvoye gebruikt vaak traditionele ambachtelijke technieken in zijn werk, zoals het gebruik van glas-in-loodramen en keramische tegels. Hij experimenteert ook met nieuwe technieken en materialen en heeft samengewerkt met andere kunstenaars en ontwerpers.

In zijn kunstwerken reflecteert Delvoye vaak op hedendaagse kwesties en maatschappelijke thema's, zoals de relatie tussen mens en machine en de impact van globalisering en technologische ontwikkeling op de samenleving. Zijn werk is controversieel en uitdagend en wordt zowel bewonderd als bekritiseerd vanwege zijn onconventionele benaderingen.

Naast zijn kunstenaarschap heeft Delvoye ook een passie voor vintage auto's en motorfietsen. Hij heeft verschillende van deze voertuigen gerestaureerd en tentoongesteld. In 2015 kocht hij het kasteel van Reinhardstein in België, dat hij wil omtoveren tot een museum voor zijn kunstwerken.

Delvoye blijft een invloedrijke en productieve kunstenaar, die regelmatig tentoonstellingen en projecten over de hele wereld heeft. Zijn werk blijft provocerend en uitdagend, en hij blijft experimenteren met nieuwe technieken en materialen om zijn visie op de wereld te uiten.

Delvoye heeft een bijzondere kijk op de kunstwereld en beschouwt zichzelf als een soort guerrilla-kunstenaar. Hij gebruikt conventionele wapens zoals economie, politiek en handel en combineert deze met controversiële kunstwerken om de markteconomie te persifleren. Zo ging hij met zijn Cloaca-machine naar de beurs en verkocht hij ontlasting voor drieduizend euro per stuk. Hij beschouwt zijn werk als een soort artistieke economie en heeft nu veel kennis opgedaan over ons metabolisme.

Delvoye is een veelzijdige kunstenaar die bekend staat om zijn vermogen om banale objecten en onderwerpen om te zetten in kunstwerken. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door zijn tatoeagekunst op levende varkens en zijn gebruik van glas-in-loodramen en keramische tegels in zijn werk.

Delvoye's werk is controversieel en uitdagend, en hij blijft experimenteren met nieuwe technieken en materialen om zijn visie op de wereld te uiten. Zijn bijdrage aan de hedendaagse kunstwereld is van onschatbare waarde en zijn invloed zal waarschijnlijk nog lang voortduren.

Naast zijn kunstwerken heeft Delvoye ook verschillende projecten opgezet in de culturele sector. Zo heeft hij een middeleeuws kasteel gebouwd in China en een gotische kathedraal in Ghana. Hij heeft ook deelgenomen aan verschillende internationale kunstfestivals, waaronder de Biënnale van Venetië en Documenta in Kassel.

In 2010 opende Delvoye zijn eigen museum in Iran, het Kasteel van Kruisigem, waar zijn werk wordt tentoongesteld naast dat van andere internationale kunstenaars. Daarnaast heeft hij een passie voor vintage auto's en motorfietsen en heeft hij verschillende van deze voertuigen gerestaureerd en tentoongesteld. In 2015 kocht hij ook het kasteel van Reinhardstein in België, dat hij wil omtoveren tot een museum voor zijn kunstwerken.

Delvoye blijft een invloedrijke en productieve kunstenaar, die regelmatig tentoonstellingen en projecten over de hele wereld heeft. Zijn werk blijft provocerend en uitdagend, en hij blijft experimenteren met nieuwe technieken en materialen om zijn visie op de wereld te uiten.

Zijn kunstwerken zijn te vinden over de hele wereld en hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze Ars Viva Prize in 1992. Delvoye blijft een zeer gerespecteerde en invloedrijke figuur in de hedendaagse kunstwereld. Zijn werk reflecteert vaak op hedendaagse kwesties en maatschappelijke thema's, zoals de relatie tussen mens en machine en de impact van globalisering en technologische ontwikkeling op de samenleving.

