Lionel Messi wint record zevende Ballon d'Or

Tijdens de ceremonie van gisteravond in het Theater du Châtelet van Parijs heeft Lionel Messi zijn zevende Ballon d'Or gewonnen, waarmee hij het recordaantal van beste speler in het wereldvoetbal heeft verbroken. De Argentijnse voetballer, die eerder dit jaar FC Barcelona verliet en zich bij Paris Saint-Germain aansloot, hielp zijn land de Copa America te winnen en scoorde meer dan 40 doelpunten in 2021.

De prijs werd vorig jaar uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie. Messi versloeg Cristiano Ronaldo van Manchester United, Robert Lewandowski van Bayern München, Jorginho van Chelsea en Karim Benzema van Real Madrid, die respectievelijk tweede, derde en vierde werden.

Van de 30 spelers die op de shortlist stonden voor de prijs, kwamen er 14 uit de Premier League, waaronder vijf spelers van Chelsea en Manchester City, twee uit Manchester United en één uit zowel Liverpool als Tottenham.

Tijdens de ceremonie werd ook de Kopa Trophy voor de beste speler onder de 21 jaar uitgereikt. Deze ging naar de Spaanse en Barcelona-middenvelder Pedri, die de concurrentie versloeg van onder andere Jude Bellingham, Mason Greenwood en Bukayo Saka uit Engeland.

Lionel Messi heeft de Ballon d'Or zeven keer gewonnen in de volgende jaren:

 • 2009: Messi won zijn eerste Ballon d'Or in 2009, nadat hij Barcelona hielp bij het winnen van zowel de Spaanse titel als de Champions League. Hij scoorde dat seizoen 38 doelpunten in alle competities.

 • 2010: Messi won zijn tweede Ballon d'Or in 2010 na een ongelooflijk seizoen waarin hij 58 doelpunten scoorde in alle competities en Barcelona opnieuw hielp bij het winnen van de Spaanse titel en de Champions League.

 • 2011: In 2011 won Messi zijn derde Ballon d'Or, na een seizoen waarin hij Barcelona leidde naar de Spaanse titel, de Champions League en de Supercopa de España. Hij scoorde dat seizoen 53 doelpunten in alle competities.

 • 2012: Messi won zijn vierde Ballon d'Or in 2012, na een seizoen waarin hij Barcelona opnieuw leidde naar de Spaanse titel en de Supercopa de España. Hij scoorde 91 doelpunten in alle competities dat seizoen, een nieuw wereldrecord.

 • 2015: Messi won zijn vijfde Ballon d'Or in 2015, nadat hij Barcelona hielp bij het winnen van de Spaanse titel, de Copa del Rey en de Champions League. Hij scoorde dat seizoen 52 doelpunten in alle competities.

 • 2019: Na een seizoen waarin hij Barcelona hielp bij het winnen van de Spaanse titel, de Supercopa de España en de Copa del Rey, won Messi zijn zesde Ballon d'Or in 2019. Hij scoorde dat seizoen 51 doelpunten in alle competities.

 • 2021: Lionel Messi heeft zijn zevende Ballon d'Or gewonnen in 2021, nadat hij het Argentijnse nationale team hielp bij het winnen van de Copa America en meer dan 40 doelpunten scoorde in 2021.


Over de Ballon d'Or

De Ballon d'Or is een jaarlijkse voetbalprijs die wordt uitgereikt aan de beste mannelijke voetballer ter wereld, gekozen door een panel van internationale voetbaljournalisten. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1956 door het Franse tijdschrift France Football. In 2010 werden de Ballon d'Or en de FIFA World Player of the Year award samengevoegd tot de FIFA Ballon d'Or, maar in 2016 werd de Ballon d'Or weer zelfstandig uitgereikt.

De Ballon d'Or wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze individuele voetbalprijzen ter wereld en is vaak een weerspiegeling van de beste prestaties van de winnaar in het voorgaande jaar. De prijs heeft vaak dienst gedaan als een indicatie van wie de favorieten zijn voor de World Cup en de Europese kampioenschappen.

Een overzicht van de winnaars van de Ballon d'Or in de laatste 10 jaar:

 • 2021: Lionel Messi (Argentinië, Paris Saint-Germain) - hielp zijn land de Copa America te winnen en scoorde meer dan 40 doelpunten in 2021.

 • 2019: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) - leidde FC Barcelona naar de Spaanse titel en won de Europese Gouden Schoen.

 • 2018: Luka Modric (Kroatië, Real Madrid) - leidde Real Madrid naar hun derde opeenvolgende Champions League-overwinning en bereikte met Kroatië de finale van het WK.

 • 2017: Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) - leidde Real Madrid naar hun tweede opeenvolgende Champions League-overwinning en scoorde cruciale doelpunten in de knock-outfase.

 • 2016: Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) - leidde Real Madrid naar hun 11e Champions League-overwinning en leidde Portugal naar hun eerste grote internationale titel op het Europees kampioenschap.

 • 2015: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) - leidde FC Barcelona naar de Spaanse titel, de Champions League en de Club World Cup.

 • 2014: Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) - leidde Real Madrid naar hun tiende Champions League-overwinning en scoorde een recordaantal van 17 doelpunten in één seizoen.

 • 2013: Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) - scoorde meer dan 60 doelpunten in alle competities voor Real Madrid en leidde Portugal naar de play-offs voor het WK.

 • 2012: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) - scoorde 91 doelpunten in één kalenderjaar, een wereldrecord.

 • 2011: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) - leidde FC Barcelona naar de Spaanse titel, de Champions League en de Club World Cup.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...