Museum Dhondt Dhaenens start met tentoonstelling

Het Erf tentoonstelling onthult het verhaal achter de bijzondere collectie van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens, die in 1967 het 'Museum Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens' in Deurle oprichtten. 56 jaar later presenteert het Museum Dhondt-Dhaenens een selectie historische kunstwerken en nooit eerder getoond archiefmateriaal, en onderzoekt het de oorsprong van zijn eigen bestaan. Deze tentoonstelling is het resultaat van een intense zoektocht naar persoonlijke verhalen over de collectie en haar stichters.

De collectie van MDD is een unieke tijdcapsule die het verhaal vertelt van een geëngageerd mecenas koppel dat zich inzette voor de bevordering van het Vlaamse cultuurlandschap. Irma en Jules Dhondt-Dhaenens kochten kunst met een sterke betrokkenheid bij de kunstenaar en de Leiestreek, zoals blijkt uit enkele radicale keuzes die ze maakten. In hun pioniersrol waren zij een belangrijke inspiratiebron voor andere privécollecties in Vlaanderen.

'Het Erf' tentoonstelling speelt in op de persoonlijke aard van de verzameling en het artistieke en politieke klimaat waarin deze is ontstaan. Het doel is om nieuwe dialogen tussen de kunstwerken mogelijk te maken en ze te bekijken met een frisse blik. Naast de historische opstelling in de patio-ruimte, wordt ook de Sorry-installatie van Guillaume Bijl getoond, waarmee de historische samenkomst tussen erfgoed en hedendaagse kunst in MDD wordt voortgezet.

Museum Dhondt-Dhaenens zet in de eerste tentoonstelling van 2023 het eigen historische erfgoed centraal en presenteert 'Het Erf', een fascinerende ontdekkingsreis door de unieke collectie van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens. Achter deze collectie schuilt een boeiend verhaal van twee gepassioneerde kunstverzamelaars, een Vlaamse vooruitgangsgedachte, een verloren kind en veel, heel veel vermogende vrienden en relaties. De jongste curator van het land, Michiel Van Damme, zal de tentoonstelling toelichten, waarbij werken van bekende kunstenaars zoals Spilliaert, Rik Wauters, Jean Brusselmans en Gustave De Smet worden getoond. Vanaf nu zal altijd een deel van de collectie in het museum te zien zijn.

De tentoonstelling 'Het Erf' biedt bezoekers de kans om de fascinerende geschiedenis van de collectie van MDD te ontdekken, evenals de persoonlijke verhalen achter de kunstwerken en hun makers. Het onderstreept de toewijding van Irma en Jules Dhondt-Dhaenens aan het behoud van het Vlaamse erfgoed en hun ondersteuning van hedendaagse kunstenaars.

Naast de kunstwerken zelf bevat de tentoonstelling ook een schat aan archiefmateriaal, waaronder foto s, brieven en documenten, die een inzicht bieden in het verzamelproces en de relatie tussen de Dhondt-Dhaenens en de kunstenaars. De tentoonstelling belicht ook de belangrijke rol die het museum heeft gespeeld bij het bevorderen van de hedendaagse kunst in Vlaanderen.

Met 'Het Erf' zet Museum Dhondt-Dhaenens zijn traditie voort als een toonaangevend museum voor moderne en hedendaagse kunst in België. Het is een must-see voor kunstliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de ontwikkeling van de kunstwereld in Vlaanderen. De tentoonstelling loopt van 12 Maart 2023 tot 21 Mei 2023  en is te bezichtigen in het Museum Dhondt-Dhaenens in Latem.

Guillaume Bijl – Sorry-installatie

Naast de historische opstelling in de patio-ruimte, wordt een Sorry-installatie (1992–2023) van Guillaume Bijl getoond. Dit zet de historische samenkomst tussen erfgoed en hedendaagse kunst in
MDD voort. Guillaume Bijl (1946, Antwerpen) maakt grootschalige ruimtelijke installaties in een hyperrealistische vormentaal met herkenbare alledaagse elementen. Bijl toont verschillende aspecten
van onze Westerse cultuur en consumptiemaatschappij en creëert aan de hand van stereotypes, een archeologie van onze tijd op een tragikomische en vervreemdende wijze.

