De Grand Egyptian Museum wordt dit jaar geopend

Na bijna twee decennia van intensieve voorbereiding en constructie, staat Egypte aan de vooravond van een historische gebeurtenis met de opening van het Grand Egyptian Museum (GEM), ook bekend als het Groot Egyptisch Museum. Dit architectonische meesterwerk, ontworpen door het Ierse architectenbureau Heneghan Peng Architects, belooft niet alleen een ongeëvenaard modern museum te worden maar ook een nieuw symbool van Egypte'sdiepgewortelde beschaving.

Het imposante museumcomplex, strategisch gelegen in de nabijheid van de legendarische piramides van Gizeh, is klaar om de harten van geschiedenis- en cultuurliefhebbers wereldwijd te veroveren. Met meer dan 5,2 miljoen vierkante meter aan expositieruimte zal het GEM de grootste verzameling van Egyptische oudheden ter wereld huisvesten, een plaats waar heden en verleden naadloos samenvloeien.

Het museum is niet alleen ontworpen om te pronken met de grandeur van het oude Egypte; het belichaamt ook een moderne toewijding aan cultuurbehoud en presentatie. Het instituut zal de nieuwste technologieën gebruiken om bezoekers een interactieve en educatieve ervaring te bieden die hen meeneemt op een tijdreis naar het hart van de faraonische beschaving. Directeur-generaal Tarek Tawfik heeft aangegeven dat er grote zorg besteed is aan het creëren van een omgeving die zowel memorabel als beschermend is voor de duizenden artefacten die het museum zal tentoonstellen.

Een van de hoogtepunten van het museum is de volledige collectie van Toetanchamon. De jonge farao'sschatten, die voor het eerst sinds hun ontdekking in 1922 volledig samen te zien zullen zijn, omvatten ongeveer 5.000 objecten die voorheen verspreid waren over verschillende locaties en musea in Egypte. Bezoekers van het GEM zullen ook worden verwelkomd door een gigantisch standbeeld van Ramses II, dat al een iconisch beeld is geworden, zelfs voordat het museum officieel is geopend.

Buiten de schitterende exposities zal het museumcomplex een reeks andere faciliteiten omvatten zoals een bibliotheek, onderwijscentrum, kindermuseum en conferentiezalen. Alles bij elkaar biedt het een holistische ervaring die educatie, onderzoek en bewondering voor het Egyptische erfgoed stimuleert.

Het pad naar realisatie is echter allesbehalve gemakkelijk geweest. Financiële uitdagingen, politieke onrust en milieuproblemen hebben de vooruitgang van het project afgeremd en de kosten opgedreven tot een indrukwekkende 1 miljard dollar - een bedrag dat de aanvankelijke ramingen ruimschoots overtreft. Desondanks blijft het vertrouwen bestaan dat de investering zich zal terugbetalen in de vorm van een verhoogd toerisme en een hernieuwde interesse in de rijke geschiedenis van Egypte.

Tawfik heeft de weerbaarheid en toewijding van de Egyptenaren benadrukt, die massaal achter dit nationale project zijn blijven staan, ondanks de vele hindernissen. De verwachting is dat het GEM een bron van nationale trots zal worden en een essentiële bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van de mensheid.

De opening van het Grand Egyptian Museum wordt zonder twijfel een van de meest monumentale culturele gebeurtenissen van het jaar 2023. Terwijl de laatste voorbereidingen getroffen worden, bereidt de wereld zich voor op wat wellicht de grootste introductie van Egyptische erfgoed in moderne tijden zal zijn. Met elk ticket dat wordt verkocht en elke voet die over de drempel stapt, zal het GEM dienen als een brug tussen antieke schatten en de fascinatie van de hedendaagse ontdekkingsreiziger. Het aftellen is begonnen; de droom van het nieuwe museum, genesteld in de schaduw van eeuwenoude piramides, staat op het punt werkelijkheid te worden.

* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...