Laatste Lamborghini's met V-12-motoren uitverkocht voorafgaand aan elektrische transformatie

Lamborghini's laatste natuurlijk aangezogen V-12 supercars zijn uitverkocht, wat het einde van een tijdperk voor het Italiaanse merk markeert. Uit de verkoopcijfers van de eerste drie kwartalen van 2021 blijkt dat Lamborghini's verkoop in alle segmenten stijgt. Eerder dit jaar onthulde Lamborghini CEO Stephan Winkelmann de elektrificatiestrategie van het bedrijf, genaamd Cor Tauri, met een investering van €1,8 miljard. De plannen omvatten de hybridisering van het volledige gamma tegen 2024 en de introductie van hun eerste elektrische voertuig (EV) tegen het einde van het decennium.

De huidige line-up van V-12 supercars, waaronder de Huracán STO, Aventador Ultimae en Countach LPI 800-4, zijn allemaal uitverkocht. De leveringen van de op het circuit geïnspireerde Huracán STO zijn al begonnen, terwijl de beperkte oplage van de Aventador Ultimae en Countach LPI 800-4 al volledig verkocht zijn. Deze modellen zijn waarschijnlijk de laatste Lamborghini's met traditionele natuurlijk aangezogen V-12-motoren, hoewel het mogelijk is dat de krachtbron in een andere hybride zou kunnen verschijnen, zoals de vernieuwde Countach.

Ondanks het afscheid van de V-12, blijft Lamborghini het goed doen op de markt. In de eerste drie kwartalen van 2021 steeg de omzet met 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en met 9% in vergelijking met 2019, het jaar vóór de pandemie. De Urus SUV, die nooit een V-12-motor heeft gehad, is het best verkopende model van het merk, met al 4.085 verkochte eenheden in 2021.

De verschuiving naar elektrificatie en hybride technologie betekent niet het einde van het kenmerkende Lamborghini-design en de prestaties waar het merk om bekend staat. Integendeel, de transitie biedt nieuwe kansen om innovatieve technologieën te ontwikkelen en de rijervaring verder te verbeteren. Met de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke voertuigen, positioneert Lamborghini zich om te voldoen aan de behoeften van de markt zonder afbreuk te doen aan de verwachtingen van hun klanten.

Lamborghini werkt ook aan de ontwikkeling van geavanceerde batterijtechnologie om ervoor te zorgen dat hun elektrische voertuigen aan de hoge prestatienormen van het merk voldoen. Dit omvat onderzoek naar solid-state batterijen, die een grotere energiedichtheid en een snellere oplaadtijd bieden in vergelijking met conventionele lithium-ionbatterijen.

Terwijl Lamborghini zich voorbereidt op een elektrische toekomst, blijven ze ook nieuwe modellen en speciale edities van hun bestaande modellen ontwikkelen. Dit zorgt voor een naadloze overgang voor zowel het merk als de klanten, die kunnen blijven genieten van de superieure prestaties en het onderscheidende design dat Lamborghini onderscheidt van andere autofabrikanten.

Ten slotte blijft Lamborghini zich inzetten voor het behoud van hun erfgoed en het vieren van hun geschiedenis. Dit is te zien in de manier waarop ze hun laatste V-12-modellen hebben gepresenteerd en verkocht. Hoewel het tijdperk van de V-12-motor misschien voorbij is, zal de passie en toewijding die het merk heeft getoond bij het creëren van deze legendarische supercars voortleven in de nieuwe generatie hybride en elektrische voertuigen.

Over Lamborghini

Lamborghini is een Italiaans luxemerk van sportwagens en SUV's, opgericht door Ferruccio Lamborghini in 1963. Het bedrijf staat bekend om zijn krachtige, exotische en uiterst stijlvolle voertuigen die vaak worden aangedreven door V-12- of V-10-motoren. Lamborghini is momenteel eigendom van de Volkswagen Group, onder de paraplu van het Audi-merk.