Michiel Van Damme, curator van Het Erf

“De titel Het Erf verwijst niet alleen naar ‘erfgoed’ en het idee van ‘iets te erven’ maar ook naar de specifieke locatie en het feit dat het museum in de achtertuin van Jules en Irma werd gebouwd.
We gebruiken de originele opstelling van 1968 als inspiratiebron voor de scenografie en vertrekken van het persoonlijke verhaal van de stichters om een licht te werpen op het ontstaan van
de collectie en het museum. De tentoonstelling is een belangrijk punt om de eigen collectie op een relevante manier te integreren in het museum en te verbinden met actuele thema’s. We willen ze niet zomaar van onder het stof halen maar nieuwe verhalen genereren voor een nieuw publiek. Deze dwarsdoorsnede van de verzameling is verrassend door de diversiteit van kunstenaars en stijlen, voor een collectie die vooral voor zijn aandeel Latemse scholen gekend staat.

Met de Sorry-installatie van Guillaume Bijl in de kleine zaal grijpt het museum terug naar de oorsprong waarbij sinds de opening geëxperimenteerd is met een dialoog tussen de erfgoedcollectie van
MDD en hedendaagse kunst. ”

Antichambre #5 - Peter Lemmens

Gelijklopend met Het Erf presenteert MDD – na Tim Trantenroth, Yvan Derwéduwé, Liliane Vertessen en Tine Guns – het vijfde werk in de Antichambre-reeks waarin telkens één werk uit het toilet van een verzamelaar wordt uitgelicht. A sure mark of final placement is the habit of telling jokes instead of getting on with business. (2020) van Peter Lemmens is een vlug genomen foto uit de
boekencollectie van kunstenaar Martha Rosler, toen deze Martha Rosler Library langs verschillende kunstinstellingen en bibliotheken tourde. Het werk van Peter Lemmens haakt in op distributie, narrativiteit en vormen van DIY, om hiermee sociale, politieke en economische aspecten bloot te leggen.

Naast de huidige tentoonstellin heeft het museum een rijke geschiedenis van kunst tentoonstellingen, kunstenaars en kunstwerken zoals:

