De McLaren P1 werd officieel onthuld
Zelfs als het zijn officiële debuut gaat hebben op de Autosalon van Genève 2013, is hier de officiële onthulling van de McLaren P1-productieversie voorafgaand aan het display. Ten slotte hebben de specialisten van McLaren besloten om de volledige lijst met details over hun nieuwste geesteskind, de P1, te onthullen. Wat het meest indruk op ons maakte, was niet de exclusiviteit of prijs, maar de prestaties achter deze prachtige supercar.
De P1 beschikt naar verluidt over een functie die de motor helpt de bestuurder meer sensatie te geven, genaamd het Instant Power Assist System. Als deze baby is ingeschakeld, pas op voor chauffeurs! De P1 bereikt 100 km/u vanuit stilstand in minder dan 3 seconden, terwijl de 124 mph (200 km/u) markering in iets minder dan 7 seconden wordt gepasseerd. Hoe het ook is, de auto heeft slechts ongeveer 17 seconden nodig om 186 mph (300 km/u) te bereiken en de opwinding eindigt pas als hij 350 km/u (217 mph) bereikt - de elektronisch beperkte maximumsnelheid van de P1. De IPAS-functie bestaat echter niet alleen uit software - het is in feite een elektromotor die kan worden geactiveerd via een knop op het stuur. Deze elektromotor voorziet de motor van de P1 van de gasrespons van een motor met normale aanzuiging.
Daarnaast is er de DRS-knop op het stuur - Drag Reduction System - dit betekent dat de achtervleugel de hoek verkleint en de weerstand met ongeveer 23% verlaagt. Met een simpele druk op het rempedaal of het loslaten van de knop kan de bestuurder deze specifieke functie uitschakelen. Nu, de motor - je zou waarschijnlijk denken aan al dat vermogen en koppel dat nodig is om een auto op 350 km/u te krijgen, plus een enorm voortstuwingssysteem nodig. Maar nee, de McLaren P1 vertrouwt op een 3,8 liter twin-turbo middengemonteerde V8-motor die een respectabele 737 pk (542 kW) produceert bij 7.500 tpm en 720 Nm (531 lb-ft) koppel bij 4.000 tpm, naast een elektromotor die 179 pk (132 kW) en 260 Nm (192 lb-ft) koppel toevoegt. Het gecombineerde vermogen is nogal astronomisch: 916 pk (674 kW) en 900 Nm (663 lb-ft) koppel! Voeg dit toe aan een Graziano-transmissie met 7 versnellingen met dubbele koppeling en je hebt het bewijs dat Ron Dennis geobsedeerd is door de hightech. Interessant genoeg kan de P1 ook volledig elektrisch worden gereden, met een bereik van 20 km (12,4 mijl), met een gemiddelde snelheid van 30 mph (48 km/u) - maar dit zou gewoon verzet zijn. Technisch gezien is de weerstandscoëfficiënt van de P1 zo koel als 0,34, terwijl de gegenereerde downforce 5 keer beter is dan die van de MP4-12C's - een verbluffende 600 kg. Het chassis weegt slechts ongeveer 100 kg (220 lbs), terwijl de hele auto de weegschaal kantelt op ongeveer 1.400 kg (3.086 lbs). Bovendien rijdt hij op Pirelli P Zero Corsa-banden en is de CO2-uitstoot extreem laag - minder dan 200 g/km.
De remschijven zijn gemaakt van een innovatief soort koolstofkeramiek, waardoor ze lichter zijn, beter in warmteafvoer en veel mooi om naar te kijken, dankzij de op maat gemaakte keramische laagcoating die ze een prachtige glans geeft. De cabine is bijzonder gericht op de bestuurder, waarbij koolstofvezel het belangrijkste materiaal is dat wordt gebruikt. Een extra en behoorlijk interessant kenmerk is dat de koolstofoppervlakken niet zijn bedekt met de bovenste laag hars, omdat dit 1,5 kg (3,3 lbs) aan het gewicht van de auto zou hebben toegevoegd. De zitschalen zijn ook bijzonder licht en wegen slechts 10,5 kg (23,1 lbs). Ze, en de stuurkolom, zijn verstelbaar, met de rugleuningen bevestigd in een hoek van 28 graden. Dit kan echter worden aangepast, om de helmspeling te vergroten, tot 32 graden. Daarnaast hebben McLaren-specialisten er ook aan gedacht om de P1 te voorzien van klimaatbeheersing, ultramodern audiosysteem en satellietnavigatie. Er is ook het digitale dashboard dat moet worden vermeld, zodat de chauffeurs alle informatie krijgen die ze nodig hebben. In termen van productie en prijzen zegt McLaren dat deze auto er maar liefst £866.000 zal terugbrengen, het geschatte equivalent van €1.150.000 US of €1.005.000. Oorspronkelijke plannen zeiden vroeger dat deze auto in 500 eenheden zal worden geproduceerd, maar na lange gesprekken met potentiële eigenaren, die zich naar verluidt zorgen maakten over de exclusiviteit van de auto in plaats van de snelheid, heeft Ron Dennis eindelijk besloten de productie te beperken tot slechts 375 stuks. Dus, geweldige looks, verbluffende prestaties, exclusiviteit, perfecte schenkingen en de beloften van een nieuwe auto-ervaring - wat is de volgende stap, McLaren?