Milan Design Week 2023: Creativiteit en inspiratie tijdens Salone del Mobile

De lente brengt warmere dagen en langere nachten met zich mee in Europa, en natuurlijk ook de Milan Design Week en de Salone del Mobile meubelbeurs, die plaatsvinden in de Italiaanse stad van 17 tot 23 april 2023. Het plannen van een Salone-schema gaat gepaard met stress en opwinding, maar we maken ons klaar voor de jaarlijkse overdaad aan inspiratie en zullen de stad bezoeken om nieuw talent te ontdekken, onze favoriete meubels te selecteren en ons onder te dompelen in installaties.

Wat betreft terminologie verwijst Salone del Mobile specifieker naar de meubelbeurs in het Fiera Milano expositiecentrum. Hier komen 's werelds grootste meubelmerken, zoals Vitra, Cassina, Poltrona Frau en Molteni&C, samen om hun gloednieuwe collecties op grote schaal te presenteren. Aan de andere kant is Milan Design Week een overkoepelende term voor de activiteiten die in de hele stad plaatsvinden. Ook wel "Fuorisalone" genoemd, het beslaat alle districten van Milaan en zit vol met evenementen van scholen, galerieën, merken en onafhankelijke ontwerpers. Er is een handige kaart beschikbaar die licht werpt op de belangrijkste districten: 5Vie, Brera, Tortona, Isola, Centrale, Triennale di Milano en Porto Venezia, om er maar een paar te noemen.

Il Salone Internazionale del Mobile is het belangrijkste evenement en ontmoetingspunt ter wereld voor professionals uit de huis- en meubelbranche. De eerste editie vond plaats in 1961 in Milaan, de stad die het evenement nog steeds verwelkomt en dat zal blijven doen tot ten minste 2032.

Il Salone Internazionale del Mobile vindt jaarlijks plaats in april tijdens de Design Week in de Fiera di Milano in Rho. Oorspronkelijk werd het georganiseerd in het gebied van de beurs voor monsters, maar sinds 2005 is het verplaatst naar de nieuwe locatie ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Op de laatste dag van het evenement (zondag) is de beurs ook open voor het algemene publiek.

Aan de Salone is een ander belangrijk Milanees evenement, de Fuori Salone, nauw verbonden. De toestroom van bezoekers naar de Salone del Mobile wordt ook beïnvloed door een andere beurs die plaatsvindt tijdens de Salone-week, namelijk de tweejaarlijkse EuroLuce.

Deelnemende bedrijven produceren zitplaatsen en meubels voor het huis (binnen en buiten), huishoudelijke apparaten en materialen (zowel voor bekleding als structureel). Er zijn ook concepten en prototypes, studies over nieuwe technologieën, stijloefeningen en optredens van bekende en opkomende ontwerpers.

Tijdens de Salone del Mobile vindt de Young e Design-wedstrijd plaats.

Het evenement is altijd een getuigenis geweest van innovatie en creativiteit, waar ontwerpers en bedrijven de kans krijgen om hun nieuwste ideeën en producten aan de wereld te tonen. Het is een unieke gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwerpinspiratie op te doen, evenals een netwerk van contacten op te bouwen binnen de designindustrie.

Naast de beurs zelf zijn er talloze evenementen, lezingen, workshops en tentoonstellingen die plaatsvinden tijdens de Milan Design Week. Deze evenementen zijn bedoeld om bezoekers een breed scala aan ervaringen en perspectieven te bieden, variërend van architectuur en stedenbouw tot mode, kunst en technologie.

Een van de meest opvallende evenementen tijdens de Milan Design Week is Ventura Projects, een platform dat opkomende ontwerpers en gevestigde namen bij elkaar brengt om hun nieuwste projecten te presenteren. Ventura Projects biedt bezoekers de kans om de nieuwste trends en innovaties op het gebied van design te ontdekken, en fungeert als een belangrijk platform voor het uitwisselen van ideeën en het opbouwen van relaties binnen de industrie.

De SaloneSatellite is een ander belangrijk onderdeel van de Milan Design Week en richt zich op het presenteren van het werk van jonge en veelbelovende ontwerpers. Deze tentoonstelling biedt een unieke kans voor opkomende talenten om hun werk te laten zien aan een internationaal publiek van professionals en liefhebbers van design.

Milan Design Week is niet alleen een belangrijk evenement voor de designindustrie, maar ook een belangrijk cultureel en sociaal evenement voor de stad Milaan. Het trekt bezoekers van over de hele wereld en stimuleert het toerisme en de lokale economie. Bovendien biedt het de gelegenheid voor Milanezen om deel te nemen aan een breed scala aan culturele activiteiten en om de nieuwste trends in design, kunst en technologie te ontdekken.

Milan Design Week en Salone del Mobile zijn een viering van creativiteit, innovatie en inspiratie, en zijn essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in design en hedendaagse cultuur. Of je nu een professional bent, een liefhebber van design of gewoon nieuwsgierig naar de nieuwste trends, er is voor elk wat wils tijdens deze opwindende week in Milaan.

Milan Design Week

Van 18 t/m 23 april 2023 vindt de Milan Design Week plaats, exclusief voor professionals. Het evenement is open voor het algemene publiek op 22 en 23 april en voor studenten van 21 t/m 23 april. De openingstijden zijn als volgt: bezoekers van 9.30 tot 18.30 uur, pers van 8.30 tot 18.30 uur en exposanten van 8.30 tot 19.00 uur. Het evenement wordt gehouden op het Milan Fairgrounds in Rho, Milaan, met toegang via de poorten Porta Est, Porta Sud en Porta Ovest.

Bezoek Website
Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...