Unieke designstukken van Nederlandse ontwerpers met internationale erkenning

Nederland staat bekend om zijn windmolens, tulpen en klompen, maar de afgelopen eeuwen heeft het kleine land ook op de kaart gestaan voor zijn baanbrekende en innovatieve design. Van meubels tot mode en verlichting, Nederlandse ontwerpers hebben internationaal aanzien verworven met unieke creaties die de grenzen verleggen van conventionele esthetiek en functionaliteit.

De Nederlandse ontwerpklimaat is niet te begrijpen zonder eerst stil te staan bij de Design Academy Eindhoven, de voedingsbodem van veel succesvolle Nederlandse ontwerpers. De academie staat internationaal in hoog aanzien, en haar afgestudeerden zijn gifters geworden in het realiseren van design dat vorm geeft aan culturele dialogen en maatschappelijke thema's.

Een van de sterren van het Nederlandse design is ongetwijfeld Marcel Wanders. Zijn Knotted Chair, ontworpen in 1996, is een epitoom van de innovatieve geest van Nederlands ontwerp. Hij combineerde hi-tech en low-tech materialen – een synthetisch touw bekleed met koolstofvezels en aramidevezels – middels een techniek geleend uit de scheepvaart. Het resultaat is een lichte maar sterke stoel die lijkt te zweven. Deze creatie brak met alle gevestigde noties en inmiddels is de Knotted Chair onderdeel van de collectie van het MoMA in New York.

Een ander beroemd ontwerp dat van Nederlandse bodem komt, is de Clear Club Chair van Maarten Baas. Deze stoel maakt deel uit van zijn Smoke-serie, waarbij hij traditionele meubelstukken verkoolt om ze vervolgens te behandelen met een perfecte afwerking van epoxylak. Wat voor sommigen een vernietigde ruïne lijkt, is in feite een functioneel kunstwerk, zorgvuldig bewaard in zijn geblakerde staat. Dit conceptuele werk gaat de dialoog aan met de ideeën van transformatie en het aloude zeggend ‘schoonheid in verval’.

Ook niet te missen in de line-up van internationaal geprezen Nederlandse designs is de Random Light van Bertjan Pot. In 2001 lanceerde hij deze lichtontwerpen, die inmiddels hun weg hebben gevonden naar talloze interieurs over de wereld. Het geometrische web van geweven glasvezeldraden rond een ballon creëert een uniek schaduwspel in de ruimte waar het hangt. De Random Light is vertegenwoordigd in collecties van onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen.

Het oeuvre van Hella Jongerius illustreert prachtig de versmelting van ambacht en industrie binnen het Nederlandse ontwerp. Haar Polder Sofa voor het Zwitserse merk Vitra is hier een treffend voorbeeld van. Gebaseerd op het polderlandschap, kent de bank verschillende niveaus, kleuren en texturen, net als het agrarische landschap in Nederland. Het patchworkdesign benadrukt Jongerius' liefde voor materialen en onderzoek naar textuur, wat haar meubels een tactiele rijkdom en gelaagdheid geeft.

Innovatie is niet beperkt tot fysieke producten alleen. Daan Roosegaarde, een meester in het mengen van kunst, technologie en architectuur, heeft landschapskunst naar een hoger niveau getild met zijn Studio Roosegaarde. Een bekend project is de 'Smart Highway', waarbij hij duurzame energie en lichtgevende verf gepresenteerd heeft om snelwegen veiliger en mooier te maken. Ook project 'Waterlicht' is adembenemend; het toont de kracht en poëzie van water en laat zien hoe hoog het water zou komen te staan zonder menselijk ingrijpen. Roosegaardes werken nodigen toeschouwers uit om na te denken over de rol van technologie in onze toekomst.

Joris Laarman is een andere ontwerper die de grenzen van design en wetenschap doet vervagen. Met zijn Bone Chair, gemaakt van een composietmateriaal en tot stand gekomen door een algoritme dat is gebaseerd op de groei van menselijke beenderen, illustreert hij hoe technologische vooruitgang nieuwe vormen, materialen en constructiemethoden toegankelijk maakt.

En dan is er nog Iris van Herpen, wiens revolutionaire benadering van modeontwerp heeft geleid tot spraakmakende creaties die vaak worden omschreven als draagbare kunst. Van Herpens vermogen om te experimenteren met 3D-printtechnieken en ongewone ontwerpprocessen heeft haar een plaats tussen de haute couture designers van Parijs gebracht. Haar werk reikt letterlijk in drie dimensies, waarbij kledingstukken everybody structuren lijken die heftige emoties en associaties oproepen.

Het is deze cross-disciplinaire benadering van ontwerp, evenals de blend van hightech en handwerk, waarmee Nederlandse ontwerpers zich blijven differentiëren op de wereldmarkt. Nederlandse ontwerpers slagen erin om vragen betreffende duurzaamheid, maatschappelijke relevantie en technologische vooruitgang mooi in balans te houden en ze complexloos centraal te stellen in hun visie.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...