  • Gaston Bertrand, Figure de dame à la chevelure en forme de casque, 1974: Dit kunstwerk is gemaakt door Gaston Bertrand in 1974 en heet 'Figure de dame à la chevelure en forme de casque'. Het toont een vrouwfiguur met een kapsel in de vorm van een helm.
  • André Bogaert, zonder titel, 1968: Dit kunstwerk is gemaakt door André Bogaert in 1968, maar heeft geen titel.
  • Anne Bonnet, Kompositie Nuit, 1959: Dit kunstwerk is gemaakt door Anne Bonnet in 1959 en heet 'Kompositie Nuit'. Het toont een abstracte compositie van vormen en kleuren.
  • Hippolyte Boulenger, De Haven: Dit kunstwerk is gemaakt door Hippolyte Boulenger en heet 'De Haven'. Het toont een haven met schepen en kranen.
  • Jean Brusselmans, Winter te Dilbeek, 1945: Dit kunstwerk is gemaakt door Jean Brusselmans in 1945 en heet 'Winter te Dilbeek'. Het toont een winterlandschap met een boerderij en bomen.
  • Jan Burssens, De ridder, 1960: Dit kunstwerk is gemaakt door Jan Burssens in 1960 en heet 'De ridder'. Het toont een abstracte compositie van vormen en kleuren.
  • Jan Burssens, De vrouw, 1958: Dit kunstwerk is gemaakt door Jan Burssens in 1958 en heet 'De vrouw'. Het toont een abstracte compositie van vormen en kleuren die een vrouwfiguur suggereren.
  • Jan Burssens, Moeder Aarde, 1960: Dit kunstwerk is gemaakt door Jan Burssens in 1960 en heet 'Moeder Aarde'. Het toont een abstracte compositie van vormen en kleuren die verwijzen naar de natuur en de aarde.
  • Charles-René Callewaert, Stilleven met schelpen, 1923: Dit kunstwerk is gemaakt door Charles-René Callewaert in 1923 en heet 'Stilleven met schelpen'. Het toont een stilleven van schelpen op een tafel.
  • Charles-René Callewaert, De daken, 1923: Dit kunstwerk is gemaakt door Charles-René Callewaert in 1923 en heet 'De daken'. Het toont een stadsgezicht met daken en schoorstenen.
  • Albert Claeys, De Leie, 1940: Dit kunstwerk is gemaakt door Albert Claeys in 1940 en heet 'De Leie'. Het toont een landschap met de Leie, bomen en een boerderij.
  • Albert Claeys, Portret van Alice Steur, 1933: Dit kunstwerk is gemaakt door Albert Claeys in 1933 en heet 'Portret van Alice Steur'. Het toont een portret van Alice Steur, mogelijk een bekende persoon uit die tijd.
  • Emile Claus, Zonnegloed, 1905: Dit kunstwerk is gemaakt door Emile Claus in 1905 en heet 'Zonnegloed'. Het toont een landschap met zonlicht dat door de bomen schijnt.
  • Oscar Colbrandt, Kruisiging, zonder datum: Dit kunstwerk is gemaakt door Oscar Colbrandt en heet 'Kruisiging'. De datum waarop het is gemaakt is niet bekend. Het toont een afbeelding van de kruisiging van Jezus Christus.
  • Oscar Colbrandt, Christus aan het kruis, 1926: Dit kunstwerk is gemaakt door Oscar Colbrandt in 1926 en heet 'Christus aan het kruis'. Het toont een afbeelding van Jezus Christus aan het kruis.
  • Franz Courtens, De Schelde, 1877: Dit kunstwerk is gemaakt door Franz Courtens in 1877 en heet 'De Schelde'. Het toont een landschap met de Schelde, boten en een molen.
  • Franz Courtens, De Dreef, 1895: Dit kunstwerk is gemaakt door Franz Courtens in 1895 en heet 'De Dreef'. Het toont een oprijlaan met bomen die een dreef vormen.
  • Ilse D'Hollander, Untitled, 1995: Dit kunstwerk is gemaakt door Ilse D'Hollander in 1995 en heeft geen titel. Het toont een abstracte compositie van kleurvlakken en lijnen.
  • Dhondt: Lieve D'hondt, The Floor, a place of connection, 2021: Dit kunstwerk is gemaakt door Lieve D'hondt in 2021 en heet 'The Floor, a place of connection'. Het toont een installatie met verschillende objecten op de vloer die verbinding symboliseren.
  • Hippolyte Daeye, Het kind met de groene mouwen, 1926: Dit kunstwerk is gemaakt door Hippolyte Daeye in 1926 en heet 'Het kind met de groene mouwen'. Het toont een portret van een kind met groene mouwen.
