Djimon Hounsou - van dakloosheid naar een leven als bekroond acteur en model

Djimon Hounsou is een in Benin geboren acteur en model die bekend staat om zijn uitmuntende acteerprestaties in films zoals In America en Blood Diamond, waarvoor hij tweemaal genomineerd werd voor een Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol. Hij is ook bekend vanwege zijn rollen in Marvel Universe-films, waaronder Guardians of the Galaxy, Captain Marvel, Aquaman en Shazam!

Djimon Hounsou werd als jongste van vijf kinderen geboren in Cotonou, Benin. Toen zijn ouders naar Ivoorkust verhuisden, bleef hij alleen achter in Benin. Hij ontmoette zijn vader pas toen hij 10 jaar oud was en verhuisde kort daarna naar Frankrijk om bij zijn broer te wonen. Hij stopte met school en leefde een tijdlang op straat, waarbij hij naar voedsel zocht uit vuilnisbakken.

Zijn leven veranderde echter toen hij werd ontdekt door de Franse modeontwerper Thierry Mugler en werd aangemoedigd om te gaan modelleren. Djimon werd een succesvolle catwalkmodel in Londen en Parijs voordat hij in 1990 naar de Verenigde Staten verhuisde om zich te richten op acteren.

Zijn eerste schermoptredens waren in muziekvideo's voor bekende artiesten als Madonna, Envogues, Janet Jackson en Paula Abdul. Vervolgens kreeg hij rollen aangeboden in verschillende films, waaronder Stargate, Gladiator, How to Train Your Dragon 2 en Furious 7. Hij verscheen ook in televisieseries, waaronder Beverly Hills, 90210, Alias, Wayward Pines en DreamWorks Dragons.

Djimon Hounsou heeft ook gewerkt als model voor Calvin Klein en heeft een dubbele nationaliteit: hij is zowel Afro-Amerikaans als Benins. In 2007 verkreeg hij zijn genaturaliseerde Amerikaanse staatsburgerschap. Djimon Hounsou, geboren op 24 april 1964, is nu 58 jaar oud, 187 cm lang en weegt ongeveer 190 kg.

Hoewel Djimon Hounsou nooit wettelijk getrouwd is geweest, had hij wel een relatie met ontwerper en model Kimora Lee Simmons. Ze hebben een zoon genaamd Kenzo en hebben een traditionele ceremonie gehouden in Benin om hun relatie te verstevigen, maar het werd niet als een huwelijk beschouwd.

Djimon Hounsou heeft niet alleen succesvolle carrières in de modellen- en acteerindustrie, maar is ook betrokken bij humanitaire en liefdadigheidsorganisaties. Hij is een ambassadeur voor Oxfam, een internationale hulporganisatie die zich inzet voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid. Hij heeft ook samengewerkt met verschillende organisaties, waaronder het United Nations Children's Fund (UNICEF) en het Environmental Media Association (EMA), om bewustzijn te creëren over kwesties zoals kinderrechten en milieubescherming.

Naast zijn werk in de showbusiness en liefdadigheidsorganisaties, heeft Djimon Hounsou ook een passie voor gezondheid en fitness. Hij beoefent boksen en is een fanatieke beoefenaar van yoga. Hij heeft zelfs een yogavideo geproduceerd en uitgebracht genaamd "Djimon Hounsou: Yoga".

Djimon Hounsou is ook betrokken geweest bij enkele persoonlijke en juridische problemen. In 2016 beweerde hij dat hij zijn zoon Kenzo, die hij deelt met Kimora Lee Simmons, al maanden niet had gezien vanwege een voogdijgeschil. In 2019 werd hij aangeklaagd door een Russische danser genaamd Kseniya Mikhaleva, die beweerde dat hij hun relatie verzwegen had toen hij met haar uitging en dat hij haar had bedreigd toen ze hem vroeg om openbaar te worden met hun relatie.

Ondanks de uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen, heeft Djimon Hounsou een indrukwekkende carrière en persoonlijk leven gehad, waarin hij zich heeft ingezet voor humanitaire en gezondheidskwesties, en zowel in de modellen- als acteerindustrie succes heeft geboekt.

Djimon Hounsou heeft een drukke toekomst in de entertainmentindustrie, met verschillende projecten die op stapel staan. Hij zal te zien zijn in de tv-serie What If...? en de film A Quiet Place Part II, beide gepland voor release in 2021.

