Nieuwe Pagani Utopia zijn beperkt tot 99 stuks en zijn reeds allemaal verkocht

Pagani heeft het deksel van zijn eerste geheel nieuwe model in meer dan tien jaar gehaald: de Utopia. Oorspronkelijk met de codenaam C10 cirkelen geruchten en spionageshots al maanden rond, maar nu is het officieel bevestigd. De nieuwste supercar van het merk heeft een V12-motor en een handgeschakelde versnellingsbak.

Onthuld tijdens een speciaal evenement in de stijlhoofdstad Milaan, Italië, is de Utopia een duidelijke evolutie van de ontwerptaal die we van Pagani gewend zijn. Het bedrijf beweert dat het zes jaar heeft geduurd om het ontwerp goed te maken, met duizenden schetsen, tien schaalmodellen van 1:5 en twee schaalmodellen van 1:1 die het eindproduct informeren. Kenmerken van Pagani, zoals de vier centrale uitlaatuiteinden, vlinderdeuren en buitenspiegels in de vorm van „het oog van een mooie vrouw” (in de woorden van oprichter Horacio Pagani van het bedrijf) komen allemaal aan bod.

Het kleurenpalet dat op de Utopia wordt gebruikt, is echter beïnvloed door de jaren vijftig en zestig in een knipoog naar het verleden. De kuip boven de koplampen is een andere verwijzing naar die tijd, net als andere kenmerken van de aluminium behuizing, zoals de prominente wielkasten. Maar aan de achterkant zijn de hangende achterlichten beïnvloed door straalturbines. Het elliptische middengedeelte van de achterbumper bevat ook actieve aerodynamische flappen.

Dat laat zien dat dit ontwerp niet alleen om het uiterlijk gaat, het is ook allemaal functioneel. Binnenin put het ook duidelijk uit eenvoudigere tijden, aangezien alle instrumenten analoog zijn, afgezien van één klein scherm voor de bestuurder. En natuurlijk is er ook prachtig bordeauxrood leerwerk. Maar het is de prachtige middenmotor in het hart van de Utopia die de echte trekpleister van deze auto is. Naarmate meer supercars op weg zijn naar elektrificatie, houdt Pagani vast aan zijn 6,0-liter V12 met dubbele turbo, gebouwd op maat gemaakt door Mercedes-AMG.

Hier produceert hij maar liefst 864 pk (635 kW) en 1100 Nm. Dat is een enorme hoeveelheid vermogen voor een auto van slechts 1280 kg (2822 lbs) dankzij het 'Carbo-Titanium'-chassis. Sterker nog, hij wordt aangeboden met de keuze uit een echte handgeschakelde versnellingsbak met drie pedalen of ook een automatische versnellingsbak. In beide gevallen is het een speciale eenheid met zeven versnellingen die door Xtrac speciaal voor deze auto is gemaakt. Het aanbieden van een handleiding was vooral belangrijk voor Pagani omdat klanten daar om vroegen. „Horacio Pagani [...] vroeg zijn naaste klanten, degenen die reikhalzend uitkijken naar elk van zijn creaties, om hun wensen kenbaar te maken”, aldus het bedrijf. „Bijna elke keer dat ze antwoordden, vielen drie termen op: eenvoud, lichtheid en rijplezier.

Bij de ontwikkeling ging het C10-project daarom in tegen de belangrijkste trends van die tijd.  Pagani zegt dat de Utopia zal worden geprijsd vanaf een toffe prijs van €2.170.000. Er worden er slechts 99 gemaakt en ze zijn allemaal al verkocht.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...