  • Jules de Bruycker, Cies De Kalle, 1907: Dit kunstwerk is gemaakt door Jules de Bruycker in 1907 en heet 'Cies De Kalle'. Het toont een portret van Cies De Kalle, een bekende figuur uit de Gentse volksbuurt.
  • Jules de Bruycker, De Schilder Arthur Willaert, 1906: Dit kunstwerk is gemaakt door Jules de Bruycker in 1906 en heet 'De Schilder Arthur Willaert'. Het toont een portret van de schilder Arthur Willaert.
  • Raoul De Keyser, Surplace n°2, 2002: Dit kunstwerk is gemaakt door Raoul De Keyser in 2002 en heet 'Surplace n°2'. Het toont een abstracte compositie van kleurvlakken en lijnen.
  • Karel De Meester, Untitled, 1992: Dit kunstwerk is gemaakt door Karel De Meester in 1992 en heeft geen titel. Het toont een abstracte compositie van kleurvlakken en lijnen.
  • Jos De Mey, Simbolise simbiose van een populier met de bijbelse bouwverwarring, 1981: Dit kunstwerk is gemaakt door Jos De Mey in 1981 en heet 'Simbolise simbiose van een populier met de bijbelse bouwverwarring'. Het toont een symbolische compositie van een populier en een bijbelse toren van Babel.
  • Valerius De Saedeleer, De Leie te Latem, 1903: Dit kunstwerk is gemaakt door Valerius De Saedeleer in 1903 en heet 'De Leie te Latem'. Het toont een landschap met de Leie, bomen en een boerderij.
  • Valerius De Saedeleer, Landschap te Ingooigem, 1912: Dit kunstwerk is gemaakt door Valerius De Saedeleer in 1912 en heet 'Landschap te Ingooigem'. Het toont een landschap met bomen, een huis en een heuvel op de achtergrond.
  • Gustave De Smet, Deemstering, 1917 - Dit kunstwerk is gemaakt door de Belgische kunstenaar Gustave De Smet in 1917. Het toont een landschap met een ondergaande zon en bomen, geschilderd in een impressionistische stijl.
  • Gustave De Smet, Jonge boerin, 1928 - Dit is een schilderij uit 1928 van Gustave De Smet, waarop een portret van een jonge vrouw in boerenkleding te zien is. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de textuur en het karakter van de geportretteerde persoon.
  • Gustave De Smet, Dorpsmeisje, 1930 - Dit is een schilderij uit 1930 van Gustave De Smet, waarop een portret van een meisje in traditionele klederdracht te zien is. Het werk toont een realistische stijl en een teder en sympathiek beeld van de geportretteerde persoon.
  • Gustave De Smet, Dorpsvrouw, 1934 - Dit is een schilderij uit 1934 van Gustave De Smet, waarop een portret van een vrouw in traditionele klederdracht te zien is. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de textuur en het karakter van de geportretteerde persoon.
  • Gustave De Smet, Hoeve met mijt, 1935 - Dit is een schilderij uit 1935 van Gustave De Smet, waarop een boerderij met een stapel graan op de achtergrond te zien is. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de textuur en de sfeer van het landschap.
  • Léon De Smet, Vaas met bloemen, 1935 - Dit is een schilderij uit 1935 van Léon De Smet, waarop een stilleven van een vaas met bloemen te zien is. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de details en de kleuren van de bloemen.
  • Léon De Smet, Interieur, 1940 - Dit is een schilderij uit 1940 van Léon De Smet, waarop een interieur van een kamer te zien is. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de compositie en de sfeer van de ruimte.
  • Léon De Smet, Portret van Irma Dhaenens - Dit is een portret uit een onbekend jaar van Irma Dhaenens, gemaakt door Léon De Smet. Het werk toont een realistische stijl met aandacht voor de textuur en de expressie van de geportretteerde persoon.
  • Gustave De Smet: Meisje met koeien, 1928 - Dit is een schilderij uit 1928 van de Belgische kunstenaar Gustave De Smet. Het toont een meisje omringd door koeien, waarschijnlijk op het platteland. De Smet was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Vlaamse expressionisme in de vroege 20e eeuw.
