TEFAF Maastricht dé wereldwijde toonaangevende kunst- en antiekbeurs

TEFAF Maastricht, georganiseerd door The European Fine Art Foundation, is een van de meest prestigieuze kunstbeurzen ter wereld en staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit. De beurs trekt jaarlijks duizenden bezoekers, waaronder kunstliefhebbers, verzamelaars, museumdirecteuren en curatoren. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van TEFAF Maastricht, de deelnemende exposanten, de verschillende secties van de beurs en de impact ervan op de wereld van kunst en cultuur.

Dit jaar vond de prestigieuze internationale kunstbeurs TEFAF Maastricht plaats van 11 tot en met 19 maart 2023, waarbij alleen genodigden op 9 en 10 maart toegang hadden. Het evenement staat bekend als dé toonaangevende beurs voor schone kunsten, antiek en design. Bezoekers konden er genieten van een divers scala aan kunstwerken, waaronder schilderijen van Oude Meesters, antiek en klassieke antiquiteiten, die ongeveer de helft van het aanbod van de beurs vormden. Bovendien presenteerde TEFAF Maastricht er moderne en hedendaagse kunst, schitterende sieraden, 20e-eeuws design en werken op papier, wat een verrijkende ervaring bood voor kunstliefhebbers, verzamelaars en experts.

TEFAF Maastricht werd voor het eerst gehouden in 1988 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Het evenement biedt een unieke gelegenheid om meesterwerken uit verschillende tijdperken en disciplines te ontdekken, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, manuscripten en zeldzame boeken. De beurs staat ook bekend om zijn strenge selectiecriteria en grondige keuringsprocedures, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit en authenticiteit van de tentoongestelde kunstwerken.

TEFAF Maastricht biedt een breed scala aan exposanten en secties, waaronder oude meesters, moderne en hedendaagse kunst, fotografie, design, juwelen, meubels, zilver, keramiek, glas en Aziatische kunst. De beurs verwelkomt jaarlijks meer dan 250 vooraanstaande galerieën en kunsthandelaren uit meer dan 20 landen, die zorgvuldig worden geselecteerd door een commissie van experts om de hoogste kwaliteit en authenticiteit van de tentoongestelde werken te garanderen. Enkele van de meest prestigieuze galeries die deelnemen aan TEFAF Maastricht zijn Galerie Thomas, Richard Green, Agnews, Colnaghi, Dickinson en Axel Vervoordt.

Een belangrijk kenmerk van TEFAF Maastricht is het zogenaamde 'vettingproces', waarbij meer dan 180 internationale experts alle tentoongestelde objecten controleren op kwaliteit, conditie en authenticiteit. Dit rigoureuze proces zorgt ervoor dat bezoekers en kopers met vertrouwen kunnen investeren in de aangeboden kunstwerken en objecten.

Culturele programma's en evenementen: Naast de verkoop van kunstwerken biedt TEFAF Maastricht ook een uitgebreid cultureel programma met lezingen, rondleidingen, paneldiscussies en speciale evenementen. Deze activiteiten zijn ontworpen om bezoekers een dieper inzicht te geven in de kunstwereld en hen in contact te brengen met experts, kunstenaars en andere enthousiastelingen. Enkele van de culturele programma's en evenementen die tijdens TEFAF Maastricht worden aangeboden, zijn:

 • TEFAF Talks: Dit is een reeks lezingen en paneldiscussies waarin vooraanstaande experts, kunsthistorici, verzamelaars en kunstenaars hun inzichten en ervaringen delen over verschillende onderwerpen die verband houden met de kunstwereld, zoals kunstverzamelen, conservatie, kunstmarktontwikkelingen en opkomende trends.
 • Rondleidingen: TEFAF Maastricht biedt begeleide rondleidingen aan, waarbij bezoekers de beurs kunnen verkennen onder leiding van deskundige gidsen. Tijdens de rondleidingen krijgen deelnemers gedetailleerde uitleg over geselecteerde kunstwerken en krijgen ze de kans om vragen te stellen en meer te weten te komen over de geschiedenis en het belang van de tentoongestelde stukken.

