In China stegen vorig jaar de uitgaven voor luxe goederen met meer dan 20 miljard dollar
Een nieuw rapport van Bain & Company laat zien dat de Chinese persoonlijke luxemarkt in 2021 met maar liefst 36 procent is gegroeid. De uitgaven van Chinese consumenten aan persoonlijke luxeartikelen bereikte vorig jaar 471 miljoen yuan, wat neerkomt op ongeveer 74,3 miljard dollar. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2020, waarin een stijging van 48 procent ten opzichte van 2019 werd opgemerkt. Deze toename in uitgaven heeft het Chinese aandeel in de wereldwijde luxemarkt vergroot tot 21 procent, hoger dan zelfs voor de pandemie.
Deze groei in de Chinese luxemarkt is voornamelijk toe te schrijven aan de beperkingen voor reizen in verband met de Covid-19-pandemie, waardoor consumenten hun geld binnenlands uitgeven in plaats van internationaal. Daarnaast heeft de toename van 56 procent van online winkelen en de opening van de off-shore, belastingvrije zone in Hainan bijgedragen aan deze groei. De goederen die worden meegenomen in deze cijfers zijn onder andere kleding, schoenen en sieraden, maar geen luxe reizen en ervaringen. Bain & Company verwacht dat deze groei zal blijven doorgaan en dat het land tegen 2025 de grootste markt voor luxeartikelen ter wereld zal worden.
De luxe markt is niet alleen booming in China, maar over de hele wereld. De afgelopen maanden hebben we gezien dat de luxe vastgoedmarkt een sterke opleving heeft gekend, meerdere horlogeveilingrecords zijn verbroken en Rolls-Royce zijn beste verkoopcijfers ooit heeft geboekt. De stijgende uitgaven aan luxeartikelen in China en wereldwijd laten zien dat deze markt ondanks de pandemie blijft groeien en bloeien.
De stijging van de Chinese luxemarkt is ook van belang voor de wereldwijde economie, aangezien China de op één na grootste markt is voor luxegoederen na de Verenigde Staten. Luxemerken hebben de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan de Chinese markt, met name door hun online aanwezigheid te vergroten en door samen te werken met lokale beroemdheden en influencers. Dit heeft bijgedragen aan het verhogen van de bekendheid en populariteit van luxe merken onder Chinese consumenten.
De pandemie heeft de manier veranderd waarop consumenten omgaan met luxe, en heeft geleid tot een verschuiving naar online verkoop en de voorkeur voor lokale aankopen. Het is onduidelijk of deze trend zal voortduren zodra de pandemie is afgelopen, maar veel luxe merken blijven zich richten op de groeiende Chinese markt.
Het rapport van Bain & Company voorspelt ook dat duurzaamheid een belangrijkere rol zal spelen in de toekomst van de luxe-industrie, met name in China. Consumenten worden steeds bewuster van de impact van hun aankopen op het milieu en verwachten dat luxe merken zich hierop richten. Luxemerken die in staat zijn om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsvoering en productieprocessen, hebben een concurrentievoordeel op de Chinese markt.
Een andere belangrijke factor bij de stijging van de uitgaven aan luxegoederen in China is de groei van de middenklasse. Het aantal rijke Chinezen blijft groeien, wat betekent dat er meer vraag is naar luxeproducten. Bovendien zijn de consumenten van de millennialgeneratie in China steeds meer geïnteresseerd in het kopen van luxeartikelen en hechten zij meer belang aan kwaliteit en merkwaarde dan hun oudere tegenhangers.
De stijging van de uitgaven aan luxegoederen in China heeft ook gevolgen voor de rest van de wereld. Merken uit Europa en de Verenigde Staten zijn zich steeds meer gaan richten op de Chinese markt en hebben daarom hun aanwezigheid in het land vergroot door het openen van winkels en het lanceren van nieuwe producten die zijn aangepast aan de smaak van de Chinese consument. Daarnaast hebben sommige luxemerken zelfs hun marketingstrategie aangepast om zich specifiek op de Chinese markt te richten.
Hoewel de pandemie de wereldwijde economie heeft beïnvloed en geleid heeft tot een vermindering van de uitgaven in veel sectoren, lijkt de luxemarkt in China niet te zijn vertraagd. De sterke groei van de persoonlijke luxemarkt in het land toont aan dat de Chinese consument nog steeds bereid is om te investeren in hoogwaardige producten en dat de luxemarkt in China blijft floreren.
Hoewel er factoren zijn die de luxe-industrie kunnen blijven beïnvloeden, blijven experts optimistisch over de toekomst van de markt. In feite wordt verwacht dat de markt voor luxeartikelen tegen 2025 zal groeien tot bijna 1,3 biljoen euro, voornamelijk gedreven door de groeiende vraag in Aziatische markten, met name in China. De veranderende smaak van de consument en de groeiende nadruk op duurzaamheid en ethisch geproduceerde goederen kunnen echter een uitdaging vormen voor de industrie om relevant en aantrekkelijk te blijven. Toch zullen luxebedrijven zich waarschijnlijk aanpassen en innoveren om aan deze veranderende behoeften te voldoen en te profiteren van de groeiende markt.

Gagosian, een bekende internationale galerie, heeft plannen aangekondigd om een nieuwe locatie te openen in het Zwitserse skiresort Gstaad. Gelegen...

White Cube, een gerenommeerde Londense galerie voor moderne en hedendaagse kunst, presenteert een nieuwe solotentoonstelling over het legendarische...