Hieronder volgt een overzicht van enkele van zijn meest opvallende optredens van Djimon Hounsou.

 • Een van Hounsou's eerste grote filmrollen was in "Amistad" uit 1997, waarin hij de rol van Cinqué vertolkte, een West-Afrikaanse man die in 1839 betrokken was bij een slavenopstand op een Spaans schip. De film, geregisseerd door Steven Spielberg, vertelt het waargebeurde verhaal van de opstand en de daaropvolgende rechtszaak, waarin de slaven vechten voor hun vrijheid.

  In 1998 speelde Hounsou de rol van Vivo in "Deep Rising", een horror-actiefilm over een groep piraten die een cruiseschip overvallen, maar worden geconfronteerd met een bloeddorstig monster. Het was een van de eerste Hollywood-films waarin Hounsou te zien was.

  Een van de grootste rollen in Hounsou's carrière was in "Gladiator" uit 2000, waarin hij de rol van Juba speelde, een Afrikaanse gladiator en trouwe vriend van de hoofdpersoon Maximus, gespeeld door Russell Crowe. De film, geregisseerd door Ridley Scott, won vijf Academy Awards, waaronder die voor Beste Film.

  In "Lara Croft: Tomb Raider" uit 2001 speelde Hounsou de rol van de schurklijke leider van een geheime organisatie die op zoek is naar een oude schat. De film, gebaseerd op de populaire videogame-franchise, volgt de avonturen van de titulaire heldin, gespeeld door Angelina Jolie.

  In "In America" uit 2002 speelde Hounsou de rol van Mateo, een kunstenaar die een familie in New York City helpt nadat ze naar Amerika zijn geëmigreerd vanuit Ierland. De film, geregisseerd door Jim Sheridan, is gebaseerd op zijn eigen ervaringen als immigrant in Amerika.

  Hounsou speelde ook de rol van Abou Fatma in "The Four Feathers" uit 2002, een episch avonturendrama over een Britse officier die tijdens de oorlog in Soedan wordt beschuldigd van lafheid en ontslagen wordt uit het leger. De film, geregisseerd door Shekhar Kapur, is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1902 van A.E.W. Mason.

  In "Biker Boyz" uit 2003 speelde Hounsou de rol van Motherland, de leider van een rivaliserende motorbende die het opneemt tegen de hoofdpersoon, een jonge rijder die zijn vader wil eren door de beste te worden in illegale straatraces.

 • "Amistad" (1997): In deze film, geregisseerd door Steven Spielberg, speelde Djimon Hounsou de rol van Cinqué, een West-Afrikaanse man die in 1839 betrokken was bij een slavenopstand op een Spaans schip. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de opstand en de daaropvolgende rechtszaak, waarin de slaven vechten voor hun vrijheid.

 • "Deep Rising" (1998): In deze horror-actiefilm speelde Hounsou de rol van Vivo, een lid van een groep piraten die een cruiseschip overvallen, maar worden geconfronteerd met een bloeddorstig monster. "Deep Rising" was een van de eerste Hollywood-films waarin Hounsou te zien was.

 • "Gladiator" (2000): In deze epische historische actiefilm, geregisseerd door Ridley Scott, speelde Hounsou de rol van Juba, een Afrikaanse gladiator en trouwe vriend van de hoofdpersoon Maximus, gespeeld door Russell Crowe. De film won vijf Academy Awards, waaronder die voor Beste Film.

 • "Lara Croft: Tomb Raider" (2001): In deze avonturenfilm, gebaseerd op de populaire videogame-franchise, speelde Hounsou de rol van de schurklijke leider van een geheime organisatie die op zoek is naar een oude schat. De film volgt de avonturen van de titulaire heldin, gespeeld door Angelina Jolie.

 • "In America" (2002): In deze dramafilm, geregisseerd door Jim Sheridan, speelde Hounsou de rol van Mateo, een kunstenaar die een familie in New York City helpt nadat ze naar Amerika zijn geëmigreerd vanuit Ierland. De film is gebaseerd op Sheridans eigen ervaringen als immigrant in Amerika en leverde Hounsou een Oscar-nominatie op.

 • "The Four Feathers" (2002): In deze epische avonturenfilm, geregisseerd door Shekhar Kapur, speelde Hounsou de rol van Abou Fatma, een Egyptische legerofficier die een Britse officier helpt in de oorlog in Soedan. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1902 van A.E.W. Mason.