 • Artist Talks: In deze sessies krijgen bezoekers de kans om kunstenaars te ontmoeten en te luisteren naar hun verhalen, inspiratiebronnen en creatieve processen. Dit biedt een unieke gelegenheid om de mensen achter de kunstwerken te leren kennen en te begrijpen wat hen drijft om hun kunst te creëren.

 • Speciale evenementen: TEFAF Maastricht organiseert ook speciale evenementen, zoals openingsevenementen, galadiners en netwerkbijeenkomsten, waar bezoekers, exposanten en andere kunstprofessionals elkaar kunnen ontmoeten en contacten kunnen leggen in een ontspannen en feestelijke sfeer.

 • Educatieve programma's: Er worden ook educatieve programma's aangeboden tijdens TEFAF Maastricht, gericht op zowel kinderen als volwassenen. Deze programma's kunnen workshops, interactieve rondleidingen en hands-on activiteiten omvatten, ontworpen om deelnemers te helpen de kunstwereld beter te begrijpen en hun eigen creativiteit te ontdekken.

 • Live muziek- en dansoptredens: Om de culturele ervaring compleet te maken, kunnen bezoekers van TEFAF Maastricht genieten van live muziek- en dansoptredens van getalenteerde artiesten. Deze optredens bieden een mooie achtergrond voor het verkennen van de kunstwerken en dragen bij aan de algehele sfeer van de beurs.

Door het aanbieden van een uitgebreid cultureel programma en diverse evenementen wil TEFAF Maastricht de bezoekers een meeslepende en verrijkende ervaring bieden die verder gaat dan het kopen en verkennen van kunstwerken. Deze evenementen en activiteiten stellen bezoekers in staat om de wereld van kunst op een dieper niveau te ervaren en contact te leggen met gelijkgestemden.

Enkele willekeurige tentoongestelde stukken op TEFAF 2023:

