Italiaanse startup onthult zijn eerste creatie en het lijkt op de Ferrari Monza

In de schaduw van het roemrijke Italiaanse autodesign en de blinkende prestige van merken als Ferrari, heeft een nieuwe speler zijn eerste stappen gezet op het toneel van automotive innovatie. Gorgona Cars, een Italiaanse startup met frisse ideeën en een liefde voor klassiekers, heeft recentelijk een blik geopend waaruit creativiteit en respect voor traditie overvloeien in de vorm van het NM Concept.

Het NM Concept is niet zomaar een nieuw voertuig; het is een restomod, een term die staat voor het restaureren van oude auto’s met moderne onderdelen en technologie. Deze trend wint steeds meer aan populariteit, omdat het autoliefhebbers de mogelijkheid biedt om hun favoriete klassiekers te rijden, uitgerust met de gemakken en prestaties van hedendaagse technologie. Het project van Gorgona Cars is gebaseerd op de Mazda MX-5 Miata van de eerste generatie, affectief bekend als het NA-model, dat bekend staat om zijn pure rijervaring en tijdloos design.

De transformatie die Gorgona Cars voorstelt, is echter radicaal en ongetwijfeld innovatief. Het conceptvoertuig wordt omgetoverd tot een eenzits speedster, wat een prachtige hommage lijkt te zijn aan de exclusieve Ferrari Monza SP1. Om deze metamorfose te bereiken, zijn de voorruit en het cabriodak verwijderd, en is een gestroomlijnde kap geplaatst over de plaats waar de passagiersstoel eens was. De bestuurder profiteert daardoor van een open en blootliggende cockpit, wat het rijgevoel alleen maar intenser maakt.

Naast deze ingrijpende veranderingen onderscheidt het NM Concept zich ook door subtiele maar effectieve uiterlijke aanpassingen. Een eendenstaartspoiler voegt een sportief accent toe aan het kofferdeksel, deuren zijn vervaardigd uit lichtgewicht koolstofvezel en moderne LED-verlichting en donker chromen afwerkingen tillen het geheel naar een eigentijds niveau. De 15-inch Enkei RPF1-wielen zorgen er dan weer voor dat de auto perfect op zijn poten staat.

De schoonheid van de NM Concept reikt echter dieper dan alleen het oppervlak. Onder de motorkap heeft Gorgona Cars gewerkt aan een aanzienlijke upgrade. Ze hebben de oorspronkelijke motor van de MX-5 ingeruild voor de krachtigere variant van de nieuwere, vierde generatie ND Miata. Dit betekent dat de restomod nu beschikt over een vermogen van 181 pk, en met behulp van een optionele power kit zou dit zelfs kunnen stijgen tot 225 pk.

Om de toegenomen kracht te huisvesten, zijn er aanpassingen aan het chassis noodzakelijk geweest. De structurele integriteit van de auto wordt gewaarborgd door extra verstevigingen, en een set verstelbare schroefwielophanging zorgt ervoor dat het rijgedrag scherp blijft. Ook zijn de remmen versterkt, zodat de prestaties niet alleen indrukwekkend zijn, maar ook beheersbaar blijven.

Het interieur van de NM Concept blijft niet achter bij de tijd. De startup heeft het instrumentenpaneel en de startknop van de huidige ND Miata toegepast, om zo een holistische ervaring te creëren die trouw blijft aan de Miata-erfgoed terwijl het tegelijkertijd een brug slaat naar het heden.

Gorgona Cars plant om van het NM Concept een productiewagen te maken die de weg op kan. Voor de homologatie zal waarschijnlijk een aantal ontwerpwijzigingen nodig zijn, zoals het toevoegen van een voorruit. Potentiële kopers moeten wel hun eigen donorvoertuig leveren, want deze Italiaanse startup bouwt niet vanaf nul op.

Het NM Concept is het bewijs dat passie voor auto's en drang naar innovatie hand in hand kunnen gaan, alsook een statement dat de essentie van autorijden gevierd mag worden met een moderne twist. Het is een project dat het hart doet kloppen van elke autoliefhebber die hunkert naar de nostalgie van vervlogen tijden, maar toch niet wil inboeten op de technologische vooruitgang van vandaag. Met dit spannende initiatief maakt Gorgona Cars duidelijk dat ook in Italië, het land met zo n rijk autoverleden, er nog altijd ruimte is voor vernieuwing en verfrissend ondernemerschap.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...