Wim Delvoye is een veelzijdige kunstenaar die bekend staat om zijn provocerende en controversiële kunstwerken, zijn gebruik van traditionele ambachtelijke technieken en zijn vermogen om banale objecten en onderwerpen om te zetten in kunstwerken. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse kunstwereld en zijn invloed zal waarschijnlijk nog lang voortduren.

Hier zijn enkele bekende kunstwerken van Wim Delvoye:

 • "Cloaca" - De "Cloaca"-machines zijn een serie van volledig functionerende machines die het menselijke spijsverteringsstelsel nabootsen. Ze produceren ontlasting als een resultaat van het proces, wat vervolgens wordt geconserveerd en tentoongesteld als een kunstwerk. Dit werk is een commentaar op de commercialisering van kunst en de consumptie van kunst als een soort commodity.

 • "Chapel" - Dit werk is een replica van een Gotische kapel, compleet met glas-in-loodramen en muurschilderingen. Het is gemaakt van laser-gesneden staal en was te zien op de Biënnale van Venetië in 2011.

 • "Art Farm" - Dit is een project waarbij Delvoye tatoeages aanbrengt op varkens en ze dan laat opgroeien op een boerderij. De varkens worden vervolgens geslacht en hun getatoeëerde huiden worden verkocht als kunstwerken. Dit werk is bedoeld om te provoceren en om vragen te stellen over de grenzen van de kunstwereld en de relatie tussen mens en dier.

 • "Twisted Dump Truck" - Dit is een sculptuur van een dump truck die is vervormd en samengeperst in verschillende hoeken en bochten. Dit werk is een voorbeeld van Delvoye's interesse in het deconstrueren van alledaagse objecten en het veranderen van hun vorm.

 • "Suppo" - Dit is een sculptuur van een gekanteld varken dat lijkt op een opblaasbaar speelgoed. Het werk is gemaakt van glanzend roestvrij staal en is bedoeld als een commentaar op de consumptiemaatschappij en de manier waarop we voedsel produceren en consumeren.

 • "Cement Truck" - Dit is een sculptuur van een cementwagen die is vervormd en samengeperst in verschillende hoeken en bochten, vergelijkbaar met de "Twisted Dump Truck". Het werk is gemaakt van gepolijst roestvrij staal en is een voorbeeld van Delvoye's interesse in het transformeren van alledaagse objecten in kunstwerken.

 • "Tim" - Dit is een serie sculpturen van kruisbeelden en iconische figuren uit de christelijke kunst, zoals Jezus Christus en de Heilige Maagd Maria. De sculpturen zijn gemaakt van glas-in-loodramen en lasergesneden staal, en zijn bedoeld om de relatie tussen religie en de kunstwereld te onderzoeken.

 • "Pneus" - Dit is een sculptuur van een opgeblazen rubberen band, die is gemaakt van lasergesneden staal. Het werk is een voorbeeld van Delvoye's interesse in het transformeren van alledaagse voorwerpen in kunstwerken, en is bedoeld om te reflecteren op de consumptiemaatschappij en de manier waarop we ons omringen met objecten die weinig waarde hebben.

 • De kunstwerken van Wim Delvoye zijn vaak provocerend en uitdagend, en reflecteren op de relatie tussen kunst en de samenleving. Zijn werk blijft een belangrijke invloed op de hedendaagse kunstwereld en blijft nieuwe generaties kunstenaars inspireren.

 • "Sudoku" - Dit is een reeks van glas-in-loodramen die zijn gemaakt om te lijken op een Sudoku-puzzel. De ramen zijn geïnstalleerd in de gevel van een modern gebouw en zijn bedoeld om te reflecteren op de relatie tussen oudere ambachtelijke technieken en moderne architectuur.

 • "Rocking Horse" - Dit is een sculptuur van een hobbelpaard, dat is gemaakt van gepolijst roestvrij staal en is bedoeld als een commentaar op de materialistische en consumptiegerichte cultuur waarin we leven.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele provocerende en uitdagende kunstwerken van Wim Delvoye. Zijn werk wordt vaak beschouwd als controversieel en uitdagend, maar het heeft ook bijgedragen aan het vernieuwen en uitbreiden van de grenzen van de hedendaagse kunst.

 

Bezoek Website