Prinses Delphine Saksen-Coburg - een leven van moed en kunst

Prinses Delphine Saksen-Coburg, eerder bekend als Delphine Boël, is niet alleen een opmerkelijke figuur in de koninklijke geschiedenis van België, maar ook een unieke en invloedrijke kunstenaar wiens werk een reflectie is van haar persoonlijke reis en ervaringen.

Delphine'skunst is een onverbloemd relaas van haar leven, een verhaal dat ze aan het publiek toevertrouwt als een middel om te leren omgaan met de uitdagingen van het leven. Het werk dat ze tussen 2013 en 2019 heeft gecreëerd - een periode van belangrijke en uitdagende veranderingen in haar leven - is bijzonder intiem, bijna als een dagboek vol tekst en poëzie, verbeeld op schilderachtige of abstracte wijze. Deze werken zijn vensters naar haar diepste gedachten en gevoelens over de wereld om haar heen.

Maar Delphine'skunst is meer dan alleen een persoonlijke uitlaatklep; het is ook een uitdrukking van hoop en positiviteit. Tussen haar dagboekachtige werken hangen recentere schilderijen die opbeurende thema'sverkondigen. Ze zijn als positieve stapstenen over de woelige wateren van het verleden. In haar installatie 'Delphine Oracle' wordt deze boodschap versterkt met een hologram van haar hoofd dat positieve woorden herhaalt, als een meditatie.

Delphine'sopenhartige benadering van haar kunst heeft niet alleen geleid tot een krachtige en boeiende verzameling werken, maar ook tot een inspirerende boodschap van empathie en bewustzijn. Ze heeft de media die haar verhaal hebben misbruikt, de rug toegekeerd en heeft ervoor gekozen om volledige openheid, transparantie en confrontatie te omarmen. Ze gebruikt haar kunst om haar stem te laten horen, om te laten zien dat ze een aanwezigheid is die niet genegeerd kan worden.

Als kunstenaar is Delphine erkend voor haar multimediale werken die overstromen van kleur, textuur en humor en universele thema'saanspreken. Ze is erin geslaagd een stem te verdienen in de Europese kunstwereld als een non-conformistische statement kunstenaar en colorist. Haar expliciete gebruik van woorden en taal maakt haar boodschappen zeer duidelijk, terwijl haar gebruik van kleur en compositie ruimte laat voor whimsy en ironie.

Prinses Delphine Saksen-Coburg is een buitengewone vrouw die, ondanks de uitdagingen die ze in haar leven heeft moeten aangaan, heeft laten zien dat het mogelijk is om positiviteit en hoop uit de moeilijkste tijden te halen. En door haar verhaal en emoties in haar kunst te verwerken, biedt ze anderen een manier om met hun eigen uitdagingen om te gaan en de lichtere kant van het leven te zien.

Delphine en kunst

Delphine'sartistieke uitdrukkingsvormen zijn divers. Ze omvatten schilderijen, tekeningen, collages, beeldhouwwerken, en zelfs installatiekunst. Ze maakt gebruik van levendige kleuren en krachtige, soms confronterende beeldtaal. Woorden en tekst spelen een prominente rol in haar kunst, waardoor haar boodschap direct en onverbloemd overkomt.

Delphine'skunst is een viering van haar unieke veerkracht en inzicht. Haar werken dienen vaak als reactie op de media-aandacht die ze heeft gekregen, en bieden een authentieke, ongefilterde kijk op haar leven en ervaringen. Ze zijn niet alleen een uitdrukking van haar persoonlijke reis, maar ook een krachtig commentaar op bredere thema'szoals identiteit, macht en rechtvaardigheid.

Hoewel ze nu erkend is als Prinses Delphine Saksen-Coburg, blijft ze actief als kunstenaar. Delphine'skunst blijft evolueren en groeien, net als haar zelfbewustzijn en begrip van haar plaats in de wereld. Ondanks de uitdagingen en beproevingen die ze heeft meegemaakt, blijft Delphine vasthouden aan haar positieve houding en geloof in de kracht van liefde en hoop - thema'sdie steeds weer opduiken in haar kunstwerken.

Delphine onderscheidt zich als een kunstenaar van uitzonderlijke aard, gekenmerkt door haar uitgesproken stijl en kleurrijke esthetiek. Haar creatieve oeuvre strekt zich uit over verschillende media, waaronder schilderkunst, video, sculptuur en neon, en elke creatie bruist van levendigheid, vreugde en originaliteit. Haar kunst heeft de unieke kracht om op liefdevolle wijze hoop te bieden aan de achtergestelden, terwijl ze de zelfingenomen en machtigen scherp herinnert aan de realiteit.

In haar meest recente kunstcatalogus, 'Attitude' geeft ze toeschouwers inzicht in haar persoonlijke benadering van levensuitdagingen. Volgens Delphine is de enige zekerheid in haar leven de controle over haar eigen houding. Geïnspireerd door dit inzicht, besloot ze kunstwerken te onthullen die ze eerder verborgen hield en waarvan ze dacht dat ze nooit het licht van de dag zouden zien. Deze creaties dateren van tussen 2013 en 2019, een periode in haar leven die getekend werd door belangrijke uitdagingen en groei. Elk werk bestaat uit intieme notities en poëtische overpeinzingen, uitgebeeld op een pittoreske of abstracte manier, die haar diepste gedachten en reflecties over de wereld om haar heen vastleggen.

