Philippe Pasqua Deus ex Familia - kunst als erfgoed

In de serene stilte van de Frédérick Mouraux Gallery in Brussel, waar de echo van bezoekersstappen zich vermengt met de zachte contouren van de kunst, onthult de tentoonstelling "Deus ex Familia" een intieme blik op de menselijke ervaring door de ogen van de Franse kunstenaar Philippe Pasqua. Van 5 november tot 23 december 2023 biedt deze expositie een unieke kans om de diepte van familiebanden te verkennen zoals vastgelegd op het canvas door een kunstenaar wiens naam synoniem staat voor emotionele kracht en visuele intensiteit.

Philippe Pasqua - Kunstenaar met een Visie

Geboren in het pittoreske Grasse in 1965, heeft Philippe Pasqua zich ontwikkeld tot een kunstenaar die de conventies trotseert. Zijn zelfgeleide pad in de kunstwereld heeft hem gebracht tot een plaats waar zijn werken niet alleen worden bewonderd, maar ook worden ervaren. Geïnspireerd door de expressionistische kracht van Francis Bacon en de psychologische diepgang van Lucian Freud, heeft Pasqua een oeuvre gecreëerd dat zowel de geest als het hart raakt.

Zijn kunst, vaak gekenmerkt door een ongefilterde weergave van de menselijke conditie, daagt de toeschouwer uit om de diepere lagen van emotie en existentie te verkennen. Pasqua's werken zijn een studie van contrasten - schoonheid en vervorming, kracht en kwetsbaarheid, het eeuwige en het efemere.

De Betekenis van "Deus ex Familia"

"Deus ex Familia", Latijn voor "God uit de Familie", is meer dan alleen een titel; het is een manifestatie van Pasqua's geloof in de heiligheid van het gezinsleven. De tentoonstelling, bestaande uit zes grootformaat schilderijen, nodigt de kijker uit om deel te nemen aan een visuele dialoog over de plaats van het gezin in de moderne wereld. Deze werken, die de kijker omringen met hun indrukwekkende schaal, zijn een getuigenis van de banden die ons menselijk maken.

De Werken Onder de Loep

Elk stuk in de serie is een liefdesbrief aan het gezin, uitgevoerd in Pasqua's kenmerkende stijl die fotografie, schilderkunst en tekenkunst combineert. De grootformaat schilderijen zijn niet alleen indrukwekkend door hun afmetingen, maar ook door de emotionele lading die ze dragen. De figuren op het doek - kinderen, geliefden, vrienden - zijn afgebeeld met een rauwe eerlijkheid die de kijker uitnodigt om dieper te kijken dan het oppervlak.

Deze portretten zijn meer dan afbeeldingen; ze zijn een viering van individuele identiteiten, gevangen in het moment. De techniek van Pasqua, waarbij hij de contouren van het menselijk gezicht benadrukt tegen een vaak minimalistische achtergrond, dwingt de kijker om de emoties en de ziel achter de ogen te zien.

De Menselijke Figuur Heruitgevonden

In "Deus ex Familia" herdefinieert Pasqua de menselijke figuur. Zijn portretten zijn niet alleen afbeeldingen van mensen; ze zijn essenties, gevangen in het moment. De techniek van Pasqua, waarbij hij de contouren van het menselijk gezicht benadrukt tegen een vaak minimalistische achtergrond, dwingt de kijker om de emoties en de ziel achter de ogen te zien.

Deze benadering van portretkunst, die de kijker uitnodigt om een persoonlijke connectie met het onderwerp aan te gaan, is wat Pasqua's werk zo aangrijpend maakt. Elk portret is een venster naar een verhaal, een stille dialoog tussen de kunstenaar, het onderwerp en de toeschouwer.

De Dynamiek van Familie in de Kunst

Philippe Pasqua's "Deus ex Familia" is niet alleen een viering van het gezin als concept, maar ook een onderzoek naar de dynamiek binnen de familiekring. De kunstenaar legt de complexiteit en de nuances van familierelaties bloot, waarbij hij de kijker uitnodigt om de diepere betekenis van verbondenheid en identiteit te overwegen. De familie, zoals Pasqua die ziet, is een microkosmos van de grotere menselijke ervaring, een plaats waar liefde, conflict, groei en verandering samenkomen.

In elk portret is er een tastbare intimiteit die de toeschouwer rechtstreeks aanspreekt. Pasqua's vermogen om de essentie van zijn onderwerpen vast te leggen, gaat verder dan de oppervlakkige gelijkenis. Hij zoekt naar de ziel, de innerlijke strijd en vreugde die ieder mens uniek maakt. Deze zoektocht resulteert in werken die zowel persoonlijk als universeel zijn, die spreken tot de gedeelde ervaring van wat het betekent om deel uit te maken van een familie.