 • "Les Aventures de Télémaque" is een literair werk geschreven door François de Salignac de la Mothe Fénelon in 1785. Het verhaal volgt de avonturen van Telemachus, de zoon van Odysseus, tijdens zijn zoektocht naar zijn vader.
 • De Automaton Renaissance Turmuhr is een indrukwekkend uurwerk uit circa 1585, gepresenteerd door MENTINK & ROEST. Het is een voorbeeld van de geavanceerde techniek en vakmanschap uit de Renaissance-periode.
 • "Umber-Blue" is een abstract schilderij gemaakt door de Koreaanse kunstenaar Hyong-keun Yun in 1976. Het werk wordt gekenmerkt door de combinatie van umber en blauw, wat resulteert in een harmonieus en rustgevend beeld.
 • "View of Castel Gandolfo" is een schilderij van Jean-Baptiste Camille Corot, gemaakt tussen 1840 en 1860. Het toont een idyllisch landschap met het Castel Gandolfo op de achtergrond, omringd door Italiaanse herders en hun kuddes.
 • "Les Mariés" is een kleurrijk en expressief schilderij van Marc Chagall uit 1979. Het toont een bruidspaar, zwevend boven een dorp, wat een gevoel van liefde en geluk uitstraalt.
 • De showpiece cabinet van Joachim Tielke (Königsberg 1641-1719 Hamburg) is een prachtig meubelstuk uit circa 1700. Het toont de verfijnde houtbewerking en het vakmanschap van de meubelmaker.
 • "Portrait of Cléo de Mérode" is een elegant schilderij uit 1901 van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Boldini. Het toont de beroemde danseres Cléo de Mérode in een gracieuze en verfijnde pose.
 • "A Still Life of Fruit on a Stone Ledge" is een weelderig stilleven geschilderd door Jacob Van Walscapelle. Het toont een overvloed aan fruit, zorgvuldig gerangschikt op een stenen richel, waardoor het geheel een gevoel van overvloed en rijkdom uitstraalt.
 • "Masque de femme coiffée à la mode de 1880" is een bronzen sculptuur van Auguste Rodin, ontworpen in 1910 en gegoten tussen 1910 en 1926. Het toont een gedetailleerd portret van een vrouw met een modieuze kapsel uit 1880, wat de vaardigheid van Rodin als beeldhouwer benadrukt.
 • De "Royal Mask" is een bijzonder masker afkomstig uit het Koninkrijk Bekom, daterend uit de 19e eeuw (volgens koolstofdatering). Het weerspiegelt de artistieke tradities en culturele rijkdom van de Bekom-samenleving.
 • "A Still Life of Fruit with a Melon, Grapes and Celery" is een schilderij van Cornelis de Heem uit circa 1657. Het toont een overvloed aan fruit, waaronder een meloen, druiven en selderij, zorgvuldig gerangschikt in een stillevencompositie, typerend voor de 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst.
 • "A Persian Noble Lady as an Acrobat Performing a Handstand" is een intrigerend kunstwerk dat een adellijke Perzische vrouw voorstelt die een handstand uitvoert. Het werk illustreert de gratie en behendigheid van de vrouw, evenals de rijke culturele achtergrond van Perzië.
 • "Venice: The Grand Canal with the Rialto Bridge" is een schilderij van Francesco Guardi uit circa 1757. Het toont een prachtig Venetiaans stadsgezicht met de beroemde Rialtobrug over het Canal Grande, een iconisch symbool van de stad.
 • De "Unique 18ct Gold Cuff" is een opvallend sieraad ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer Nino Franchina in 1963. Deze 18-karaats gouden manchetarmband heeft een uniek ontwerp met gesmolten gaten en straalt een gevoel van luxe en elegantie uit.
 • "At Sea, in Sight of Stromboli" is een schilderij van Raoul Du Gardier, gemaakt tussen 1925 en 1930. Het toont een indrukwekkend maritiem tafereel met zicht op de vulkaan Stromboli op de achtergrond, waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van levendige kleuren en dynamische penseelstreken om de energie van de zee vast te leggen.
 • "Madonna and Child with St. Anthony the Abbot, St. Barbara, St. Margaret of Antioch and St. Julian the Hospitaller" is een religieus schilderij van Lippo di Andrea, gemaakt in 1420. Het toont de Madonna en het Kind, omringd door de heiligen Antonius de Grote, Barbara, Margaretha van Antiochië en Julianus de Hospitaalridder, in een sfeer van devotie en mystiek.
 • "The Rothschild Oliphant" is een prachtig gebeeldhouwd object van Hans Jacob Erhart uit circa 1645. Het is een olifantstand gesneden in de vorm van een jachthoorn, versierd met ingewikkelde reliëfs en ornamenten die de vaardigheid van de kunstenaar en de rijkdom van de opdrachtgevers weerspiegelen.
 • "Sängerin am Piano (Singer at the Piano)" is een expressief schilderij van Ernst Ludwig Kirchner, gemaakt in 1930. Het toont een zangeres die bij een piano staat, met krachtige kleuren en vormen die de intensiteit van de muzikale uitvoering en de emotionele impact van de kunstenaar vastleggen.
