Julien de Smedt is oprichter van JDS Architects en prijswinnende innovatieve architect

Julien De Smedt, geboren in 1975 in Brussel, België, is de oprichter en directeur van JDS Architects met vestigingen in Brussel, Kopenhagen, Belo Horizonte en Shanghai. Hij heeft samengewerkt met OMA/Rem Koolhaas in Rotterdam en mede-opgericht en gedirigeerd met Bjarke Ingels het architectenbureau PLOT in Kopenhagen voordat hij JDS oprichtte.

Voor de oprichting van JDS Architects werkte De Smedt bij OMA/Rem Koolhaas in Rotterdam en richtte hij samen met Bjarke Ingels het architectenbureau PLOT op in Kopenhagen. Hij ontving verschillende prijzen, waaronder de Henning Larsen Prijs in 2003, een Eckersberg-medaille in 2005 en de Maaskant Prijs voor Architectuur in 2009. In 2011 kreeg hij de WAN-World Architecture News '21 for 21' Award voor toonaangevende architecten van de 21e eeuw. De Smedt heeft wereldwijd lezingen gegeven en is gasthoogleraar geweest aan Rice en Lexington University.

JDS Architects heeft verschillende projecten op zijn naam staan, waaronder het VM Housing Complex, de Mountain Dwellings, het Maritime Youth House en de Holmenkollen Ski Jump. De Smedt heeft vele prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Henning Larsen Prize in 2003, de Eckersberg Medal in 2005, de Maaskant Prize of Architecture in 2009 en de WAN-World Architecture News '21 for 21' Award in 2011.

De Smedt heeft lezingen gegeven en tentoongesteld in tal van locaties over de hele wereld. Hij heeft ook bijgedragen aan de academische wereld door het geven van gastprofessoraten aan Rice en Lexington University. Zijn bureau heeft twee monografieën uitgebracht: PIXL to XL en Agenda, die wereldwijd worden verspreid.

Naast architectuur houdt De Smedt zich bezig met het ontwerpen van meubels en heeft hij voor verschillende merken ontworpen, waaronder de Stacked-vol kastensystemen voor Muuto. Zijn nieuwe boek, 'Built/Unbuilt', toont zowel gerealiseerde als niet-gerealiseerde projecten van zijn bureau, waaronder een nooit gebouwde woontoren van 1.111 meter hoog in de Chinese stad Shenzhen.

In 2022 won JDS Architects de opdracht voor de renovatie en herinrichting van het Paul-Henri Spaak-gebouw van het Espace Léopold-complex van het Europees Parlement in Brussel. De Smedt leidt een team dat bestaat uit samenwerkingen met Coldefy, Carlo Ratti Associati, NL Architects en Ensamble Studio.

De Smedt heeft een brede en veelzijdige benadering van architectuur en ontwerp. Hij is gefascineerd door het verkennen van nieuwe modellen en het vinden van oplossingen voor complexe problemen. Hij staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Een van zijn bekendste ontwerpen is de VM Houses in Ørestad, Kopenhagen, die hij samen met Bjarke Ingels heeft ontworpen voor PLOT. Dit gebouw heeft internationale erkenning gekregen voor zijn innovatieve ontwerp en is bekroond met verschillende prijzen.

De Smedt heeft ook een sterke interesse in duurzaamheid en heeft zich ingezet voor het ontwerpen van gebouwen die milieuvriendelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is het 'Green Solution House' op het Deense eiland Bornholm, dat hij heeft ontworpen met zijn bureau JDS Architects. Dit gebouw is ontworpen om CO2-neutraal te zijn en is gebouwd met duurzame materialen en energiezuinige technologieën.

Naast zijn werk als architect en ontwerper is De Smedt ook betrokken bij de academische wereld. Hij geeft regelmatig lezingen en workshops aan universiteiten en designscholen over de hele wereld. Hij is ook actief betrokken bij onderzoeksprojecten en heeft verschillende publicaties geschreven over architectuur en design.

Met zijn innovatieve ontwerpen en brede benadering van architectuur en ontwerp heeft De Smedt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de moderne architectuur en design.