  • Gustave De Smet: Het schietkraam, 1923 - Dit is een schilderij uit 1923 van Gustave De Smet, waarop een schietkraam te zien is. Het werk maakt deel uit van zijn expressionistische periode en toont de kleurrijke chaos van de kermis.
  • Gustave De Smet: Avondzon, 1943 - Dit is een schilderij van Gustave De Smet uit 1943, waarop de avondzon te zien is. Het werk is geschilderd in een meer ingetogen stijl dan zijn vroege expressionistische werken en toont een rustgevend landschap.
  • Léon De Smet: Portret van Jules Dhondt, 1963 - Dit is een portret uit 1963 van Jules Dhondt, geschilderd door de Belgische kunstenaar Léon De Smet. Het werk toont Dhondt in een traditioneel realistische stijl, met aandacht voor detail en textuur.
  • Paul De Vylder: Het Mystieke Universum, 1982 - Dit is een kunstwerk uit 1982 van de Belgische kunstenaar Paul De Vylder, waarin het mystieke universum wordt uitgebeeld. Het werk toont complexe, abstracte vormen en lijnen die de kosmos suggereren.
  • Paul De Vylder: Het Gezonde Lichaam, 1982 - Dit is een kunstwerk uit 1982 van Paul De Vylder, waarop het menselijk lichaam wordt afgebeeld in een abstracte stijl. Het werk toont organische vormen en lijnen die doen denken aan anatomie en biologie.
  • Paul De Vylder: Canetti'sJoke, 1983 - Dit is een kunstwerk uit 1983 van Paul De Vylder, geïnspireerd op de roman 'Auto-da-Fé' van Elias Canetti. Het werk toont surrealistische elementen en symbolen uit het boek, zoals een geleerde in een toren en een vrouw met een vogelkooi.
  • Paul De Vylder: Jane'sDreamboat, 1983 - Dit is een kunstwerk uit 1983 van Paul De Vylder, waarop een droomboot te zien is die genoemd is naar Jane. Het werk toont een speels en kleurrijk ontwerp, met verschillende elementen die doen denken aan een fantasiewereld.
  • Yvan Derwéduwé: Mirror Mirror, 2022 - Dit is een kunstwerk uit 2022 van de Belgische kunstenaar Yvan Derwéduwé, waarin spiegels en reflecties worden verkend. Het werk toont verschillende geometrische vormen en lijnen die worden herhaald en gespiegeld, waardoor een visueel verwarrende ervaring ontstaat.
  • Alphonse Dessenis: Serringen, zonder datum - Dit is een kunstwerk zonder datum van de Belgische kunstenaar Alphonse Dessenis, waarop serringen te zien zijn. Serringen zijn ringen die gebruikt worden om de visnetten bij elkaar te houden. Het werk toont realistisch geschilderde serringen met aandacht voor de textuur en de details van het metaal.
  • Karel Dierickx: Marrakech Night (1), 1985 - Dit is een schilderij uit 1985 van de Belgische kunstenaar Karel Dierickx, waarop een nachtelijk tafereel in Marrakech te zien is. Het werk toont een sfeervol landschap met warme kleuren en sterke contrasten tussen licht en donker.
  • Roger Dudant: Compositie, 1962 - Dit is een abstract schilderij uit 1962 van de Belgische kunstenaar Roger Dudant. Het werk toont geometrische vormen en kleurvlakken die in evenwicht zijn gebracht in een harmonieuze compositie.
  • Lili Dujourie: Paragone, 2022 - Dit is een installatiekunstwerk uit 2022 van de Belgische kunstenares Lili Dujourie. Het werk bestaat uit verschillende elementen, waaronder een videoprojectie en een sculptuur, die samen een verhaal vertellen over competitie en vergelijking in de kunstwereld. De titel 'Paragone' verwijst naar de klassieke discussie over de superioriteit van schilderkunst versus beeldhouwkunst.
  • James Ensor: Stilleven met chinoiserieën, 1907 - Dit is een schilderij uit 1907 van de Belgische kunstenaar James Ensor. Het werk toont een stilleven van verschillende objecten, waaronder chinoiserieën (Chinese voorwerpen), en is geschilderd in een expressionistische stijl met sterke kleuren en vormen.
  • James Ensor: Christus aan het kruis, 1931 - Dit is een schilderij uit 1931 van James Ensor, waarop Christus aan het kruis te zien is. Het werk is geschilderd in een symbolistische stijl en toont Ensors fascinatie voor religie en spiritualiteit.
