Maserati onthuld een luxe sportieve SUV met als naam Grecale

Maserati heeft de Grecale crossover onthuld die voor het eerst werd geplaagd door de Italiaanse fabrikant in 2020 tijdens de onthulling van de MC20. Geplaatst onder de middelgrote crossover Levante van de autofabrikant, zal de Maserati Grecale het opnemen tegen mensen als Porsche Macan en Alfa Romeo Stelvio. Gezien het feit dat de Levante Maserati's best verkochte product is dat maar liefst 60 procent van de wereldwijde verkoop van het bedrijf goedmaakt, wordt verwacht dat de Grecale het marktaandeel van het Italiaanse merk dat tot voor kort zwaar worstelde met een verouderende line-up verder zal helpen vergroten. Voorafgaand aan de officiële onthulling waren de gecamoufleerde prototypes van de Maserati Grecale uitgebreid gefotografeerd, wat ons een idee gaf van wat we konden verwachten in termen van exterieurstyling en afmetingen.

De compacte sportieve crossover is het tweede model in de line-up van het bedrijf na de MC20-sportwagen met zijn nieuwe ontwerptaal, die duidelijk anders is dan wat we hebben gezien op eerdere Maserati-modellen zoals de Levante, Ghibli en Quattroporte. De kenmerkende ontwerpelementen van Maserati zijn echter terecht bewaard gebleven, waaronder de drie spatbordventilatieopeningen. Het ontwerp van de koplampen en zelfs de voorgrille zijn duidelijk geïnspireerd op MC20. Aan de binnenkant heeft de Maserati Grecale de meest schermzware cabine dan enig ander model in de line-up. Het infotainmentdisplay en het digitale metercluster meten beide 12,3 inch. In plaats van fysieke knoppen krijgt de sportieve SUV een kleiner 8,8-inch touchscreen direct onder het hoofdinfotainmentdisplay dat kan worden gebruikt om alles te regelen, van klimaatregeling tot voertuiginstellingen.

Het meest verrassende element is de dashboardklok die ook voor de Grecale is gedigitaliseerd. De digitale klok heeft wijzerplaten gekregen die zijn ontworpen om eruit te zien als een mechanische dashklok. Omdat het een Maserati is, is het interieur van Grecale verpakt in premium materialen, waaronder koolstofvezel op de sportieve variant met range-topping. Dit brengt ons naar de trims-niveaus die voor Grecale zijn aangekondigd. De premium crossover wordt in eerste instantie verkocht in drie gasaangedreven versies, waaronder een basis GT-versie, een iets krachtigere en premium Modena-variant, en een sportversie met de topklasse Trofeo.

Het aandrijven van het GT-trimniveau is een 2,0-liter inline-four met turbocompressor ondersteund door een 48-volt hybride systeem dat cumulatief 296 pk en 332 pond voet koppel produceert. Dezelfde motor met een andere stand van stemmen maakt 325 pk in de Modena-variant. Onder de motorkap van de Trofeo bevindt zich dezelfde 3,0-liter V6 met dubbele turbocompressor van de MC20, die is ontstemd om 523 pk en 457 pond voet koppel te maken. Vierkant gericht op het concurreren tegen de Porsche Macan GTS en andere prestatie-cross-overs in zijn segment, kan de Grecale Trofeo in 3,6 seconden van nul naar 60 km/u sprinten en een topsnelheid van 177 km/u bereiken.

De Italiaanse fabrikant heeft aangekondigd dat volgend jaar een volledig elektrische versie van de Grecale genaamd Folgore zal worden gelanceerd, maar de meeste details moeten nog worden onthuld.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...