De oprichter, Ferruccio Lamborghini, begon het bedrijf met het idee om een betere sportwagen te bouwen dan zijn rivalen, zoals Ferrari. Dit leidde tot de oprichting van het eerste prototype, de Lamborghini 350 GTV, dat in 1963 werd gepresenteerd op de Autosalon van Turijn.

Lamborghini's modellen zijn vaak vernoemd naar stieren of stierenvechters, wat past bij het merklogo dat een stier bevat. Enkele van de meest iconische Lamborghini-modellen zijn de Miura, Countach, Diablo, Murciélago, Gallardo, Aventador en Huracán.

Naast sportwagens heeft Lamborghini in 2018 zijn eerste SUV, de Urus, geïntroduceerd. De Urus is een high-performance SUV die een perfecte balans biedt tussen luxe en prestaties, en het merk heeft het geholpen om verkooprecords te behalen.

Lamborghini heeft ook in beperkte oplages speciale modellen geproduceerd, zoals de Reventón, Sesto Elemento, Veneno, Centenario en Sián FKP 37.

In de loop der jaren heeft Lamborghini zijn modellen voortdurend verbeterd en geïnnoveerd. Het merk is nu bezig met de ontwikkeling van hybride- en elektrische aandrijfsystemen om de milieueffecten van zijn voertuigen te verminderen en zich aan te passen aan de veranderende markt voor sportwagens.

Hier is een lijst van enkele van de huidige Lamborghini-modellen met een beknopte beschrijving en prijsinformatie (let op: prijzen kunnen variëren afhankelijk van de markt en specificaties):

Lamborghini Aventador:

  • Aventador S Coupé: Een iconische V-12 supercar met 740 pk, een topsnelheid van 217 mph (350 km/u) en een acceleratie van 0-62 mph (0-100 km/u) in 2,9 seconden. De prijs begint bij ongeveer €350.000.
  • Aventador S Roadster: De open versie van de Aventador S Coupé met vergelijkbare prestaties en specificaties. De prijs begint bij ongeveer €380.000.
  • Aventador SVJ Coupé: Een hardcore, circuitgerichte versie met 770 pk, een topsnelheid van 217 mph (350 km/u) en een acceleratie van 0-62 mph (0-100 km/u) in 2,8 seconden. De prijs begint bij ongeveer €450.000.
  • Aventador SVJ Roadster: De open versie van de Aventador SVJ Coupé met vergelijkbare prestaties en specificaties. De prijs begint bij ongeveer €480.000.

Lamborghini Huracán:

  • Huracán EVO Coupé: Een V-10 aangedreven supercar met 640 pk, een topsnelheid van 202 mph (325 km/u) en een acceleratie van 0-62 mph (0-100 km/u) in 2,9 seconden. De prijs begint bij ongeveer €200.000.
  • Huracán EVO Spyder: De open versie van de Huracán EVO Coupé met vergelijkbare prestaties en specificaties. De prijs begint bij ongeveer €225.000.
  • Huracán EVO RWD Coupé: Een achterwielaangedreven versie van de Huracán EVO met 610 pk en een iets lagere topsnelheid en acceleratie. De prijs begint bij ongeveer €175.000.
  • Huracán EVO RWD Spyder: De open versie van de Huracán EVO RWD Coupé met vergelijkbare prestaties en specificaties. De prijs begint bij ongeveer €200.000.
  • Huracán STO: Een circuitgerichte, straatlegale versie van de Huracán met aerodynamische verbeteringen, 640 pk en een topsnelheid van 193 mph (310 km/u). De prijs begint bij ongeveer €250.000.

Lamborghini Urus:

  • Urus: Een high-performance SUV met een 4,0-liter V8 biturbo motor die 650 pk levert, een topsnelheid van 190 mph (305 km/u) en een acceleratie van 0-62 mph (0-100 km/u) in 3,6 seconden. De prijs begint bij ongeveer €200.000.


Let op dat deze prijzen slechts schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de markt, opties en belastingen. Bovendien kunnen er nog andere speciale of gelimiteerde uitgaven van


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...