Betoverende Max Verstappen triomfeert in Monaco

Max Verstappen tovert op de straten van Monaco: De Nederlandse Formule 1-coureur Verstappen triomfeert op het befaamde stratencircuit. In de Grand Prix van Monaco 1984 toonde Ayrton Senna voor het eerst zijn ongeëvenaarde talent. Zelfs in de gietende regen, met zijn Toleman die allesbehalve opgewassen leek tegen WK-leider Alain Prost, schitterde de Braziliaan. Enkel een vroegtijdig einde van de race weerhield hem van de overwinning. Sindsdien kreeg Senna de bijnaam 'Magic' toebedeeld.

Alhoewel Max Verstappen al een gevestigde naam is in de Formule 1, verdient zijn optreden in Monaco afgelopen weekend zonder twijfel ook de titel 'magisch'. Zijn prestatie tijdens de kwalificaties was niets minder dan adembenemend. Fernando Alonso leek op het punt te staan zijn eerste pole sinds 2011 te claimen, maar in de laatste twee bochten van zijn finale snelle ronde wist Verstappen een achterstand van twee tienden op de Spanjaard in te halen. Hiermee behaalde Verstappen voor de eerste keer pole position in Monaco.

Tijdens de race bleek de regerende wereldkampioen onverslaanbaar. Zelfs toen hij gedwongen werd langer door te gaan op versleten banden dan gepland – anticiperend op de naderende regen en Verstappen die twee pitstops wilde voorkomen – behield Verstappen zijn voorsprong. Hij hield alles onder controle tot aan de finish, zelfs na een wissel naar regenbanden. Een meesterlijke prestatie.

Max Verstappen wist gisteren - 28 mei 2023 - de Grand Prix van Monaco te winnen. Hij domineerde op soevereine wijze in het prinsdom, niet eens een regenbui kon hem uit zijn concentratie halen. Fernando Alonso eindigde knap als tweede, terwijl Esteban Ocon een verrassende derde plaats behaalde.

Sergio Pérez maakt een misstap. Deze coureur ontving eerder dit seizoen een bijnaam vanwege het feit dat vijf van zijn zes GP-zeges op stratencircuits zijn behaald, wat hem de titel 'King of the Streets' opleverde. Met hoge verwachtingen ging de winnaar van de GP van Monaco 2022 richting het prinsdom. Helaas was het een teleurstelling.

Pérez crashte tijdens de kwalificaties tegen de bandenmuur en reed tijdens de race tweemaal in de achterkant van een andere auto: Sergio Pérez, die de race als laatste startte, eindigde uiteindelijk als zestiende, meer dan twee ronden achter winnaar Verstappen. Iedere coureur die Verstappen van de wereldtitel wil afhouden, kan zich zo'n rampzalig raceweekend niet veroorloven. Sterker nog, Pérez probeerde de schuld van de crashes tijdens de race bij de andere coureurs te leggen. Een beetje zelfkritiek zou de Mexicaan op dit moment goed van pas komen.

De Formule 1 heeft Monaco nodig. Ondanks dat de commerciële uitbuiting door de Amerikaanse eigenaars van de Formule 1 de glamour van het prinsdom wat heeft doen vervagen, blijft het sportieve element uniek. De laatste tien minuten van de kwalificaties waren boeiender dan de vijf voorgaande raceweekends bij elkaar. Hoewel de eerste helft van de race bijna slaapverwekkend zou kunnen worden genoemd, maakte de regen in het laatste kwartier alles goed. Dit bevestigt alleen maar de unieke reputatie van de Grand Prix van Monaco: inhalen is bijna onmogelijk, maar er gebeurt altijd wel iets interessants. De geruchten dat de Grand Prix van Monaco na 2025 wordt geschrapt, zijn dus ongegrond. De Formule 1 heeft een race zoals die in Monaco nodig, net zoals Monaco de Formule 1 nodig heeft om zijn aantrekkingskracht te behouden. Zonder de Formule 1 zou het prinsdom niet meer zijn dan een fiscaal paradijs met veel lelijke hoogbouw. Het is dus aannemelijk dat er over twee jaar voldoende dollars beschikbaar zijn om de Formule 1 in Monaco te houden.

