Reflex Amsterdam presenteert Eveningside van fotograaf Gregory Crewdson

Reflex Amsterdam presenteert van 11 maart tot en met 6 mei 2023 een eerste solo-expositie van de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson. Met Eveningside toont de galerie zijn nieuwste werk. De fotograaf geniet internationale bekendheid om zijn cinematografische stijl met intrigerende en tot in het kleinste detail geënsceneerde foto’s.

Over Gregory Crewdson

Gregory Crewdson is een beroemde Amerikaanse fotograaf die vooral bekend staat om zijn grootse, mysterieuze en dramatische foto's van suburbia en kleine stadjes in de Verenigde Staten. Hij werd geboren op 26 september 1962 in Brooklyn, New York, en studeerde aan de SUNY Purchase en de Yale University School of Art.

Crewdson's werken worden vaak vergeleken met filmstills vanwege hun sterke verhalende elementen en cinematografische kwaliteit. Zijn foto's worden zorgvuldig geënsceneerd en geregisseerd met een groot team van professionals, waaronder art directors, set designers, en lichttechnici. Zijn werkwijze is vaak langdurig en kostbaar, waarbij hij maanden of zelfs jaren besteedt aan het vinden van locaties, het bouwen van sets, en het perfectioneren van de belichting.

Enkele van Crewdson's bekendste werken zijn onder meer de serie "Beneath the Roses", waarin hij surrealistische taferelen van suburbia vastlegt, en "Sanctuary", waarin hij verlaten huizen en interieurs verkent. Zijn werk is te zien in tal van prestigieuze musea en galeries over de hele wereld en hij heeft vele prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdrage aan de fotografie.

Crewdson heeft ook lesgegeven aan verschillende gerenommeerde universiteiten en heeft verschillende boeken gepubliceerd, waaronder "Gregory Crewdson: 1985-2005" en "Beneath the Roses". Zijn werk heeft een enorme invloed gehad op de hedendaagse fotografie en wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt in de geschiedenis van de fotografie.

Tentoonstelling Eveningside

In Eveningside (2021-2022) verkent Crewdson momenten van contemplatie binnen de beperkingen van het alledaagse leven; op werkplekken en op momenten net buiten die werkstructuren. De personages op de foto’s zijn schaars en vaak te zien door winkelruiten, in spiegelreflecties of gepositioneerd te midden van hun dagelijkse routine bij een spoorbrug, deuropening, veranda, bank, beautysalon, supermarkt of op straat in Amerikaanse buitenwijken.    

De fotograaf brengt het zichtpunt dichter bij de personages en speelt met licht en donker. Met speciale effecten, zoals mist, regen, rook en waas, en een uitgebreid productie- en lichtteam realiseert hij een monochroom palet. Het resultaat is een rijke gotische sfeer, die doet denken aan film noir en klassieke films, maar met de mogelijkheden en helderheid van de meest actuele techniek in digitale fotografie. Eveningside omvat 20 digitale pigment prints van 87.6 x 116.8 cm.

Gregory Crewdson (1962) is geboren in Brooklyn, New York. Hij volgde een opleiding aan SUNY Purchase en Yale School of Art, waaraan hij momenteel als hoogleraar fotografie is verbonden. Crewdson is al meer dan dertig jaar als beeldend kunstenaar actief en exposeert wereldwijd in de meest toonaangevende galeries en musea, waaronder het MoMA in New York, Art Institute of Chicago, Los Angeles County Museum of Art, Victoria & Albert Museum in Londen, Gallerie d’Italia in Turijn en Fotomuseum Den Haag. Met zijn speelfilmachtige methodiek vertelt hij een verhaal in één beeld. Daarbij worden fotografie en film samengebracht.

Tot het omvangrijke en alom geprezen oeuvre van Crewdson behoren onder meer Natural Wonder (1992-1997), Twilight (1998-2002), Dream House (2002), Beneath the Roses (2003-2008), Cathedral of the Pines (2013-2014), An Eclipse of Moths (2018-2019) en Eveningside (2021-2022), waarvan recent een gelijknamig boek is gelanceerd. De fotoserie Beneath the Roses, met een crew van ruim honderd mensen, is het onderwerp van de documentaire Gregory Crewdson: Brief Encounters uit 2012.

Reflex Amsterdam presenteert tijdens de expositie in de galerie ook in haar tweede locatie Reflex, the Residence een selectie foto’s uit de series Beneath the Roses en Cathedral of the Pines. De expositie vindt gelijktijdig plaats met de tentoonstelling over schilder Johannes Vermeer in het Rijksmuseum Amsterdam; een kunstenaar die door het gevoel van verstilling en het alledaagse een belangrijke inspiratiebron is voor Crewdson, met name bij zijn serie Cathedral of the Pines.

Fotos Persbericht Reflex Amsterdam


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...