Koninklijke juwelen uit de Romanov-dynastie brengen op veiling een fortuin op

Koninklijke juwelen hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht op veilingen, en recente verkopen van Marie Antoinette's diamanten armbanden tot koningin Victoria's hangers bevestigen deze trend. Deze week stonden de juwelen van de Romanovs, de voormalige Russische koninklijke familie, in de schijnwerpers. Tijdens de Russische Revolutie van 1917 werden deze juwelen het land uit gesmokkeld, en op 10 november werden ze bij Sotheby's in Genève geveild voor €883.641.

De tweejaarlijkse veiling van sieraden bood een saffier- en diamanten broche en bijpassende oorbellen aan, die ooit eigendom waren van groothertogin Maria Pavlovna, tante van de laatste Russische tsaar Nicolaas II. Het lot werd verkocht voor bijna het dubbele van de hoge schatting van €440.000. De nieuwe eigenaar van de Romanov-juwelen, die anoniem wil blijven, deed telefonisch biedingen.

Groothertogin Pavlovna wist in 1919 uit Rusland te ontsnappen en stierf het jaar daarop in Frankrijk. Voordat ze het land ontvluchtte, vertrouwde ze haar juwelen toe aan de Britse diplomaat Albert Henry Stopford. Volgens Reuters werd Stopford in het geheim naar het 360-kamers tellende Vladimir-paleis van de groothertogin gestuurd om de juwelen op te halen voordat het paleis door revolutionairen geplunderd zou worden. Dankzij de hulp van de oudste zoon van de groothertogin, Boris, wist Stopford de juwelen te bemachtigen en ze in oude kranten te verpakken voor bescherming. In 1917 smokkelde hij in totaal 244 juwelen van de groothertogin naar Londen, waar ze in een bank werden bewaard.

Enkele opvallende stukken die zijn geveild:

  • Saffier- en diamanten broche: Dit prachtige stuk, dat ooit eigendom was van groothertogin Maria Pavlovna, bestaat uit een grote saffier omringd door schitterende diamanten. Het werd verkocht voor bijna het dubbele van de hoge schatting van €440.000.

  • Bijpassende saffier- en diamanten oorbellen: Deze oorbellen, eveneens afkomstig van groothertogin Maria Pavlovna, bevatten elk een opvallende saffier omgeven door een halo van diamanten. De exacte verkoopprijs van deze oorbellen is onbekend, maar ze waren onderdeel van hetzelfde lot als de broche en droegen bij aan de totale verkoopprijs van €883.641.

  • Saffier- en diamanten halsketting: Hoewel de exacte details van deze halsketting niet bekend zijn, is het aannemelijk dat het een indrukwekkend stuk was gezien de kwaliteit en het vakmanschap van de andere juwelen van de Romanovs die tijdens deze veiling zijn verkocht.

De geveilde items werden doorgegeven aan Pavlovna's dochter, prinses Elena van Griekenland en Denemarken. De opmerkelijke stukken bleven enige tijd in de familie, totdat ze in november 2009 voor het eerst op een veiling verschenen. Volgens de veilingmeester is de "Europese prinselijke familie" die de eerste aankoop deed van het perceel, ook de meest recente verkoper van de juwelen.

De juwelen van de Romanovs zijn slechts een klein deel van de fascinerende geschiedenis van koninklijke sieraden. Dergelijke sieraden zijn niet alleen waardevol vanwege hun zeldzaamheid en vakmanschap, maar ook vanwege de verhalen en geschiedenis die ze met zich meedragen. Er zijn talloze andere voorbeelden van koninklijke juwelen die in de loop der jaren op veilingen zijn verschenen en hoge prijzen hebben opgebracht.

Een ander opvallend voorbeeld is de verkoop van de roze diamant van prinses Eugenie van Frankrijk in 2018. Deze zeldzame diamant, die ooit eigendom was van de Franse keizer Napoleon III en zijn vrouw Eugenie, werd bij Christie's in Genève geveild voor een ongelooflijke 14,5 miljoen euro.

Naast de juwelen van Marie Antoinette en koningin Victoria, zijn er talloze andere voorbeelden van koninklijke juwelen die op veilingen zijn verkocht, zoals de Cartier Halo-tiara van koningin Elizabeth II, die Kate Middleton droeg op haar huwelijksdag met prins William, en de prachtige smaragdgroene halsketting die toebehoorde aan koningin Marie José van België.

Ook in de hedendaagse wereld zijn er tal van juwelencollecties die in handen zijn van koninklijke families en worden doorgegeven van generatie op generatie. Zoals de collectie van de Britse koninklijke familie, die enkele van 's werelds meest iconische en waardevolle juwelen bevat, zoals de Cullinan-diamant en de Cambridge Smaragdparure.

De voortdurende fascinatie voor en interesse in koninklijke juwelen toont de blijvende aantrekkingskracht van deze prachtige stukken. Ze blijven een intrigerend onderdeel van de geschiedenis en zijn een levendige herinnering aan het verleden en de verhalen van de mensen die ze ooit droegen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...