Geselecteerde projecten

  • Birkegade/ 900 M2, Penthouse Apartment and Roof Terrace, Copenhagen, Denmark - Dit project betrof de renovatie van een penthouse appartement en dakterras in Kopenhagen. Het ontwerp was gericht op het maximaliseren van de natuurlijke lichtinval en het creëren van een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimtes. (Commissie, voltooiing 2010)

  • Kalvebod Brygge/ 8 000 M2, Waterfront Development, Copenhagen, Denmark - Dit project betrof de ontwikkeling van een waterkant in Kopenhagen met kantoren, winkels en openbare ruimtes. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor de gebruikers. (1e prijs - voltooiing 2010)

  • Tour & Taxis/ 50 000 M2, Mixed-Use Towers, Office, Hotel and Retail, Brussels, Belgium - Dit project betrof de ontwikkeling van kantoorgebouwen, hotels en winkels op het terrein van een voormalig douane- en belastinggebouw in Brussel. Het ontwerp was gericht op het behoud van de historische waarde van de locatie.

  • Ordos 100 - Big Brother’s House/ 1 000 M2, Residential House, Inner Mongolia - Dit project betrof de bouw van een privéwoning in het kader van het Ordos 100 project, een initiatief om honderd huizen te bouwen in de Gobi woestijn van China. Het ontwerp was gericht op de integratie van traditionele Mongoolse architectuur en moderne materialen. (Commissie, voltooiing 2011)

  • New Holmenkollen Beacon/ 32 000 M2, Ski-Jump & Stadium, Oslo, Norway - Dit project betrof de bouw van een nieuwe skischans en stadion in Oslo, Noorwegen. Het ontwerp was geïnspireerd op de Noorse traditie van houten architectuur en maakte gebruik van duurzame materialen. (1e prijs - voltooiing 2011)

  • Shenzhen/ 3 800 000 M2, Urban Development with 1,111 m tall tower, Shenzhen, China - Dit project betrof de ontwikkeling van een stedelijk gebied in Shenzhen, China met een toren van 1.111 meter hoog, genaamd de Ping An Finance Center. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

  • Rimini Waterfront/ 72 000 M2, Retail, Park and Hotel, Rimini, Italy - Dit project betrof de ontwikkeling van winkels, hotels en openbare ruimtes langs de kustlijn van Rimini, Italië. Het ontwerp was gericht op het behoud van de natuurlijke omgeving en duurzaamheid.

  • The Iceberg/ 21 600 M2, Mixed-Use Development, Aarhus, Denmark - Dit project betrof de ontwikkeling van een wooncomplex in de vorm van ijsbergen langs de kustlijn van Aarhus, Denemarken. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie en omvatte een combinatie van appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. (Voltooiing 2011)

  • Hua Xi City Centre/ 17 000 M2, Development with Retail, Gallery, Youth & Senior Centre, Auditoria, Guiyang, China - Dit project betrof de ontwikkeling van een stedelijk centrum in Guiyang, China, met onder andere winkels, galerijen, een jeugdcentrum en een seniorencentrum. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor de gebruikers.

  • Twirl House/ 511 M2, 10 Luxury Residences, Ao-Di, Taiwan - Dit project betrof de ontwikkeling van tien luxe woningen in Ao-Di, Taiwan. Het ontwerp omvatte een centrale binnenplaats en een spiraalvormige trap die alle kamers met elkaar verbond. Het ontwerp was gericht op het maximaliseren van de natuurlijke ventilatie en verlichting van de woningen.

  • Katharinenquartier/ 21 000 M2, Mixed-Use Residential and Office, Katharine Quarter in Hamburg, Germany - Dit project betrof de ontwikkeling van een woon- en kantoorgebouw in de wijk Katharine in Hamburg, Duitsland. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie en omvatte een combinatie van appartementen en kantoren.

  • Dublin Docklands Harbour Bath/ 5 000 M2, Public Bath in Grand Canal Basin, Dublin, Ireland - Dit project betrof de ontwikkeling van een openbaar bad in het Grand Canal Basin in Dublin, Ierland. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en het behoud van de historische waarde van de locatie.

  • 'Zig-Zag' Stavanger Towers/ 20 000 M2, Residential Towers, Stavanger, Norway - Dit project betrof de ontwikkeling van twee wooncomplexen in de vorm van zigzagpatronen in Stavanger, Noorwegen. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie en omvatte een combinatie van appartementen en commerciële ruimtes.