 • De "Early 20th Century Ruby and Diamond Triple Pendant Necklace" is een prachtig sieraad gemaakt door Mellerio dits Meller, Parijs, rond 1905. Het bestaat uit een ketting met drie hangers, elk bezet met sprankelende robijnen en diamanten, die elegantie en verfijning uitstralen.
 • "Magma Escaping from a Basket" is een keramisch kunstwerk van Kate Malone, gemaakt in 2022. Het toont een uniek gevormde mand waaruit gesmolten, magma-achtig materiaal lijkt te ontsnappen. Het werk is een weerspiegeling van Malone's innovatieve benadering van keramiek en haar interesse in het vastleggen van de energie en kracht van de natuurlijke wereld.
 • "Bodhisattva Avalokiteshvara" is een indrukwekkend Boeddhistisch beeld dat dateert uit de 5e-6e eeuw. De C14-datering plaatst het kunstwerk tussen 430 en 650 (95,4% betrouwbaarheidsinterval). Het beeld toont Avalokiteshvara, de Bodhisattva van mededogen, in een sierlijke en serene houding, symbool voor zijn spirituele kracht en compassie.
 • "'Bacchus' Dish" is een prachtig porseleinen bord uit de Qing-dynastie, Kangxi-periode (1662-1722), daterend uit 1690-1710. Het bord is rijk gedecoreerd met kleurrijke en gedetailleerde afbeeldingen van Bacchus, de Romeinse god van de wijn, en andere gerelateerde symbolen die de artistieke virtuositeit van de Chinese porseleinmakers weerspiegelen.
 • "Tritons and Nereids" is een schilderij van Amico Aspertini, gemaakt in 1510. Het toont Tritons en Nereïden, mythologische zeewezens uit de Griekse mythologie, verwikkeld in een levendige en dynamische compositie. Aspertini's schilderstijl is een mix van realisme en fantasie en geeft het werk een bijzondere, dromerige sfeer.
 • "Various Animals: a set of Nine Pietre Dure Panels" is een verzameling van negen panelen met ingelegde edelstenen, gemaakt door de Galleria dei Lavori, Granducal Workshops in Florence tussen 1710 en 1730. De panelen tonen verschillende dieren in prachtige kleuren en texturen, een getuigenis van het vakmanschap en de artistieke verbeelding van de Florentijnse edelsteenbewerkers.
 • "ÂGE D’AIRAIN (1875-1877)" is een iconisch bronzen beeld van Auguste Rodin, gegoten in 1922. Het beeld is een krachtige weergave van een naakte man, die de overgang van de kunstenaar naar een meer realistische en expressieve beeldhouwstijl markeert. Rodin's techniek en aandacht voor anatomische details maken dit werk tot een mijlpaal in de geschiedenis van de beeldhouwkunst.
 • "The San Zeno Instrument" is een zeldzaam en historisch muziekinstrument dat dateert uit circa 1455. Het instrument is een voorbeeld van de innovatie en het vakmanschap van de 15e-eeuwse instrumentenmakers en vertegenwoordigt een belangrijk moment in de ontwikkeling van de Europese muziekinstrumenten.
 • "Yin and Yang 4-S, 2" is een modern kunstwerk van Kulim Kim, gemaakt in 2004. Het werk speelt met het concept van yin en yang, de complementaire en tegengestelde krachten in de Chinese filosofie
 • "Winter Landscape with a Frozen River and Horse-Drawn Sleighs" is a captivating winter scene painted by Isaac van Ostade in 1644, which portrays the beauty and tranquility of a frozen river with horse-drawn sleighs traveling through the snow.
 • "Wings of Gabriel" is an abstract artwork created by Heinz Mack in 1965, representing the ethereal presence of the angel Gabriel through dynamic lines and shapes.
 • "Windmühle in Werder" is a painting by Lyonel Feininger from 1922 that showcases the artist's unique perspective on architecture, with the central focus on a windmill in Werder, Germany.
 • "Whale Hunt of the 'Grotesques de la Couronne' Series" is a remarkable tapestry from the late 16th century, depicting a dramatic scene of a whale hunt, adorned with grotesque motifs and intricate details.
 • "Waskesiu I" is an abstract artwork attributed to Frank Stella from 1968, characterized by its bold colors, geometric shapes, and strong lines, creating a sense of depth and movement.
 • "Walla Halla" is a contemporary painting by Georg Baselitz from 2020, featuring expressive strokes and bold colors, capturing the artist's raw emotions and unique vision.
 • "View of an Italian Inner Harbor" is a captivating landscape painting by Paul Bril, dating back to the 1580s, which presents a serene scene of an Italian inner harbor, showcasing the beauty of the coastal environment and its architecture.