Red Bull kende een dubbel gevoel tijdens de kwalificaties in Monaco. Max Verstappen zette in een razend spannende slotfase de snelste tijd neer, maar Sergio Perez zag zijn WK-kansen in rook opgaan door een overbodige crash.

De Mexicaan begon zondag vanaf de laatste positie: geen sinecure op het smalle stratencircuit van Monte Carlo, waar inhaalacties zeldzaam zijn. Verstappen wist dat de overwinning binnen handbereik was als hij in zijn Red Bull zonder incidenten kon rijden.

Fernando Alonso, die een uitstekend seizoen doormaakt met Aston Martin, startte als tweede op de grid, met een verrassende Esteban Ocon als derde. Maar beiden moesten toezien hoe Verstappen na een foutloze start al snel een comfortabele positie innam.

Tot plots het weer roet in het eten gooide. Donkere wolken pakten zich samen boven de bergen van Monaco en niet veel later bereikte de regen ook het circuit. De race werd daardoor onverwachts nerveus.

Bij Aston Martin en Alpine waren de gezichten opgetogen. Verstappen bleef echter koel en behield de controle op zijn intermediate banden. Alonso koos bij zijn pitstop voor mediums en leek daarvoor een prijs te betalen, maar dankzij de chaos achter hem kon de Spanjaard tijdig wisselen naar intermediates. Hij verzekerde zijn tweede plaats.

Bij Ferrari ging ondertussen weer veel mis. Sainz had al vroeg in de race schade opgelopen na een aanval op Ocon en moest zijn voorvleugel laten vervangen. Leclerc, die door een grid penalty in de kwalificaties als zesde was gestart, kon zich nooit echt in het gevecht mengen.

Omdat Hamilton en Russell net niet scherp genoeg waren, hield een verrassend sterke Ocon stand op het natte circuit. De Fransman finishte als derde en behaalde zo de derde podiumplaats uit zijn carrière.

En Sergio Perez? Hij zat vast aan de achterkant en moest uiteindelijk tevreden zijn met een zestiende plaats. Een flinke tegenslag voor de Mexicaan in de strijd om het wereldkampioenschap, het gat met teamgenoot Verstappen bedraagt nu 39 punten.

Charles Leclerc, die als derde had gekwalificeerd maar door een grid penalty drie plaatsen achteruit moest op de startgrid, eindigde op een teleurstellende zesde plaats in zijn thuisrace in Monaco, die werd gewonnen door Max Verstappen. Hoewel het resultaat teleurstellend was, bood het enige bemoediging gezien de problemen die Leclerc in het verleden op zijn thuiscircuit heeft gehad. Deze zesde plaats betekende dat hij voor de tweede keer in vijf deelnames aan de race in Monaco de finish haalde.

Ondanks enkele uitdagingen in de race, benadrukte Leclerc dat hij zich niet laat ontmoedigen en dat hij zich al richt op de volgende race. Hij prees ook de derde plaats van Esteban Ocon in zijn Alpine, noemend het een verdiend resultaat en een prachtig weekend.

De strategie van Ferrari was lastig in het tweede deel van de race, gezien de veranderende weersomstandigheden. 'Er waren veel auto's op slicks toen het begon te regenen. 90% van de tijd is er een safety car onder deze omstandigheden. We hebben de gok genomen om zo lang mogelijk op de baan te blijven met de harde banden, in de hoop op een safety car. Dat gebeurde niet en uiteindelijk eindigden we op dezelfde positie, maar er was niet meer te verwachten vanaf de zesde plaats,' zei Leclerc.

De Ferrari-coureur zal volgende week in Barcelona (Grand Prix van Spanje - Barcelona van 02 juni - 04 juni 2023) proberen zijn tweede podiumplaats van het seizoen te bemachtigen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ariana Grande’s nieuwe album 'Eternal Sunshine' nu te streamen In de kijker

Ariana Grande heeft de muziekwereld wederom een geschenk gegeven met haar nieuwste album, getiteld 'Eternal Sunshine'. Dit meesterwerk is nu voor f...