  • Two Seasons Hotel/ 8 500 M2, Hotel, Stavanger, Norway - Dit project betrof de ontwikkeling van een hotel in Stavanger, Noorwegen. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

  • Cheonga International City Tower/ 400 M Tall Tower, Cheonga, Korea - Dit project betrof de ontwikkeling van een 400 meter hoge toren in Cheonga, Korea. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

  • Barcelona Encants/ 34 000 M2, Public Market Space, Commercial and Parking, Catalonia, Barcelona, Spain - Dit project betrof de ontwikkeling van een openbare marktplaats, commerciële en parkeerruimte in Barcelona, Spanje. Het ontwerp was gericht op het behoud van de historische waarde van de locatie.

  • Albenga Marina/ 120 000 M2, Marina, Commercial, Albenga, Italy - Dit project betrof de ontwikkeling van een jachthaven en commerciële ruimte in Albenga, Italië. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en het behoud van de natuurlijke omgeving.

  • Montenegro Waterfront/ 5 000 000 M2, Hotel & Residential Development, Velika Plaza, Montenegro - Dit project betrof de ontwikkeling van een hotel- en wooncomplex in Velika Plaza, Montenegro. Het ontwerp was gericht op het maximaliseren van de natuurlijke omgeving en het behoud van de historische waarde van de locatie.

  • Wroclaw MoCA/ 20 000 M2, Museum of Contemporary Art, Wroclaw, Poland - Dit project betrof de ontwikkeling van een museum voor hedendaagse kunst in Wroclaw, Polen. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie en omvatte tentoonstellingsruimtes en gemeenschappelijke ruimtes.

  • Nieuwe Holmenkollen Ski Jump - Deze skischans is ontworpen voor de wereldkampioenschappen Noordse skiën en is een modern icoon in de stad Oslo, Noorwegen. Het ontwerp is geïnspireerd op de traditie van Noorse houten architectuur en maakt gebruik van duurzame materialen. (competitiewin 2009, voltooiing 2011)

  • Het huis van kunst en cultuur van Beirut - Dit project was bedoeld als cultureel centrum en een symbool van hoop en wederopbouw na de verwoestende burgeroorlog in Libanon. Het ontwerp omvatte een theater, tentoonstellingsruimte, ateliers en een bibliotheek. (opgericht in 2009)

  • Belgisch en Europees paviljoen, Shanghai Expo, China - Het paviljoen was een samenwerking tussen België en de Europese Unie en was ontworpen om de Europese culturele diversiteit en duurzaamheid te tonen. Het ontwerp omvatte een groen dak en gevels met gerecyclede materialen. (voltooid in 2009)

  • The Wave Harbourfront Development, Kopenhagen - Dit project was bedoeld als stedelijke ontwikkeling met een mix van commerciële en woonruimte. Het ontwerp omvatte vijf gebouwen die een organische, golvende vorm hebben die is geïnspireerd op de nabijgelegen waterkant. (competitiewin)

  • Waterfront, Rimini, Italië - Dit project was bedoeld als stedelijke vernieuwing langs de kustlijn van Rimini en omvatte de ontwikkeling van hotels, woningen, winkels en openbare ruimtes. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en behoud van de natuurlijke omgeving. (lopend in 2008)

  • Mountain Dwellings, Ørestad, Kopenhagen - Dit wooncomplex is ontworpen als een berglandschap met skihellingen en chalets. Het omvatte 80 luxe appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor de bewoners. (voltooid in 2008)

  • De Encants-markt, Barcelona - Dit project was bedoeld als herontwikkeling van de oudste overdekte markt van Barcelona en omvatte de toevoeging van een nieuw gebouw. Het ontwerp was gericht op het behoud van de historische waarde van de markt en de integratie van moderne architectuur. (opgericht in 2008)

  • Two Seasons Hotel, Stavanger, Noorwegen - Dit hotel is ontworpen om een naadloze verbinding te creëren tussen de binnen- en buitenruimte en omvatte een binnenzwembad en spa. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie. (competitiewin 2008)

  • IJsbergproject, Århus Docklands - Dit project was bedoeld als stedelijke ontwikkeling langs de waterkant en omvatte de ontwikkeling van woningen en kantoren. Het ontwerp omvatte vijf afzonderlijke gebouwen die lijken op ijsbergen die uit het water oprijzen. (competitiewin 2008)

  • De BE-gebouwen, Brussel - Dit project was bedoeld als de ontwikkeling van een nieuw kantoorgebouw in het hart van Brussel. Het ontwerp omvatte twee afzonderlijke gebouwen die zijn verbonden door een glazen brug. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie. (lopend in 2007)