 • "View of Castel Gandolfo" is a picturesque landscape painting by Jean-Baptiste Camille Corot, created between 1840 and 1860, featuring a breathtaking view of Castel Gandolfo, an Italian town near Rome known for its beautiful scenery and historical significance.
 • "Venice: The Grand Canal with the Rialto Bridge" is an exquisite painting by Francesco Guardi, dating back to around 1757, which captures the essence of Venice's iconic Grand Canal, complete with the magnificent Rialto Bridge and the surrounding architecture.
 • "Various Animals: a set of Nine Pietre Dure Panels" is a collection of intricate, inlaid stone panels crafted around 1710-1730 by the Granducal Workshops in Florence, Italy. These remarkable artworks feature detailed depictions of various animals, showcasing the incredible skill of the artisans.
 • "Buddhist Triad" is a striking early 9th-century sculpture, depicting a trio of important Buddhist figures: the Buddha, Bodhisattva Avalokiteśvara, and Bodhisattva Vajrāpani. The sculpture represents the spiritual interconnectivity of these deities in Buddhist tradition.
 • "Branche de Feuilles et Fleurs" is a delicate artwork by Henri Matisse from 1945, which showcases the artist's distinctive style through the portrayal of a branch adorned with leaves and flowers, emphasizing the beauty of nature and organic forms.
 • "Boy" is a vibrant and expressive painting by Karel Appel, created in 1965. The piece features a colorful, abstract representation of a young boy, demonstrating Appel's unique approach to depicting human figures and emotions.
 • "Bouddha Sakyamuni" is a magnificent 12th-century sculpture that represents the historical Buddha, known as Sakyamuni. The artwork captures the serenity and wisdom of the spiritual leader, reflecting the deep reverence and devotion found within Buddhist art.
 • "Bodhisattva Avalokiteshvara" is an exquisite 5th–6th century sculpture of the revered Buddhist deity Avalokiteshvara. With a C14 test range of 430–650 (95.4%), this ancient artwork embodies the compassion and wisdom of the deity, a key figure in Buddhist beliefs.
 • "Blancs" is an abstract artwork created by Simon Hantai in 1973, featuring a complex arrangement of white shapes and patterns on a canvas. The piece showcases Hantai's signature folding and unfolding technique, which creates a sense of depth and mystery.
 • "Bambara Mask" is an intricate and powerful traditional African mask from the Bambara people, often used in ceremonial dances and rituals. These masks hold great cultural significance and represent the spiritual beliefs of the Bambara people.
 • "Baigneuses Dans Le Bassin Du Linkin (Bathers in the Basin of the Linkin)" is an enchanting painting by Maurice Denis, created in 1898. It depicts a group of bathers enjoying a peaceful moment in the idyllic setting of the Linkin Basin, showcasing the artist's affinity for naturalistic scenes.
 • "Bactrian 'Princess'" is a captivating sculpture from the late 3rd to early 2nd millennium BCE, likely originating from the ancient Bactrian civilization. The detailed artwork portrays a regal figure and reflects the sophistication of the region's artistic traditions.
 • "BUCCELLATI. An 18K Yellow and White Gold Collar Necklace" is an elegant piece of jewelry crafted around 1990. The necklace features a trellis of yellow and white gold textured links, displaying Buccellati's signature style and fine craftsmanship.
 • "Untitled (Woman Abstraction)" is a dynamic painting by Willem de Kooning, created between 1962 and 1963. This abstract expressionist piece captures the essence of a female figure, showcasing de Kooning's ability to convey movement and emotion through his brushwork.
 • "Umber-Blue" is a mesmerizing painting by Hyong-keun Yun from 1976, featuring deep umber and blue hues that interact harmoniously on the canvas. The work exemplifies Yun's distinctive style, which explores the relationship between color, form, and space.
 • "Two Shepherds on a Ridge Overlooking a Flooded River Landscape" is a serene painting by Aelbert Cuyp that captures the beauty of a pastoral scene. The artwork features two shepherds tending to their flock on a ridge, with a breathtaking view of a flooded river landscape below.
 • "Two Exceptional Louis XV Period Commodes" is a pair of stunning commodes crafted by Bernard Vanrisamburgh around 1750-1755 during the Louis XV period. These exquisite pieces are adorned with intricate chinoiseries executed in red and gold Martin varnish, showcasing the high level of craftsmanship and artistry of the era.

Bezoek Website
Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...