De Grand Egyptian Museum wordt dit jaar geopend

Ongeveer 20 jaar geleden organiseerde de Egyptische overheid een internationale wedstrijd voor het ontwerp van een nieuw museum in de buurt van de piramides van Gizeh. Nu, na tientallen jaren van planning, maakt een van de langverwachte en langverwachte instellingen ter wereld zich klaar voor de doop. Het Great Egyptian Museum (GEM) heeft aangekondigd dat het eindelijk zijn deuren zal openen in 2023, en bij de opening zal het complex de grootste, meest complexe verzameling oude schatten en artefacten ter wereld huisvesten.

Het opvallende nieuwe instituut, ontworpen door Heneghan Peng Architects uit Dublin, bevindt zich buiten Caïro, en misschien wel het enige dat nog indrukwekkender is dan het aanbod, is de omvang. Het gebouw heeft een oppervlakte van meer dan 5,2 miljoen vierkante meter. Zodra het museum operationeel is, zal het naar verwachting ongeveer 15.000 bezoekers per dag verwelkomen, maar liefst vijf miljoen gasten per jaar.

Dit wordt het museum van de 21e eeuw. Er is met alle moderne technologie rekening gehouden om er een onvergetelijke ervaring van te maken voor de bezoeker, maar tegelijkertijd de best mogelijke omgeving te bieden voor de artefacten, vertelde directeur-generaal Tarek Tawfik in 2019. Tot de kostbaarste relikwieën van het nieuwe museum behoren die van de beroemde koning Toetanchamon.

In feite zal de volledige verzameling schatten die uit de tombe van Tut zijn teruggevonden — ongeveer 5.000 voorwerpen — voor het eerst sinds de ontdekking in 1922 te zien zijn. Bij de hoofdingang vinden bezoekers een gigantisch 3.200 jaar oud standbeeld van Ramses II. Daarnaast omvat GEM ook een tentoonstellingsruimte, bibliotheek, onderwijscentrum, kindermuseum en meer dan 100.000 antiquiteiten die dateren uit de prehistorie tot de Griekse en Romeinse tijd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de weg naar de opening van het museum niet soepel of goedkoop is verlopen. In de aanloop naar dit jaar werd het project uitgesteld door een combinatie van financiële problemen, politieke protesten en tegenslagen op milieugebied.

In totaal kostte de bouw van GEM naar verluidt $1 miljard, bijna twee keer de oorspronkelijke schatting van 500 miljoen dollar. Tawfik gelooft dat de resultaten de moeite waard zullen zijn, vooral voor de burgers van het land. Egyptenaren hebben altijd echt aan dit project vastgehouden, omdat ze diep van binnen wisten dat dit voor hen heel belangrijk is om een moderne, veilige omgeving te bieden voor dit onschatbare erfgoed. Enjoy de fotos.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...