Institut Le Rosey - Zwitserlands elitaire kostschool voor Koninklijke en miljardairskinderen

Het prestigieuze 'Institut Le Rosey' in Zwitserland, liefkozend de 'School van Koningen' genoemd, opent haar deuren voor de kinderen van koningen en miljardairs. Onder de vooraanstaande alumni van het instituut bevinden zich leden van families zoals de Rothschilds en de Rockefellers, en ook Koning Albert II van België heeft hier gestudeerd.

Onderwijs is ontegensprekelijk een fundamenteel element van een goed functionerende samenleving. Terwijl het onderwijsniveau in het Westen over het algemeen als goed wordt beschouwd, blijft ongelijke toegang tot onderwijs een relevant issue, net zoals in voorgaande decennia. Immers, niet iedereen kan zomaar €118.608 per jaar aan collegegeld ophoesten om zijn kinderen in te schrijven bij een gerenommeerd instituut als het Zwitserse Le Rosey.

Institut Le Rosey, opgericht in 1880 door Paul-Émile Carnal in de stad Rolle, gelegen tussen Genève en Lausanne in het zuidwesten van Zwitserland, herbergt 400 studenten uit 65 landen. Daarbij wordt slechts 10% van de studenten uit één land toegelaten, een beleid dat de diversiteit van de studentenpopulatie verzekert. De onderwijsfilosofie van Le Rosey is geïnspireerd op die van Harvard University en maakt de school tot een van de oudste kostscholen in Zwitserland en de wereld.

De school beschikt over een wintercampus in het wintersportdorp Gstaad in Bern, waar de volledige studentenpopulatie van januari tot maart verblijft. Le Rosey strekt zich uit over 28 hectare en beschikt over 179 slaapkamers met en-suite badkamers, 48 appartementen voor de docenten, een theater, drie eetzalen, twee cafetaria s, een auditorium, twee sportzalen, en een oecumenische kapel. De academische vleugel bestaat uit 53 klaslokalen, 8 wetenschappelijke laboratoria, 14 speciaal ingerichte lokalen, twee ziekenzalen, en een bibliotheek met maar liefst 30.000 titels.

Het holistische onderwijs van Le Rosey is gericht op het ontdekken en ontwikkelen van de talenten van alle studenten. Het biedt een sterke tweetalige academische basis die leidt tot het International Baccalaureate (IB) Diploma of het Franse Baccalaureaat, en veel studenten kiezen ervoor om naast Engels en Frans nog twee of drie andere vreemde talen te leren. Dit academische curriculum wordt aangevuld met een uitgebreid buitenschools programma, dat deelname aan sport, technologie, kunst, maatschappelijke dienstverlening en culturele activiteiten omvat.

Het kroonjuweel van de campus is de Paul en Henri Carnal Hal, een futuristisch gebouw dat in contrast staat met de overige, meer klassieke gebouwen. Het bouwwerk, dat een waarde van €47 miljoen vertegenwoordigt, biedt plaats aan een theater, een restaurant, een concertzaal en een speelruimte met ongeveer 1000 zitplaatsen.

Buiten de campusgrenzen pronkt Le Rosey met tal van faciliteiten: tien tennisbanen, een royaal overdekt zwembad en wellnesscentrum, een buitenzwembad, drie voetbalvelden, een synthetisch rugbyveld, een atletiekbaan, een schiet- en boogschietbaan, een eigen manege met 30 paarden, een clubhuis en zelfs een zeilcentrum, genaamd 'Fleur d'Eau'.

De school heeft een indrukwekkende lijst van alumni die behoren tot invloedrijke en koninklijke families, waaronder de Hohenzollerns, Cavendishes, Rothschilds, Koskulls en Rockefellers. Maar ook hooggeplaatste individuen zoals de sjah van Iran, prins Rainier, de hertog van Kent, koning Fouad II van Egypte, koning Juan Carlos van Spanje en koning Albert II van België hebben de schoolbanken van Le Rosey bezet.

Het is dan ook niet verrassend dat ongeveer 30% van de studenten doorgaat naar universiteiten die wereldwijd in de top 25 staan. De studenten van Le Rosey staan bekend als 'Roséens' in het Frans, of 'Roseans' in het Engels. Oud-studenten krijgen het felbegeerde label 'Les Anciens Roséens'.

Studenten verblijven in gezellige en comfortabele accommodaties direct op de campus. Over het algemeen verblijven studenten in tweepersoonskamers die overal in de residentie identiek zijn: volledig ingericht en uitgerust met alles wat nodig is voor comfortabel wonen. De kamers zijn licht en gezellig. Op elke verdieping bevinden zich badkamers, en studenten krijgen beddengoed en handdoeken aangeboden. In de residentie is er een senior leraar die 24 uur per dag aanwezig is. Hij houdt toezicht op de veiligheid van de studenten, beantwoordt vragen, lost problemen op en houdt toezicht op de naleving van netheid, orde en discipline.

Studenten krijgen volpension aangeboden (drie keer per dag) in de gemeenschappelijke eetzaal. Het dieet bestaat voornamelijk uit traditionele Franse keuken, hoewel er ook internationale gerechten worden aangeboden om aan de smaakvoorkeuren van de diverse studentenpopulatie te voldoen. Daarnaast worden er regelmatig feestelijke diners en barbecues georganiseerd, die bijdragen aan het gemeenschapsgevoel en de sfeer van kameraadschap binnen de school.

Het onderwijs aan Le Rosey gaat verder dan alleen academische prestaties. Er wordt veel nadruk gelegd op de persoonlijke ontwikkeling van elke student. De school biedt een breed scala aan buitenschoolse activiteiten, zoals sport, muziek, kunst, theater en zelfs humanitaire projecten. Hiermee moedigt de school haar studenten aan om nieuwe talenten te ontdekken, leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en vooral, om zichzelf te zijn.

Bovendien is Le Rosey uniek in het feit dat het twee campussen heeft: één in Rolle voor het lentetermijn en de herfst, en de andere in Gstaad voor de winter. Dit is gedaan om studenten in staat te stellen te profiteren van de unieke ervaring van het wonen en studeren in verschillende klimaten en omgevingen.

Het internaat Le Rosey biedt dus veel meer dan alleen een plek om te leren. Het is een unieke omgeving waar jonge mensen zich kunnen ontwikkelen en groeien, en waar ze worden uitgerust met de vaardigheden en het zelfvertrouwen om hun eigen pad in het leven te kiezen. Met haar uitgebreide faciliteiten, toegewijd personeel en rijke geschiedenis is Le Rosey een school die haar studenten echt een unieke en onvergetelijke ervaring biedt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...