Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert BACK HOME

Het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht staat bekend om zijn vermogen om fascinerende foto-exposities samen te stellen die zowel het publiek boeien als bijdragen aan de ontwikkeling van fotografie als kunstvorm. Met de tentoonstelling BACK HOME, die plaatsvindt van 9 oktober 2022 tot en met 29 januari 2023, benadrukt het museum opnieuw zijn commitment aan hedendaagse fotografische expressie.

De wereld zoals wij die kennen heeft significante veranderingen ondergaan door de pandemie van COVID-19. Thuisblijven werd een nieuwe norm en in die periode van isolatie groeide ons begrip van wat thuis echt betekent. Velen van ons zagen hun huis transformeren tot kantoor, klaslokaal of zelfs een veilige haven tegen de onzekerheden van de buitenwereld. BACK HOME speelt in op deze ontwikkeling en biedt een kijkje in de individuele en collectieve ervaring van het thuis zijn.

De Somfy Photography Award 2022 heeft acht getalenteerde fotografen geselecteerd om hun interpretatie van thuis te delen met het publiek. Deze kunstenaars – Jérémy De Backer, Popel Coumou, Nathalie Daoust, Chantal Heijnen, Viktor Hübner, Bas Losekoot, Petra Noordkamp en Fab Rideti – brengen door hun diverse achtergronden een rijk spectrum van visies en emoties samen in het museum.

Elke fotograaf onthult via hun werk een ander facet van het concept thuis . Variërend van de fysieke ruimtes waarin we leven tot de emotionele banden die we met die ruimtes aangaan. Het gaat hier niet alleen om architectuur of interieur, maar ook om persoonlijke en psychologische dimensies. Wat maakt een huis tot een thuis? Is het de geur van versgebakken brood, het warme licht van de ondergaande zon of is het misschien de aanwezigheid van geliefden?

Deze vragen en nog veel meer worden door de lens van de fotografen beantwoord, elk met een uniek verhaal en perspectief. BACK HOME dient als een spiegel voor de bezoekers, uitnodigend om te reflecteren op hun eigen ideeën over thuis . Het roept hen op om na te denken over hoe de pandemie hun perceptie van hun eigen huis heeft beïnvloed, en het biedt troost in de gedeelde ervaring van afzondering en de hernieuwde waardering voor kleine, dagelijkse zaken.

Verder gaat de Somfy Photography Award niet alleen over erkenning, maar stimuleert ook de verdere creatieve ontwikkeling van de deelnemende kunstenaars. Met een eerste prijs van € 15.000,- en een tweede prijs van € 10.000,-, biedt deze award een kans voor de winnaars om hun artistieke ambities uit te bouwen en hun carrière een extra impuls te geven.

De jury, bestaande uit professionals uit de wereld van de fotografie, waaronder galeriehouders, hoofdredacteuren en ontwerpers, staat voor de taak om de complexe emoties en technische vaardigheden te wegen in hun oordeel. Hun deskundige blik garandeert dat de prijzen worden toegekend aan werkelijk uitzonderlijke werken.

Somfy, bekend om zijn bijdrage aan huisautomatisering en zijn focus op duurzaamheid en innovatie, legt met de sponsoring van deze prijs een link tussen technologie en kunst en illustreert het belang van het steunen van creatieve uitingen.

De BACK HOME tentoonstelling staat voor meer dan alleen een reeks afbeeldingen aan de muur. Het vertegenwoordigt een actieve dialoog die het museum aangaat met zijn bezoekers en een reflectie is van de tijdgeest. Het is een uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan een visueel narratief dat persoonlijk en universeel is in zijn zoektocht naar de betekenis van thuis .

Het Fotomuseum aan het Vrijthof geeft bezoekers met BACK HOME de kans om even stil te staan, naar binnen te kijken en zich te verbinden met de essentie van hetgeen we doorgaans als vanzelfsprekend beschouwen. Het is een teken van ons aangepaste leven maar ook van de veerkracht en aanpassingsvermogen die we bezitten. Zo wordt een scenario dat aanvankelijk beperkingen oplegde, omgezet in een bron van inspiratie en bezinning. Het museum nodigt ieder hartelijk uit om langs te komen en deel te nemen aan deze bijzondere ervaring.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...