Een zeldzame Botticelli werd zo net verkocht voor 45,4 miljoen via een veiling via Sotheby's

Het schilderij, dat in 1963 voor het laatst werd verkocht voor €26.000, maakte deel uit van een verkoop van werken van oude meesters. Een lang over het hoofd gezien schilderij dat decennialang werd beschouwd als het werk van de studio-assistenten van Sandro Botticelli, werd donderdag bij Sotheby's in New York verkocht voor €45,4 miljoen, waarmee de cyclus van krantenkoppen voor trofee-kunstwerken op een veiling dit jaar op gang kwam.

Nu aangekondigd als een "rudimentair meesterwerk" door de Italiaanse renaissancemeester, was Botticelli's tempera-op-paneel "The Man of Sorrows", een plechtige halflange afbeelding van de herrezen Christus, het opvallende werk in een verkoop van 55 kavels van oude meester schilderijen en beeldhouwkunst donderdag. Zeker om te verkopen voor ten minste €40 miljoen, dankzij een minimum en vooraf afgesproken "onherroepelijk bod" van een derde partij die garant staat, trok het schilderij nog twee bieders aan.

Het winnende bod, dat niet van de garant was, werd genomen door een Sotheby's oude meesters specialist, Elisabeth Lobkowicz, in New York. De wedstrijd duurde zes minuten en de bieders boden een voorlopig bedrag van €100.000 aan. "The Man of Sorrows" was voor het laatst geveild, gecatalogiseerd als een Botticelli, in 1963, toen het voor een relatief bescheiden €26.000 werd verkocht. Ronald Lightbown, de toonaangevende Botticelli-geleerde van die tijd, noemde het schilderij later in zijn complete catalogus van de werken van de kunstenaar uit 1978 onder 'workshop- en schoolfoto's'. Het werd gegroepeerd onder "late workshopproducten uit de kring van Botticelli" in de monografie van Frank Zöllner uit 2005 over de kunstenaar.

The Man of Sorrows

"The Man of Sorrows" is een schilderij van Sandro Botticelli, een Italiaanse renaissanceschilder die bekend staat om zijn iconische werken zoals "De Geboorte van Venus" en "La Primavera". Het schilderij toont een halflange afbeelding van de herrezen Christus als de "Man van Smarten", een thema dat populair was in de middeleeuwse en renaissancekunst. Christus wordt afgebeeld met de stigmata, de wonden die hij tijdens zijn kruisiging heeft opgelopen.

Het schilderij was lang over het hoofd gezien en werd decennialang beschouwd als het werk van de studio-assistenten van Botticelli. Het werd voor het laatst geveild in 1963 voor een relatief bescheiden bedrag van €26.000. Het schilderij werd later opnieuw toegeschreven aan Botticelli zelf en werd beschouwd als een "rudimentair meesterwerk" van de kunstenaar.

Op een veiling bij Sotheby's in New York in 2021 werd "The Man of Sorrows" verkocht voor €45,4 miljoen, waarmee het een van de duurste werken van Botticelli ooit is verkocht. Het schilderij trok meerdere bieders aan en werd uiteindelijk gekocht door een Sotheby's oude meesters specialist. De verkoop van dit schilderij laat zien hoe belangrijk provenance en attributie kunnen zijn bij het bepalen van de waarde van een kunstwerk.

Naast zijn beroemde werken zoals "De Geboorte van Venus" en "La Primavera", heeft Botticelli ook vele andere religieuze en mythologische thema's behandeld. Zijn werk wordt vaak gekenmerkt door het gebruik van delicate lijnen, zachte kleuren en het vermogen om emoties en sentimenten op subtiele wijze over te brengen.

Hoewel Botticelli een zeer invloedrijke kunstenaar was tijdens de renaissance, raakte zijn werk na zijn dood in de vergetelheid en werd pas in de 19e eeuw opnieuw ontdekt door kunsthistorici. Zijn werk werd opnieuw gewaardeerd vanwege de technische vaardigheid en de verfijning van de compositie, en hij werd beschouwd als een belangrijke invloed op de kunstenaars van de prerafaëlieten.

Botticelli's werk heeft sindsdien vele verzamelaars en kunstliefhebbers geïnspireerd en zijn schilderijen worden beschouwd als iconische werken van de renaissancekunst. Zijn schilderijen worden tentoongesteld in enkele van 's werelds meest gerenommeerde musea, waaronder het Uffizi-museum in Florence, Italië, dat een van de grootste collecties van Botticelli's werk heeft.

Het is belangrijk op te merken dat de waarde van kunstwerken afhankelijk is van verschillende factoren en kan variëren afhankelijk van de provenance, de conditie, de zeldzaamheid en de vraag naar het werk. Veilingprijzen zijn slechts één manier om de waarde van een kunstwerk te bepalen, en er zijn veel andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde en het belang van een kunstwerk in de kunstgeschiedenis.

The Man of Sorrows techniek

"The Man of Sorrows" is geschilderd in tempera op een houten paneel. Tempera is een schildertechniek waarbij pigmenten worden gemengd met water en eidooiers om een kleurrijk en glanzend effect te creëren. Het is een traditionele schildertechniek die veel werd gebruikt in de middeleeuwse en renaissancekunst.

Het gebruik van tempera op houten panelen was een veelvoorkomende techniek in de renaissancekunst en werd gebruikt voor veel van de meest iconische werken uit die tijd. Het houten paneel biedt een solide en stabiele ondergrond voor de verf, en tempera biedt een grote precisie en controle over de kleuren en de textuur van de verf.

Het schilderen van een religieus thema zoals "The Man of Sorrows" was ook gebruikelijk in de renaissancekunst, waarbij religieuze kunst een belangrijk onderdeel was van de artistieke productie van die tijd. Het werk van Botticelli wordt vaak gekenmerkt door het gebruik van religieuze thema's en hij was een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd op het gebied van religieuze kunst.

Het gebruik van tempera op houten panelen is een techniek die nog steeds wordt gebruikt door sommige hedendaagse kunstenaars en is een voorbeeld van hoe traditionele technieken nog steeds relevant kunnen zijn in de moderne kunstwereld.

"The Man of Sorrows" is een tempera-schilderij op een houten paneel en heeft afmetingen van 69,2 x 49,5 cm. Het is geschilderd op een paneel dat uit één stuk hout is vervaardigd, dat op zichzelf al een indrukwekkend staaltje vakmanschap is.

De tempera-techniek omvat het mengen van pigmenten met water, eidooiers en andere bindmiddelen om een kleurrijk en glanzend effect te creëren. Het gebruik van tempera verleent het werk een grote precisie en controle over de kleuren en textuur van de verf.

Het gebruik van hout als ondergrond biedt een stevige en stabiele basis voor het schilderij en biedt ook een duurzame en permanente ondergrond voor het pigment. Houten panelen waren een veelgebruikte ondergrond voor schilderijen tijdens de renaissance en worden vandaag de dag nog steeds gebruikt door sommige kunstenaars.

De technische informatie en materialen die bij een kunstwerk worden gebruikt, zijn belangrijke aspecten van de waardering en de beoordeling ervan, omdat ze bijdragen aan de kwaliteit, de duurzaamheid en de artistieke waarde van het werk. Het is interessant om te zien hoe traditionele technieken zoals tempera en houten panelen nog steeds relevant kunnen zijn in de moderne kunstwereld, en hoe ze hebben bijgedragen aan de artistieke productie van een van de grootste kunstenaars van de renaissance, Sandro Botticelli.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...