​​​​​​​Floris van Wanroij oneindige passie voor Oude Meester schilderijen

De geboorte van de Nederlandse schilderschool vroeg in de zeventiende eeuw is een van de meest bijzondere fenomenen in de geschiedenis van de beeldende kunst. Nederland was nog maar net een politieke entiteit geworden en leed nog lang onder de gevolgen van een lange en uitputtende oorlog tegen Spanje. Maar toch zorgde het succes van de kleine republiek in het verwerven van onafhankelijkheid van een machtige tegenstander voor een zeer groot gevoel van eigenwaarde. De Nederlanders waren trots op hun prestaties, trots op hun land, en vastbesloten om een regeringsvorm te hanteren die een duurzame basis voor de toekomst zou bieden. Op vele manieren gaven ze uiting aan hun trots op hun unieke sociale en culturele erfgoed, maar het beroemdst waren ze door hun rijke artistieke tradities.

De collectie Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderijen in de National Gallery of Art in Washington D.C. omvat werken van bekende meesters uit die tijd, waaronder Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, en Aelbert Cuyp. De collectie, die nu meer dan 150 schilderijen telt, omvat voorbeelden van portretten, genretaferelen, landschappen, marines, stillevens en bijbelse en mythologische taferelen, die deze schilderschool tot een van de meest geliefde en bewonderde in de geschiedenis van de Europese kunst hebben gemaakt.

Maar u hoeft niet naar Washington D.C. te gaan om oud-Nederlandse en Vlaamse werken van dichtbij te bewonderen. U kunt gerust in de Lage Landen blijven.

Floris van Wanroij Fine Art, al sinds jong een oneindige passie voor Oude Meesterschilderijen

Floris van Wanroij Fine Art, een kunsthandel gespecialiseerd in Nederlandse en Vlaamse Oude Meesterschilderijen, vroeg Europese Beeldhouwkunst en Kunstwerken uit de Haute Époque periode, is opgericht in 2008. Oprichter Floris van Wanroij begon al op vroege leeftijd met het verzamelen van kunst en antiek. De jonge kunstliefhebber werd daarbij zeer gesteund door zijn familie. Van Wanroij behaalde zijn M.Phil in de Geschiedenis van Kunst en Cultuur cum laude (met onderscheiding) aan de Universiteit van Maastricht en Cornell University (New York). Uit een interview met het ezine Codart vernamen we waar Floris van Wanroij’s passie voor kunst veranderde in het handelen ervan.

“Mijn liefde voor kunst en cultureel erfgoed dateert uit mijn vroege jeugd. Er is een familieverhaal dat ik mijn eerste 'kunstwerk' al voor mijn vierde verjaardag kocht. Als jongetje ging ik vaak met mijn ouders mee naar het Museum Van Gerwen-Lemmens in Valkenswaard, een museum voor religieuze kunst dat helaas niet meer bestaat. Daar is mijn liefde voor middeleeuwse beeldhouwkunst geboren.”

Eerste leermeester

Floris van Wanroij’s eerste leermeester was de eigenaar van het museum, Wim van Gerwen, die de collectie had opgebouwd. “Hij bracht zijn kennis met veel passie op mij over en inspireerde mij om mijn eerste stukken te kopen. Voor sommige mensen is het een enorme stap om hun eerste kunstwerk aan te schaffen, maar voor mij was dat nooit een probleem.” Aangemoedigd door Van Gerwen en zijn ouders begon Floris  al op zeer jonge leeftijd met verzamelen. “Het eerste schilderij dat ik kocht was een werk uit 1862 van de Utrechtse kunstenaar Hendricus J.P. Hanau. Ik was twaalf jaar oud en ik zou het nu nooit meer kopen, maar het hangt nog steeds in mijn slaapkamer. Mijn smaak heeft zich in de loop der jaren natuurlijk ontwikkeld: Ik heb op verschillende momenten dingen gekocht en daarna weer verkocht.”

Op de vraag of van Wanroij een voorkeur voor verkoop aan een museum of aan een particulier heeft, is het antwoord negatief. “Ik vind het wel jammer als een museum het meteen naar het depot stuurt. Maar het belangrijkste is dat je iets kunt toevoegen aan een collectie en dat het werk bij een particulier terechtkomt.

CODART

Tijdens het CODART-congres in Brugge, waar van Wanroij aanwezig was, was een van de onderwerpen het trans-historisch museum, dat oude meesters combineert met moderne kunst.
“Ik hou erg van het combineren van verschillende disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunsten. Wilhelm von Bode deed dat in zijn tijd, en je ziet het nu bijvoorbeeld in het Rijksmuseum en in het Rockoxhuis in Antwerpen. Het Rockoxhuis heeft een fantastisch verzamelaarskabinet gemaakt, compleet met kleine beeldhouwwerken, maar ook schelpen en andere natuurhistorische specimens. Maar oude meesters combineren met moderne kunst, dat is een heel ander verhaal. Het komt steeds vaker voor in de kunsthandel of op kunstbeurzen zoals Masterpiece in Londen.”

Aandacht voor restauratie, conservering en onderzoek

Voor zijn masterscriptie over religieuze kunst ontving hij de Studentenprijs 2007 voor excellent wetenschappelijk onderzoek van de Stichting Wetenschapsbeoefening UM. Hij is gespecialiseerd in Oude Meesterschilderijen, vroege beeldhouwwerken en kunstwerken uit de Haute Epoque periode. Kwaliteit, zeldzaamheid en schoonheid zijn voor Floris essentiële criteria en hij besteedt veel aandacht aan restauratie, conservering en onderzoek.

Kwaliteit, zeldzaamheid en schoonheid

Na gewerkt te hebben als specialist op de schilderijenafdeling van een veilinghuis in Amsterdam, besloot Floris van Wanroij zijn eigen kunsthandel op te richten. Hij wordt actief ondersteund door zijn familie en een uitgebreid netwerk van specialisten, kenners en professionele restauratoren. Kwaliteit, zeldzaamheid en schoonheid staat bij Van Wanroij hoog in het vaandel en wij hebben een buitengewone aandacht voor restauratie, conservering en kunsthistorisch onderzoek. Floris van Wanroij Fine Art is ook lid van toonaangevende organisaties, waaronder de KVHOK (Koninklijke Vereniging van Kunsthandelaren in Nederland), die is aangesloten bij de CINOA (Confédération Internationale des Négociantsen Oeuvres d'Art), de HNA (Historici Nederlandse Kunst) en de VNK (Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici).

Van Wanroij presenteert zijn collectie op diverse (inter)nationale kunstbeurzen in binnen- en buitenland, waaronder BRAFA in Brussel, PAN in Amsterdam, de Olympia Fine Art & Antiques Fair in Londen en TEFAF Showcase in Maastricht. 

Hij is lid van toonaangevende organisaties zoals het KVHOK (Koninklijk Verbond van Kunsthandelaren in Nederland), dat is aangesloten bij de CINOA (Confédération Internationale des Négociants en Oeuvres d'Art), de HNA (Historians of Netherlandish Art) en de VNK (Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici). Floris van Wanroij neemt ook deel aan een aantal nationale en internationale beurzen, waaronder Olympia in Londen, PAN in Amsterdam en TEFAF in Maastricht.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...