Tussen deze intieme kunstwerken hangen nieuwere schilderijen die licht werpen op positieve thema'sen fungeren als bemoedigende mijlpalen over de tumultueuze wateren van haar verleden. Door een wisselend patroon van deze werken te presenteren, moedigt ze toeschouwers aan om het belang van positiviteit tijdens moeilijke tijden te erkennen. Deze schilderijen illustreren de kracht van het voeden van de geest met positieve boodschappen, een methode om een betere toekomst na te streven.

Een andere opmerkelijke creatie van Delphine is een installatie genaamd Delphine Oracle. Dit omvat een hologram waarin een virtuele representatie van haar hoofd de toeschouwer aanspreekt en hen 'hersenspoelt' door positieve affirmaties te herhalen zoals 'hoop... liefde... wees sterk... geef nooit op', bij wijze van meditatie. Deze installatie dient als tegengif voor de constante stroom van negatieve input die we ontvangen via tabloidmedia en sociale media. De muren rondom het sprekende hologram zijn versierd met fakkels die doen denken aan de middeleeuwen, die licht verspreiden door ijzeren plaatjes gegraveerd met de positieve boodschap 'liefde' in haar handschrift. Door deze installatie geeft Delphine uitdrukking aan de filosofie dat oude en nieuwe elementen kunnen worden gecombineerd, mits liefde en positiviteit de kern blijven.

De kunst van Delphine Boël werpt een helder licht op de wereld. Haar vermogen om haar gevoelens, ondanks haar angsten en de aarzeling van anderen, op papier, canvas en stof te verbeelden, resulteert in verlichtende kunst die een pleidooi houdt voor radicale eerlijkheid en de kracht van het afwijzen van geïnternaliseerde stigma s. Haar vastberadenheid, intensiteit en kracht, allemaal weerspiegeld in haar tentoonstelling Attitude, illustreren hoe Delphine met succes zelfrealisatie heeft bereikt uit een situatie die bedoeld was om haar identiteit, geschiedenis en stem te negeren en te ontkennen. Delphine'skunst is specifiek maar toch universeel, mythisch maar tegelijkertijd diep persoonlijk. Haar autobiografische werk, dat zich focust op tekst, refereert aan de complexiteiten van haar persoonlijke verhaal, dat vele van haar toeschouwers al kennen, terwijl het resoneert met universele kwetsbaarheden, worstelingen en potentieel. Delphine'svisuele taal is rauw en eerlijk, en vraagt geen vertaling of context buiten pure emotionele resonantie.

Delphine'sexistentiële zoektocht kwam in de publieke belangstelling in 1999, toen geruchten circuleerden in de Belgische pers dat ze de buitenechtelijke dochter was van barones Sybille de Selys Longchamps en koning Albert II. Als reactie hierop ontkende de Koning der Belgen Delphine'sidentiteit en zijn achttienjarige relatie met haar moeder. In januari 2020 bevestigde een DNA-test dat koning Albert II van België Delphine'svader is. Door haar decennialange strijd om haar identiteit te bevestigen, heeft Delphine ook een unieke identiteit als kunstenaar gesmeed. Hoewel de Europese pers in eerste instantie haar verhaal gebruikte om de monarchie te bekritiseren, heeft Delphine haar subjectiviteit herwonnen door middel van haar kunst.

In tegenstelling tot de meeste mensen, kon Delphine haar geschiedenis of nalatenschap niet als vanzelfsprekend beschouwen, omdat deze zo kritisch in twijfel werd getrokken. In deze harde situatie, die haar werd opgelegd, heeft ze haar plek in de wereld bevestigd door haar kunst. Tijdens dit proces heeft ze een lichaam van werk gecreëerd dat de zoektocht naar existentiële zekerheid symboliseert voor mensen die, zoals zij beschrijft, afwijzing of leugens hebben ervaren, zich als een vreemde voelen, of weten wat het betekent om anders te zijn. Over haar gehele oeuvre bundelt Delphine deze ouderlijke afwijzing en externe toe-eigening van haar persoonlijke strijd voor identiteit door haar artistieke expressie. Met haar emotioneel vrijgevige tekeningen, schilderijen en collages creëert Delphine getuigenissen van haar unieke veerkracht en inzicht, terwijl ze troost en inspiratie biedt aan anderen. Ze gebruikt levendige, pure kleuren en scherpe bewoordingen voor maximale impact. Zoals ze in goud- en zilverblad op donker papier schrijft voor haar kunstwerk 'Fright Fright Fright' uit 2017: 'mijn omgeving is rot / ik zal ervoor zorgen dat ik nooit vergeten zal worden'.

Prinses Delphine Saksen-Coburg is een fascinerende figuur wiens leven en kunst intrigerende vragen oproepen over identiteit, erkenning en de complexe relatie tussen het persoonlijke en het publieke. Haar kunstwerken blijven ons uitdagen, inspireren en ons aanzetten tot reflectie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...