  • Het Twirl House, Taiwan - Dit project was bedoeld als een privéwoning en omvatte een centrale binnenplaats en een spiraalvormige trap die alle kamers met elkaar verbindt. Het ontwerp was gericht op het maximaliseren van de natuurlijke ventilatie en verlichting van de woning. (lopend in 2007)

  • Hoofdkantoor voor Sjakket, Kopenhagen - Dit project was bedoeld als het nieuwe hoofdkantoor van de Sjakket, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de sociale en culturele ontwikkeling van de stad Kopenhagen. Het ontwerp omvatte een combinatie van kantoren, vergaderruimtes en gemeenschappelijke ruimtes. (voltooid in 2007)

  • Mondri en Elano Hotel, Las Vegas - Dit project was bedoeld als een hotel en casino in het centrum van Las Vegas. Het ontwerp was gebaseerd op de stijl van de beroemde Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan en omvatte opvallende geometrische patronen en kleuren. (ingediend in 2006)

  • Helsingør Psychiatrisch ziekenhuis, Elsinore, Denemarken - Dit project was bedoeld als een herontwikkeling van het bestaande psychiatrisch ziekenhuis in Elsinore. Het ontwerp omvatte de bouw van nieuwe gebouwen en de renovatie van de bestaande gebouwen. Het ontwerp was gericht op het creëren van een vriendelijke en menselijke omgeving voor patiënten en medewerkers. (voltooid in 2005/2006/competitiewin)

  • VM Houses, Ørestad, Denemarken - Dit wooncomplex is ontworpen als een combinatie van appartementen en rijtjeshuizen en omvatte een centrale binnenplaats en een ondergrondse parkeergarage. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor de bewoners. (voltooid in 2005/Scandinavische Forumprijs 2006, Kopenhagens Gemeenteprijs 2006, Mies van der Rohe Prize Nominatie 2007)

  • The Battery, Kopenhagen, Denemarken - Dit project was bedoeld als een nieuwe openbare ruimte langs de waterkant in Kopenhagen en omvatte de herontwikkeling van een voormalig industrieterrein. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en het behoud van de historische waar de van de locatie. (lopend in 2005)

  • Maritime Youth House, Amager - Dit project was bedoeld als een nieuwe thuisbasis voor een zeilclub voor jongeren in Kopenhagen. Het ontwerp omvatte een multifunctioneel gebouw met vergaderruimtes, een restaurant en een theater. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en een hoge kwaliteit van leven voor de gebruikers. (voltooid in 2004, DK, competitiewin)

  • Islands Brygge Harbor Bath, Kopenhagen, DK - Dit project was bedoeld als een openbaar bad in het centrum van Kopenhagen en omvatte een groot buitenzwembad, kleedkamers en een café. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en het behoud van de historische waarde van de locatie. (voltooid in 2003)

  • Hysociety, Kopenhagen, Denemarken - Dit project was bedoeld als een nieuw kantoorgebouw in het centrum van Kopenhagen en omvatte een combinatie van kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie. (opgericht in 2003)

  • Superharbour, Fehmern Belt, Denemarken, Duitsland - Dit project was bedoeld als een nieuwe verbinding tussen Denemarken en Duitsland en omvatte de bouw van een tunnel onder de Fehmern Belt. Het ontwerp was gericht op duurzaamheid en het minimaliseren van de impact op het milieu. (opgericht in 2003).


JDSA is een multidisciplinair bureau dat zich richt op architectuur en design, van grootschalige planning tot meubels. Het kantoor is rijk aan meerdere expertisegebieden en wordt aangedreven door getalenteerde ontwerpers en ervaren architecten die gezamenlijk projecten ontwikkelen vanaf de vroege schetsen tot de supervisie op de bouwplaats. Ongeacht de schaal, is de benadering van het bureau bevestigend sociaal in de uitkomst, enthousiast in zijn ambitie en professioneel in zijn proces.

In de kern van de architectuur van JDSA ligt het vermogen om met ervaren ogen een frisse blik te werpen op ontwerpvraagstukken. Hun aanpak is gericht op het omzetten van intensief onderzoek en analyse van praktische en theoretische zaken in de drijvende kracht van het ontwerp. Door voortdurend rigoureuze methoden van analyse en uitvoering te ontwikkelen, is JDS in staat innovatief denken en efficiënte productie te combineren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...