Nieuwe Pagani Utopia zijn beperkt tot 99 stuks en zijn reeds allemaal verkocht

Pagani heeft fans van exclusieve supercars verwend met de onthulling van de Pagani Utopia, een voertuig dat ware automobielkunst belichaamt en het nieuwste model van het merk vertegenwoordigt sinds meer dan tien jaar. De Utopia, die eerder bekend stond onder de codenaam C10, stond al geruime tijd in de belangstelling van autoliefhebbers die uitkeken naar de nieuwste creatie van het Italiaanse bedrijf. Nu is het doek er volledig afgetrokken en zijn de details duidelijk: een V12-motor en, tot groot genoegen van puristen, een handgeschakelde versnellingsbak.

De onthulling van de Utopia vond niet zomaar ergens plaats, maar in Milaan – de modehoofdstad van Italië. Het feit dat deze stad gekozen werd voor de lancering, benadrukt de fusie van technische innovatie en esthetische finesse die Pagani met deze nieuwe auto heeft nagestreefd. De ontwikkeling ervan was geen kleinigheid; het kostte het bedrijf zes jaar om alles tot in perfectie uit te werken. Met duizenden schetsen, schaalmodellen en twee full-scale prototypes werkten de ingenieurs en ontwerpers naar een eindproduct dat zowel de ziel van Pagani belichaamt als grenzen verlegt.

Wat betreft het ontwerp, volgt de Utopia de herkenbare designtaal van het merk, met elementen zoals de vier centrale uitlaatpijpen, vlinderdeuren, en de iconische buitenspiegels die Horacio Pagani beschrijft als "het oog van een mooie vrouw". Deze kenmerken zijn niet alleen esthetisch van aard, maar dienen ook een functioneel doel. Zoals bijvoorbeeld de achterlichten die geïnspireerd zijn op straalmotoren of de actieve aerodynamische flappen ingebouwd in het elliptische middengedeelte van de achterbumper.

Het kleurenpalet en andere designelementen, zoals de koplampbehuizing en prominente wielkasten, halen inspiratie uit de auto-industrie van de jaren vijftig en zestig, wat een nostalgisch gevoel oproept. Binnenin de auto zet deze retro-aanpak zich voort met analoge instrumenten die worden gecompleteerd door een bescheiden digitaal scherm voor de bestuurder. Verder is de cabine rijkelijk uitgedost met prachtig bordeauxrood leder.

De kern van de Utopia wordt gevormd door de krachtige motor: een op maat gemaakte 6,0-liter V12 met dubbele turbo van Mercedes-AMG die indrukwekkende prestaties neerzet met 864 pk en 1100 Nm aan koppel. Dit vermogen is des te indrukwekkender gezien het lichte Carbo-Titanium -chassis dat het totale gewicht op slechts 1280 kg weet te houden. Kopers hebben de keuze tussen een klassieke handgeschakelde bak of een automatische versnellingsbak, beide met zeven versnellingen en speciaal ontworpen door Xtrac voor de Utopia.

Dit besluit om een handgeschakelde optie aan te bieden werd genomen na intensief overleg met de meest trouwe klanten van Pagani. Zij uitten hun verlangen naar een pure rijervaring, waarbij eenvoud, lichtheid en plezier vooropstaan. Ondanks de verschuiving richting elektrificatie in de supercarindustrie, heeft Pagani deze boodschap ter harte genomen en een auto gecreëerd die tegen de stroom in gaat – zonder de toekomstige technologische trends uit het oog te verliezen.

De Utopia zal verkrijgbaar zijn vanaf €2.170.000, een bedrag dat de exclusiviteit en de bijzonderheid van deze auto onderstreept. Maar ondanks de steile prijs, of misschien wel juist daardoor, is de vraag naar de Utopia enorm: alle 99 exemplaren die geproduceerd zullen worden, zijn al verkocht nog voor de supercar goed en wel gelanceerd was. Hiermee bewijst Pagani wederom dat zij een ongeëvenaarde status hebben in de wereld van de supercars, waarbij elk model niet alleen een voertuig is, maar een verzamelobject en een stukje bewegende kunst.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...