 • "Biker Boyz" (2003): In deze actiefilm over illegale straatraces op motoren speelde Hounsou de rol van Motherland, de leider van een rivaliserende motorbende die het opneemt tegen de hoofdpersoon, een jonge rijder die zijn vader wil eren door de beste te worden in deze gevaarlijke sport.

 • "Constantine" (2005): In deze bovennatuurlijke actiefilm gebaseerd op de stripboekenreeks "Hellblazer", speelde Hounsou de rol van Midnite, de eigenaar van een nachtclub die fungeert als een neutrale zone tussen hemel en hel.

 • "Blood Diamond" (2006): In deze dramafilm speelde Hounsou de rol van Solomon Vandy, een visser die op zoek gaat naar een zeldzame diamant om zijn familie te redden in het door burgeroorlog verscheurde Sierra Leone. De film, geregisseerd door Edward Zwick, bracht de kwestie van bloeddiamanten en conflicten in Afrika onder de aandacht en leverde Hounsou een Golden Globe-nominatie op.

 • "Eragon" (2006): In deze fantasiefilm gebaseerd op de gelijknamige roman van Christopher Paolini, speelde Hounsou de rol van Ajihad, de leider van een opstand tegen een corrupte heerser en mentor van de jonge held Eragon.

 • "Never Back Down" (2008): In deze sportdramafilm speelde Hounsou de rol van Jean Roqua, een voormalige MMA-vechter die een jonge worstelaar traint in de hoop dat hij kan uitblinken in de illegale wereld van het straatvechten.

 • "Push" (2009): In deze sciencefiction-actiefilm speelde Hounsou de rol van Henry Carver, een man met telekinetische krachten die achter een groep mensen aanzit die ook over paranormale gaven beschikken.

 • "Guardians of the Galaxy" (2014): In deze superheldenfilm gebaseerd op de Marvel Comics, speelde Hounsou de rol van Korath the Pursuer, een lid van de Kree-ras die op jacht is naar de protagonist Peter Quill, gespeeld door Chris Pratt.

 • "Furious 7" (2015): In deze actiefilm, het zevende deel in de Fast & Furious-franchise, speelde Hounsou de rol van Mose Jakande, een leider van een criminele organisatie die de hoofdpersonen probeert te dwarsbomen.

 • "King Arthur: Legend of the Sword" (2017): In deze actiefilm gebaseerd op het verhaal van koning Arthur, speelde Hounsou de rol van Bedivere, een vertrouweling van de jonge Arthur die hem helpt zijn lot als koning te vervullen.

 • "Shazam!" (2019): In deze superheldenfilm gebaseerd op de DC Comics, speelde Hounsou de rol van de tovenaar Shazam, die de jonge Billy Batson transformeert in de superheld Shazam, gespeeld door Asher Angel en Zachary Levi.


Tv-shows:

 • "Alias" (2002-2003): In deze populaire tv-serie speelde Hounsou de rol van Kazari Bomani, een Afrikaanse leider van een terroristische organisatie die in conflict komt met de CIA-agent Sydney Bristow, gespeeld door Jennifer Garner.

 • "The Black Panther" (2010): In deze animatieserie, gebaseerd op de stripboekenserie van Marvel Comics, sprak Hounsou de stem in van T'Challa, de Black Panther en koning van Wakanda.

 • "Wayward Pines" (2015-2016): In deze tv-serie gebaseerd op de roman van Blake Crouch, speelde Hounsou de rol van CJ Mitchum, een mysterieuze figuur die in het stadje Wayward Pines verschijnt en geheimen onthult over het verleden van de stad.

 • "The Mindy Project" (2016): In deze komedieserie speelde Hounsou de rol van Neel, een nieuwe collega van de hoofdpersoon Mindy Lahiri, gespeeld door Mindy Kaling.

 • "Blazing Samurai" (2021): In deze animatiefilm, geïnspireerd op de klassieke westernfilm "The Magnificent Seven", spreekt Hounsou de stem in van Jimbo, een grote rode panda die de hoofdpersoon Hank helpt bij het beschermen van hun stadje tegen indringers.

 

Bezoek Website
Vanessa Kirby is de nieuwe Cartier Panthère In de kijker

Al 75 jaar is de panter een signatuur van het Huis van Cartier. La Panthère, zoals het legendarische merk het noemt, staat symbool voor kracht, el...