  • Henri Evenepoel: Dochter van Henri Matisse, 1896 - Dit is een portret uit 1896 van de dochter van Henri Matisse, geschilderd door de Belgische kunstenaar Henri Evenepoel. Het werk toont een jong meisje in een intieme en elegante stijl.
  • Esteban Fekete: De vervulling, 1962 - Dit is een schilderij uit 1962 van de Belgische kunstenaar Esteban Fekete. Het werk toont abstracte vormen en kleuren die samen een gevoel van vervulling en harmonie creëren.
  • Bertrand Fournier: Autumn Tree, 2020 - Dit is een schilderij uit 2020 van de Belgische kunstenaar Bertrand Fournier. Het werk toont een boom in de herfst, geschilderd in een realistische stijl met levendige kleuren en texturen.
  • Jean-Jacques Gailliard: Portret van een jonge schilder, 1949 - Dit is een portret uit 1949 van een jonge schilder, geschilderd door de Belgische kunstenaar Jean-Jacques Gailliard. Het werk toont de schilder in een realistische stijl met aandacht voor detail en expressie.
  • Isa Genzken: Fenster, 1998 - Dit is een sculptuur uit 1998 van de Duitse kunstenares Isa Genzken. Het werk toont een vensterkozijn met verschillende elementen, waaronder spiegels en neonlicht, en onderzoekt de relatie tussen binnen en buiten, realiteit en perceptie.
  • Jack Godderis: Winterlandschap - Dit is een schilderij van een winterlandschap, gemaakt door de Belgische kunstenaar Jack Godderis. Het werk toont een koude en serene sfeer met verschillende elementen die karakteristiek zijn voor de winter.
  • Jos Hendrickx: Staande vrouw, 1962 - Dit is een beeld uit 1962 van de Belgische kunstenaar Jos Hendrickx. Het werk toont een vrouwelijke figuur in een abstracte en gestileerde stijl, waarbij de nadruk ligt op de vorm en de lijnen.
  • Oscar Jespers: Baadstertje, 1921 - Dit is een beeld uit 1921 van de Belgische kunstenaar Oscar Jespers. Het werk toont een kleine sculptuur van een badende vrouw, gesneden uit één stuk hout.
  • Gust Kulche: Hebe, zonder datum - Dit is een sculptuur van de Griekse godin van de jeugd, Hebe, gemaakt door de Belgische kunstenaar Gust Kulche. Het werk toont een gestileerde afbeelding van Hebe, met aandacht voor de beweging en de dynamiek van het figuur.
  • Eugène Laermans: De voddenrapers, 1914 - Dit is een schilderij uit 1914 van de Belgische kunstenaar Eugène Laermans. Het werk toont een groep mannen en vrouwen die oude kleren verzamelen om te verkopen, geschilderd in een realistische en sociale stijl.
  • Bernd Lohaus: Wellen zur Hand gegebenes Echo, 1991 - Dit is een sculptuur uit 1991 van de Belgisch-Duitse kunstenaar Bernd Lohaus. Het werk toont een abstracte vorm, gemaakt van verschillende materialen zoals hout en gips, en verkent de relatie tussen vorm en materie. De titel kan worden vertaald als 'golven gegeven aan een echo'.
  • Hubert Malfait: Portret van Jules Dhondt, 1951 - Dit is een portret uit 1951 van de Belgische kunstenaar Hubert Malfait, waarop Jules Dhondt te zien is. Het werk toont Dhondt in een realistische stijl met aandacht voor detail en textuur.
  • Hubert Malfait: Terug van het veld, 1943 - Dit is een schilderij uit 1943 van Hubert Malfait, waarop een groep boeren te zien is die terugkomen van het veld. Het werk toont een sfeervol landschap en een alledaags tafereel in een impressionistische stijl.
  • Hubert Malfait: Portret van Roger Dhondt, 1945 - Dit is een portret uit 1945 van Roger Dhondt, geschilderd door Hubert Malfait. Het werk toont Dhondt in een realistische stijl met aandacht voor de textuur en de expressie.
  • Hubert Malfait: Moeder met kind, 1951 - Dit is een schilderij uit 1951 van Hubert Malfait, waarop een moeder met kind te zien is. Het werk toont een intiem en teder moment tussen de twee personages in een realistische stijl.
