VISION AVTR - de toekomst van Mobiliteit, geïnspireerd door Mercedes-Benz en AVATAR

De VISION AVTR, geïnspireerd door AVATAR, markeert een pionierschap in de ontwikkeling van conceptvoertuigen. De titel van dit innovatieve concept belichaamt niet alleen de vruchtbare samenwerking met het AVATAR-team tijdens het ontwikkelingsproces, maar staat ook symbool voor 'ADVANCED VEHICLE TRANSFORMATION'. Het idee van dit conceptvoertuig komt voort uit de dromen en visies van Mercedes-Benz ontwerpers, ingenieurs en trendonderzoekers over hoe mobiliteit eruit zou kunnen zien in de verre toekomst.

De VISION AVTR straalt zelfverzekerdheid uit, terwijl het volledig emissievrij is. Uitgerust met vier krachtige elektromotoren, nauwkeurig gepositioneerd naast de wielen, onthult het conceptvoertuig een fascinerende belichaming van een dynamische luxe limousine. Met een gecombineerd motorvermogen van meer dan 350 kW, zet de VISION AVTR nieuwe normen in EQ Power. De intelligente en volledig variabele koppelverdeling optimaliseert de rijdynamiek door het vermogen van de vier individueel bestuurbare motoren zeer efficiënt te beheren. Dankzij de innovatieve vierwielaandrijving met koppelvectoring, kan elk wiel onafhankelijk worden aangedreven, afhankelijk van de rijsituatie. Dit resulteert in een ongekende mobiliteit, met de mogelijkheid om de voor- en achteras gelijktijdig of in tegengestelde richting te sturen. Dit biedt het voertuig de capaciteit om zijwaarts te bewegen, wat leidt tot een 'krabbeweging' die het voertuig een reptielenachtige beweging geeft.

Het ontwerp van de VISION AVTR gaat verder dan zijn innoverende elektrische aandrijving, ingebouwd met een zeer sterke en compacte hoogspanningsbatterij. Deze baanbrekende batterijtechnologie maakt gebruik van organische celchemie op basis van grafiet, waardoor het gebruik van zeldzame, giftige en kostbare aardmetalen wordt vermeden. Dit zorgt voor een volledige onafhankelijkheid van fossiele grondstoffen, een cruciale revolutie in elektromobiliteit. Daarnaast benadrukt Mercedes-Benz het belang van de toekomstige circulaire economie in de grondstoffensector met de 100% recycleerbare eigenschap van de batterij door compostering.

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van deze technologie is de buitengewoon snelle laadcapaciteit. De hoogspanningsbatterij kan in minder dan 15 minuten volledig worden opgeladen via een geautomatiseerde, geleidende laadmethode. Bovendien draagt deze innovatie bij aan de maximale flexibiliteit met betrekking tot de bouwruimte, waardoor de batterij ideaal is voor de indeling van de gedeelde voertuigruimte en zo het multifunctionele interieur maximaliseert.

Met een capaciteit van ongeveer 110 kWh kan de VISION AVTR meer dan 700 kilometer afleggen op elektriciteit. Tijdens het uitrollen en remmen kan de hoogspanningsbatterij met een hoger rendement worden opgeladen dan bij huidige systemen, wat bijdraagt aan de hoge energie-efficiëntie van het gehele systeem.

Bij Mercedes-Benz strekt het streven naar efficiëntie zich verder uit dan het rijconcept. Met de groei van digitalisering staan ook de prestaties van secundaire verbruikers en hun energie-efficiëntie in de schijnwerpers. Door de opkomst van sensoren en kunstmatige intelligentie in de auto-industrie wordt de energiebehoefte van sensoren, chips en andere componenten geminimaliseerd. Deze elementen worden van stroom voorzien door zonnecellen die geïntegreerd zijn in de VISION AVTR. Deze cellen fungeren als 'bionische flappen', die in meerdere richtingen kunnen bewegen.

Bij het ontwerpen van de VISION AVTR hanteerde Mercedes-Benz een volledig nieuwe benadering, waarbij interieur, exterieur en UX samensmelten vanaf de allereerste schets. Het mensgerichte ontwerpproces begint bij de ervaring van de passagiers, met een scherp oog voor hun waarnemingen en behoeften. Het doel was om een auto te ontwikkelen die de passagierservaring versterkt en een ruimte te creëren waarin de passagiers zich op unieke wijze verbonden voelen met elkaar, het voertuig en de omgeving.

Mercedes-Benz VISION AVTR

  • Geavanceerd voertuigontwerp: De VISION AVTR is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het AVATAR-team. Het conceptvoertuig belichaamt een visionaire benadering van de toekomst van mobiliteit, waarbij design, technologie en duurzaamheid samenkomen.

  • Uitstootvrije prestaties: De VISION AVTR maakt gebruik van vier krachtige elektromotoren met een totaal vermogen van meer dan 350 kW. Deze motoren zijn geoptimaliseerd voor dynamische prestaties en efficiëntie.

  • Innovatieve vierwielaandrijving: De vierwielaandrijving met koppelvectoring zorgt voor een hoge mate van rijdynamiciteit en veiligheid. Elk wiel kan afzonderlijk worden aangedreven, afhankelijk van de rijsituatie.

  • Krabbeweging: De VISION AVTR kan ongeveer 30 graden zijwaarts bewegen, een functie die de 'krabbeweging' wordt genoemd en het voertuig een reptielachtige bewegingskarakteristiek geeft.

  • Organische batterijtechnologie: De auto maakt gebruik van een revolutionaire organische batterijtechnologie die volledig onafhankelijk is van zeldzame, giftige en dure aardmetalen. Deze batterijen zijn volledig composteerbaar, wat aansluit bij de toekomstige circulaire economie.

  • Snel opladen: De accu van de VISION AVTR kan in minder dan 15 minuten volledig worden opgeladen dankzij een geautomatiseerde, geleidende laadmethode.

  • Bereik: De auto heeft een elektrisch bereik van meer dan 700 kilometer dankzij een batterijcapaciteit van ongeveer 110 kWh.

  • Efficiëntie: De auto maakt gebruik van geavanceerde computerchips, sensoren en artificiële intelligentie om energie-efficiëntie te maximaliseren en het verbruik te minimaliseren.

  • Geïntegreerde zonnecellen: De VISION AVTR bevat geïntegreerde zonnecellen die dienen als 'bionische flappen' en extra energie leveren aan het voertuig.

  • Futuristisch ontwerp: Bij het ontwerp van de VISION AVTR is voor het eerst een holistische aanpak gebruikt, waarbij interieur, exterieur en gebruikerservaring naadloos samenkomen. Het resultaat is een unieke belevingsruimte waarin passagiers zich verbonden voelen met elkaar, het voertuig en de omgeving.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...