Van Chaos naar Sereniteit

De tentoonstelling "Deus ex Familia" biedt een reis van de chaos van het dagelijks leven naar de sereniteit die kan worden gevonden in de momenten van rust binnen de familie. Pasqua's werken weerspiegelen deze overgang met een kunstzinnige gratie die zowel ontroerend als verontrustend is. De kinderen en geliefden die hij portretteert, zijn afgebeeld in een staat van serene onschuld of diepe reflectie, vaak omringd door een achtergrond die de onrust van de wereld daarbuiten suggereert.

Deze contrasten zijn kenmerkend voor Pasqua's stijl, waarbij hij de kijker uitdaagt om verder te kijken dan de chaos en de schoonheid van het moment te vinden. Zijn werken zijn een herinnering dat in de hectiek van het leven, momenten van vrede en geluk te vinden zijn in de eenvoudige aanwezigheid van geliefden.

Fotografie als Creatieve Bron

Een opvallend kenmerk van de "Deus ex Familia" serie is het gebruik van fotografie. Pasqua integreert fotografische elementen in zijn schilderijen, waardoor een dialoog ontstaat tussen de realiteit en zijn interpretatie ervan. Deze techniek stelt hem in staat om een extra laag van diepte en realisme toe te voegen aan zijn werken, terwijl hij tegelijkertijd de grenzen van beide media verkent.

De fotografische portretten in de tentoonstelling zijn niet alleen bronnen van inspiratie voor de schilderijen, maar staan ook op zichzelf als volwaardige kunstwerken. Ze tonen de vaardigheid van Pasqua om de essentie van zijn onderwerpen vast te leggen, of het nu gaat om een blik, een houding of een moment van onbewaakte emotie.

De Echo van de Meesters

Pasqua's werk kan niet los worden gezien van de invloed van de grote meesters uit het verleden. De geesten van Goya, Schiele, Van Gogh, Sutherland, Freud en Bacon zijn voelbaar in zijn benadering van het portret. Net als deze iconen, zoekt Pasqua naar de waarheid die schuilgaat achter het oppervlak, en streeft hij ernaar om de complexiteit van de menselijke psyche te onthullen.

Zijn schilderijen zijn echter niet alleen echo's van het verleden; ze zijn diep geworteld in het heden en spreken tot de hedendaagse kijker. Pasqua's werk is een brug tussen de traditionele portretkunst en een moderne benadering die de kijker uitdaagt om deel te nemen aan de kunstervaring.

De Ervaring van de Bezoeker

Bij het betreden van de Frédérick Mouraux Gallery wordt de bezoeker onmiddellijk ondergedompeld in de wereld van Pasqua. De opstelling van de werken is zodanig dat er een intieme dialoog ontstaat tussen de kunst en de kijker. De ruimte zelf wordt een deel van de ervaring, met zorgvuldig geplaatste verlichting en de positionering van de schilderijen die de bezoeker door de tentoonstelling leiden.

De reacties van de bezoekers zijn een essentieel onderdeel van "Deus ex Familia". De emoties die de werken oproepen, variëren van diepe contemplatie tot een onverwachte vreugde, en het is deze emotionele reactie die de tentoonstelling tot leven brengt.

Conclusie: Een Onvergetelijke Ontmoeting met de Kunst van Philippe Pasqua

Terwijl de tentoonstelling "Deus ex Familia" haar deuren sluit, blijft de resonantie van Philippe Pasqua's werk nazinderen in de harten en gedachten van de bezoekers. Deze expositie, die plaatsvond in de prestigieuze Frédérick Mouraux Gallery, heeft niet alleen een nieuwe standaard gezet voor de presentatie van hedendaagse kunst, maar heeft ook een diepe, persoonlijke verbinding met haar publiek gecreëerd. De werken van Pasqua, die de complexiteit van familie en menselijkheid verkennen, blijven een bron van inspiratie en contemplatie.

De Frédérick Mouraux Gallery, gelegen in het hart van Brussel, blijft een toevluchtsoord voor liefhebbers van kunst en cultuur. Met haar ruime openingstijden, van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur, biedt de galerie flexibiliteit voor zowel de lokale bevolking als bezoekers van ver om zich te laten onderdompelen in de wereld van de hedendaagse kunst. Gelegen aan de Waterloosesteenweg 690 te 1180 Ukkel, is de galerie een essentiële bestemming voor iedereen die de pulserende kunstscene van de stad wil ervaren.

Voor meer informatie over aankomende tentoonstellingen, privébezichtigingen of evenementen, kunt u contact opnemen met de galerie via telefoon op 0499/82.03.35 of bezoek de website op www.frederickmourauxgallery.com. De Frédérick Mouraux Gallery is niet alleen een plaats waar kunst tentoongesteld wordt; het is een plaats waar kunst leeft, ademt en een dialoog aangaat met de bezoekers. "Deus ex Familia" mag dan voorbij zijn, maar de ervaring en de impact ervan zullen voortleven als een blijvende herinnering aan de kracht van kunst om te verbinden, te ontroeren en te inspireren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...