  • Hubert Malfait: De uitstap, 1963 - Dit is een schilderij uit 1963 van Hubert Malfait, waarop een groep mensen te zien is die op een uitstap zijn. Het werk toont een vrolijke en levendige sfeer in een realistische stijl.
  • Hubert Malfait: Mallemolen, 1931 - Dit is een schilderij uit 1931 van Hubert Malfait, waarop een kermis te zien is met een mallemolen. Het werk toont een kleurrijke en chaotische sfeer in een expressionistische stijl.
  • Hubert Malfait: Staand naakt, 1940 - Dit is een schilderij uit 1940 van Hubert Malfait, waarop een staand naakt te zien is. Het werk toont het menselijk lichaam in een gestileerde en vereenvoudigde stijl.
  • Hubert Malfait: Portret van Roger Dhondt, 1945 - Dit is opnieuw een portret van Roger Dhondt, dit keer uit 1945 en geschilderd door Hubert Malfait.
  • Pol Mara: Par ici ou par là, 1968 - Dit is een schilderij uit 1968 van de Belgische kunstenaar Pol Mara. Het werk toont abstracte vormen en kleuren die samen een gevoel van beweging en richting creëren.
  • Frans Masereel: De vrouw aan het venster - Dit is een houtsnede van de Belgische kunstenaar Frans Masereel, waarop een vrouw te zien is die uit het raam kijkt. Het werk toont een eenvoudige en gestileerde stijl en toont de interesse van Masereel in het dagelijks leven en de sociale kritiek.
  • Jozef Mees: De geboorte, Man en vrouw, Verzoening, Verwijdering - Dit zijn vier kunstwerken uit 1969 van de Belgische kunstenaar Jozef Mees. De werken zijn getiteld 'De geboorte', 'Man en vrouw', 'Verzoening' en 'Verwijdering'. Ze tonen allemaal menselijke figuren in een gestileerde en vereenvoudigde stijl, waarbij de nadruk ligt op de emoties en de menselijke relaties tussen de personages. 'De geboorte' toont een moeder die een pasgeboren baby vasthoudt, 'Man en vrouw' toont twee figuren die elkaar omhelzen, 'Verzoening' toont een figuur die gebogen zit terwijl een andere figuur hem of haar aanraakt, en 'Verwijdering' toont twee figuren die van elkaar weglopen.
  • 'Eenheid', 'Dood van een man' en 'Man, vrouw en kind' zijn drie kunstwerken uit 1969 van een onbekende kunstenaar. 'Eenheid' toont abstracte vormen en kleuren die samen een gevoel van harmonie en eenheid creëren. 'Dood van een man' toont een gestileerde figuur die neerligt en 'Man, vrouw en kind' toont drie figuren die samen staan.
  • 'Compositie' uit 1962 en 'Compositie' uit 1968 zijn twee abstracte kunstwerken van onbekende kunstenaars. Beide werken tonen geometrische vormen en kleuren die in evenwicht zijn gebracht in een harmonieuze compositie.
  • Bjarne Melgaard: Een muurschildering voor Museum Dhondt-Dhaenens, 2021 - Dit is een muurschildering uit 2021 van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard, gemaakt voor het Museum Dhondt-Dhaenens. Het werk toont abstracte vormen en kleuren in een dynamische en expressieve stijl.
  • Constantin Meunier: De wagenvoerster, Een praatje, De blinde - Dit zijn drie werken uit respectievelijk 1887 en 1885 van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier. 'De wagenvoerster' toont een vrouw die een kar voorttrekt, 'Een praatje' toont twee mannen die met elkaar praten en 'De blinde' toont een man die blind is en op straat zit.
  • George Minne: De levensdrenkelingen, Naakt, Hoofd van verrijzenis. De dokwerker, De steenlosser - Dit zijn vijf werken van de Belgische beeldhouwer George Minne. 'De levensdrenkelingen' toont twee figuren die uit het water worden getrokken, 'Naakt' toont een gestileerde afbeelding van een naakt lichaam, 'Hoofd van verrijzenis, toont een abstracte sculptuur van een hoofd, 'De dokwerker' toont een man die zware zakken draagt en 'De steenlosser' toont een man die stenen van een schip lost.

De volledige lijst van alle werken kan u terugvinden op de website van het Museum Dhondt-Dhaenen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...